Boligsælgere er kommet i forårshumør

60.372 boliger er i øjeblikket til salg i Danmark, netto kom et par tusinde flere boliger til i marts

Foråret begynder for alvor at sætte sine spor på boligmarkedet. Antallet af ejerboliger til salg er øget med 2297 i marts i forhold til måneden før, og der står nu 60.372 boliger til salg i hele landet.

Det viser Realkreditrådets Boligudbudsstatistik. Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig siger, at stigningen i vid udstrækning er et udtryk for almindelige sæsonudsving.

- Mange potentielle boligsælgere kommer ud af busken, når foråret så småt melder sin ankomst. Historisk set er boligudbuddet gennemsnitligt set steget med omkring 1600 fra februar til marts, siger Christian Hilligsøe Heinig i en skriftlig kommentar.

Se også: Flere boliger blev sat til salg i marts

Han peger på, at det stigende boligudbud ikke ændrer på, at boligudbuddet generelt har været faldende siden sommeren 2011, hvor det toppede med omkring 70.000 boliger til salg.

Tallene fra Realkreditrådet viser, at der det i gennemsnit tager godt 10 måneder at få solgt parcel- og rækkehuse, det er en stigning på fem dage i forhold til for et år siden.

Det går lidt hurtigere med ejerlejligheder, der i gennemsnit blev solgt på knap syv måneder, hvilket er syv dage kortere end for et år siden. Direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen siger, at Storebælt deler vandene.

- Udviklingen i udbudstider på parcel- og rækkehuse deler landet ved Storebælt. Mens udbudstiden i de østlige landsdele er kortere end sidste år, er udbudstiderne vest for Storebælt længere, siger Ane Arnth Jensen i en pressemeddelelse.

Priserne på boliger er stigende i København, og det smitter af udenfor hovedstaden.

- I Københavns omegn er der det seneste år lagt omkring 110.000 kroner oven i prisen på et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter. I Østsjælland og Nordsjælland er der tilsvarende lagt 20.000-30.000 kroner til prisen, siger Ane Arnth Jensen.

- Kommer man lidt længere udenfor hovedstaden, er der stadig lavere udbudspriser end sidste år, men udviklingen er mere afdæmpet end tidligere.

- I Vest- og Sydsjælland ligger udbudsprisen på et gennemsnitligt hus 15.000 kroner lavere end for et år siden, siger Ane Arnth Jensen.

Mange boliger presser prisen. Det er til fordel for køberne, men ikke sælgerne.

Realkreditrådet opgør en gang om måneden, hvor mange danske boliger, der har et til salg-skilt i vinduet. Det er den såkaldte boligudbudsstatistik.

- Statistikken viser udviklingen i udbuddet af parcel- og rækkehuse, ejerboliger og fritidshuse.

- Tallene er opgjort geografisk på regioner og landsdele.

- Realkreditrådet har lavet boligudbudsstatistikken siden januar 2004, og den er baseret på salgsoplysninger fra internettet.

- Statistikken viser aktivitetsniveauet på boligmarkedet.

- Handelsaktiviteten på husmarkedet rundede i 2011 det laveste niveau i over 30 år, og efterspørgslen efter bolig udvikler sig generelt trægt.

- I marts var der i alt 60.372 boliger til salg. Det er 2297 flere end i februar.

(Kilde: Realkreditrådet)

0 kommentarer
Vis kommentarer