Det er historisk billigt at flytte i hus

Lave renter og huspriser betyder, at nu er det billigste tidspunkt siden årtusindskiftet at købe nyt hus.

Det bliver fortsat nemmere for nye huskøbere at komme ind på boligmarkedet. Lige nu er den såkaldte boligbyrde på det laveste niveau i 13 år.

Boligbyrden angiver, hvor meget en gennemsnitlig familie med to børn skal betale efter skat for at købe og bo i hus. Og det har faktisk ikke været billigere siden 1999, end det er lige nu.

Det viser en beregning af boligbyrden fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), som dermed bekræfter en tilsvarende beregning fra Nykredits Boligindeks fra april.

DE's cheføkonom, Troels Theill Eriksen, forklarer den lave boligbyrde således:

- Det skyldes, at boligpriserne er faldet en del, og at renten også er faldet. Og samtidig er indkomsterne steget, ligesom vi har haft indkomstskattelettelser de senere år, siger han.

Boligbyrden er regnet ud fra et fastforrentet 30-årigt lån, fordi det bruges til at kreditvurdere boligkøberne. Men vælger man, som over halvdelen af danskerne, et kort flekslån med rentetilpasning er boligbyrden historisk lav, påpeger cheføkonomen.

- Det er på det laveste niveau siden perioden fra 1970, og den er nu under halvdelen af, hvad den var i 2008, siger han.

Selvom boligbyrden er lav, så betyder den fortsat relativt høje arbejdsløshed blandt andet, at nogle potentielle boligkøbere holder sig tilbage, fastslår Troels Theill Eriksen.

- Både i forhold til den globale økonomi og i forhold til arbejdsmarkedet i øjeblikket, så lægger det en dæmper på det, siger Troels Theil Eriksen.

Umiddelbart behøver de nye huskøbere dog ikke stresse med at investere i fast ejendom - for boligbyrden vil ligge lavt et godt stykke tid frem, vurderer cheføkonomen.

- I hvert fald i år forventer vi, at boligpriserne vil ligge sådan relativt stabilt, og det samme med renterne. Kommer vi ud på den anden side af et år, så kunne der godt komme boligprisstigninger, så byrden kan kravle lidt op ad igen, siger cheføkonomen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen