Nu kommer frostskaderne

Forsikringen dækker ikke: Regningen fra frostsprængte vandrør kan løbe op i 100.000 kr.

Med tøvejret dukker skaderne på vandrørene op. Opdages de ikke i tide, kan alene vandregningen løbe op i et meget stort beløb. (Foto: Mikael Andersson)
Med tøvejret dukker skaderne på vandrørene op. Opdages de ikke i tide, kan alene vandregningen løbe op i et meget stort beløb. (Foto: Mikael Andersson)

Adskillige villa- og sommerhusejere kan se frem til gigantiske regninger i kølvandet på de seneste ugers sibiriske kulde, der 5. februar nåede ned på minus 23,1 grader i Odense Lufthavn –  den laveste temperatur målt i 27 år.

I dag og de nærmeste dage kommer vinden fra nordvest og nord, og det bringer temperaturen op på mellem en og seks graders varme i dagtimerne.

Dermed vil eventuelt frosne vandrør tø op og afsløre, om man huskede at lukke for vandet og tømme rørene for vand, inden sommerhuset blev lukket ned for vinteren. Glemsomheden kan nemt komme til at koste mere end 100.000 kroner.

Læs også:

Se også: Sådan beskytter du dig mod ekstrem kulde

Fra fredag morgen til i går eftermiddags havde Falck modtaget 47 anmeldelser om frostsprængninger i huse og sommerhuse.

Tallet ventes at vokse kraftigt i de kommende dage, for tøvejret har først lige sat ind, og mange danskere er på vinterferie i øjeblikket.

– Mange opdager først, at de har fået vandskade, når de kommer hjem fra vinterferien, siger kommunikationsmedarbejder Klaus Kristiansen fra Falck.

Begræns skaderne
Vvs-installatør Michael Jacobsen fra MJ VVS i Gilleleje, der servicerer mange sommerhuse, har været kaldt ud til to frostskadede ejendomme i de seneste dage.

– Men med tøvejret skal der nok blive travlhed i de kommende dage, siger Michael Jacobsen og opfordrer sommerhusejere til at få tjekket for frostskader hurtigst muligt.

– Det er desværre ikke ualmindeligt, at folk får vandregninger på 30.000-40.000 kroner i kølvandet på en frostskade, siger Michael Jacobsen.

Læs også:

Se også: Svært for cyklister at få erstatning

Frostskadede villaer
Konsulent Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen fortæller, at den samlede pris for frostskader nemt kan løbe op i mere end 100.000 kroner, og at forsikringen som udgangspunkt ikke dækker frostskader.

Han tror, de fleste sommerhusejere har garderet sig godt mod frostskader oven på de seneste to isvintre, men frygter, at mange villaejerne vil blive ramt i år:

– Når frosten er så ekstrem, som den har været i år, kan der ske frostskader i rør i blandt andet ydermure, skunkrum eller uopvarmede værelser –  dem har vi fået flere af i år, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Han tilføjer, at forsikringen kun i særlige tilfælde udbedrer frostskader på boliger. Det kan være, hvis et hus har været opvarmet til for eksempel 10-12 grader, og varmen er forsvundet på grund af svigt i energiforsyningen.

1 af 2 Du risikerer at skulle tømme rigtig meget vand ud af huset, hvis du ikke har sikret det ordentligt mod vinteren. (Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
2 af 2 Med tøvejret dukker skaderne på vandrørene op. Opdages de ikke i tide, kan alene vandregningen løbe op i et meget stort beløb. (Foto: Mikael Andersson)
0 kommentarer
Vis kommentarer