Lave renter redder boligejernes røv

Antallet af tvangsauktioner falder. Det er de lave renter, der holder hånd under boligejere

Lave renter redder boligejernes røv. (Foto: Colourbox)
Lave renter redder boligejernes røv. (Foto: Colourbox)

Renterne ligger på rekordlavt niveau - og det luner på tallene for tvangsauktioner. I januar gik 408 på tvangsaktioner - og det er et fald på 13 procent i forhold til december sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Arbejdsløsheden har været svagt faldende, men det er formentlig faldet i renterne hen over andet halvår, der er den vigtigste forklaring på, at færre ender med tvangsauktion, siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen i en kommentar til tallene.

Afdragsfri lån
Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, siger, at faldet er positivt, når man tænker på, at boligmarkedet er særdeles presset i øjeblikket:

- Den fortsat meget lave rente - både på de variabelt og de fastforrentede lån - betyder lavere ydelser. Det giver en hjælpende hånd til de boligejere, der har problemer med at betale ydelserne på deres boliglån, siger Karsten Beltoft.

LÆS OGSÅ:

Se også: Er dit kreditforeningslån en bombe?

Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, siger, at tvangsauktioner rammer boligejere uden sikkerhedsnet.

- Boligen er enten blevet købt omkring toppen, eller friværdien er gradvist blevet belånt i takt med prisballonens optur i starten er det nye årtusinde, siger hun og fortsætter:

- Lånet har ofte været et afdragsfrit rentetilpasningslån, og økonomien har tit været krydret med et lån til både bil, bolig og ballade.

Flere tvangsauktioner i 2012
Nordeas boligøkonom siger, at de fleste boligejere dog har et godt økonomisk bolværk. Alligevel forventer hun, at konsekvensen af det fastfrosne boligmarked betyder, at antallet af tvangsauktioner vil stige gennem 2012.

Las Olsen fra Danske Bank lægger også vægt på, at det fortsat er svært at sælge boliger på almindelige vilkår, og at arbejdsløsheden er stadig forholdsvis høj:

- Derfor regner vi ikke med noget fald i tvangsauktionerne samlet set i år. Det er jo heldigvis kun et lille mindretal af dem, der kommer i økonomiske problemer, som ligefrem ender med en tvangsauktion, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer