Andelsbanditter lænser foreninger

Ny andelsbolig-afsløring: Smarte forretningsfolk og stråmænd scorer kassen på nystiftede foreninger

Ejendomsinvestoren Kenneth Reece med flere scorer kassen på at lænse din andelsboligforening (privatfoto)
Ejendomsinvestoren Kenneth Reece med flere scorer kassen på at lænse din andelsboligforening (privatfoto)

Som Ekstra Bladet har afsløret, medvirker advokat Nicolai Giødesen til at puste værdien kunstigt op på andelsforeninger.

Men han er langtfra alene om at score kassen og suge penge ud af nystiftede andelsforeninger.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at et større netværk af smarte forretningsfolk og stråmænd spekulerer i at tømme andelsforeninger for værdier ved at sælge proforma andele til vildt opskruede priser. Bag tricket står ejendomsinvestoren Kenneth Lee Reece og hans kone Mette Fuhr Reece i samarbejde med advokat Nicolai Giødesen.

- Det er usmageligt at stifte andelsforeninger på den måde. Det betyder, at man kun opskriver værdien af andelskronen for at få en hurtig gevinst. Andelsforeninger bør være et sted, hvor man skal bo, og ikke et investeringsobjekt, siger formanden for andelsboligforeningernes fællesrepræsentation ( ABF), Jan Hansen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Forargeligt at de scorer kassen

Ægteparret Reece har specialiseret sig i at købe københavnske ejendomme med tomme lejligheder på tvangsauktion - kun med det formål at sætte sig på så mange lejligheder som muligt i ejendommen.

Satte sig på 10 lejligheder
Bagefter går de aktivt ind i bestyrelsesarbejdet og overtaler de resterende lejere til at medvirke til at stifte en andelsforening.

Fidusen består så i at opskrive værdien af andelskronen, så hver enkelt andel med små indskud pludselig bliver halve og hele millioner kroner mere værd.

I en andelsforening på Sølvgade/Øster Sølvgade har Reece-parret således sat sig på 10 lejligheder, hvoraf flere af dem allerede er solgt.

Ud over Kenneth og Mette Reece medvirker flere stråmænd som proforma andelshavere - blandt andre parrets tidligere hushjælp Michala Moustgaard samt forretningsfolkene Michael Schewitsch og Kenneth Nørager.

Ekspert i at opskrive
Taberne er de andelshavere, der ender med at købe Kenneth Reeces lejligheder. De sælges nemlig til opskruede priser, ligesom andelsforeningerne stiftes på et økonomisk usikkert grundlag, fordi Kenneth Reece skal have så mange penge ud af foreningens andele her og nu.

LÆS OGSÅ:

Se også: Andelsfuskerne har kostet ham 900.000 kroner

Kenneth Reece og konen har efter næsten identisk skabelon beriget sig selv i mindst fire storkøbenhavnske ejendomme. Ud over ejendommene Øster Søgade/Sølvgade drejer det sig om ejendomme i Ungarnsgade, Birkegade samt på Vigerslevvej.

I flere af andelsforeningerne har han benyttet Nicolai Giødesen som stiftende advokat og administrator, fordi han kan hjælpe med at opskrive andelsværdien umiddelbart efter den stiftende generalforsamling.

LÆS OGSÅ:

Se også: Fed fidus: Andelsbandit scorer selv boliger

LÆS OGSÅ:

Se også: Kæmpede mod andelshajer i årevis

- - - - - - - - - - - - - - -

EN RIGTIG FED FIDUS: Tjener tocifret millionbeløb

Ud over andelsbeviserne får Kenneth Reece også millionhonorarer for at stifte andelsforeningerne.

I andelsforeningen Ny Ungarnsgade fremgår det bl. a. af regnskabet, at foreningen har betalt 4,68 mio. kroner i såkaldt ' tilbagebetalingskrav og mæglerkommission'. Beløbet skulle ifølge en kilde tæt på bestyrelsen være tilfaldet Kenneth Reece.

Lægger man millionhonorarer og salg af lejlighederne oven i de mange ejendomme, må det antages, at han de seneste par år har tjent i hvert fald et tocifret millionbeløb på at suge værdier ud af nystiftede andelsforeninger.

Beløbet afhænger dog af, hvordan lokumsaftalerne med stråmændene er sat sammen, ligesom handelspriserne på andelene ikke er offentligt tilgængelige.

Fed luksus i Caribien
Kenneth og Mette Reece bor ifølge diverse registre på adressen Frisbækvej 13 i Nørre Snede. Men de er ikke ukendte med sol og palmer.

Parret driver nemlig et hotel og har desuden privatbolig på den caribiske ø Union Island.

Deres hotel hedder Amerindi, men hjemmesiden www.amerindi.com fungerer ikke længere.

Union Island ligger meget behændigt langt fra eventuelle kreditorer i de 14 selskaber, som Kenneth Reece ifølge virksomhedsregistreret har været direktør i. Og som enten er gået konkurs eller er opløst.

- - - - - - - - - - - - - - -

SKAT: Andelsgevinst skal beskattes

- Tjener en investor penge ved køb og salg af andelsboliger, vil gevinsten være skattepligtig, hvis vedkommende ikke reelt bor i lejligheden, siger William Bak fra Skats økokrim-afdeling.

Han tilføjer, at Skat ikke har en jordisk chance for at opdage handlerne, medmindre andelshaverne selv opgiver det på selvangivelsen.

- Handel med andelsboliger er et mellemværende mellem andelshaveren og bestyrelsen, og derfor registreres det ingen steder. Derfor vil vi som udgangspunkt aldrig opdage andelsgevinster, siger William Bak.

Se også: Ekstra Bladet har ikke dokumenteret, at Michael Schewitsch er stråmandSe også: Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for udokumenterede oplysninger i artikler om etablering af andelsboligforeningerSe også: Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for at omtale en mand som "stråmand"

1 af 3 Klik på billedet og se, hvordan de tjener stort på andelsboligforeningerne (grafik: Mikkel Lund)
2 af 3 En af de andelsforeninger, smarte forretningsfolk scorer kassen på (foto: Mikkel Cramon)
3 af 3 Ejendomsinvestoren Kenneth Reece med flere scorer kassen på at lænse din andelsboligforening (privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer