Tinglysningsskandalen: Nu kan du sagsøge staten for it-kaos

Advokater vil skaffe tusindvis af ofre for tinglysningsskandalen erstatning: - Vi har en god sag, lyder det fra advokaterne bag retssagen

Mellem en halv og en hel milliard kroner. Så meget vurderer Danske Boligadvokater, at begyndervanskelighederne med den digitale tinglysning har kostet op mod 50.000 danske bolighandlende.

Se også: Juraprofessor: Det er katastrofalt

De penge skal de have tilbage, mener nogle af bannerførerne for kritikken mod statens projekt:

- Nu kan du tilmelde dig sagen, som der er opnået fri proces til at føre. Det betyder, at det ikke kommer til at koste de mennesker, som har tabt penge på den digitale tinglysning, noget at være en del af retssagen, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

- Men det gælder om at være med fra starten, hvis man ikke vil tabe muligheden for at få kompenseret sit tab, understreger han.

Se også: Her er tinglysningens tabere

Meld dig til for at få erstatning
Er du en af dem, der i 2009 og 2010 kom i klemme i den digitale tinglysning, kan du blive repræsenteret i sagen ved at melde dig til gratis fri proces på siden gruppesøgsmål.nu.Tilmeldingsfristen udløber 30. juni i år.

- Det ligner ikke advokater at gøre noget gratis?

- Vi har været bannerførere for kritikken, så vi har besluttet at stå på mål hele vejen igennem og forhåbentlig også vise folk, at vi er nogle ordentlige advokater.

- Vi tror på sagen. Ellers ville vi ikke prøve den af. Vi mener, vi har en god sag, fordi selve sagstilrettelæggelsen var ekceptionelt dårlig fra statens side. Man har løbet store risici i forbindelse med implementeringen. Og det er fatalt at regulere et så indgribende samfundsområde med venstre hånd uden at sørge for at prøve det af inden, raser advokaten videre.

Han og Danske Boligadvokater står bag det civile søgsmål mod staten, som skal skaffe tinglysningens tabere deres tabte renteomkostninger igen.

- Vi mener, at det, at man fravalgte at prøve systemet ordentligt af, før det blev sat i søen, dokumenterer en grov grad af skyld, siger Jan Schøtt-Pedersen, som understreger, at tinglysning ikke er et område, man som bolighandlende kan fravælge.

Hårde hug fra Rigsrevisionen
Rigsrevisionen kritiserede i august 2010 igangsætningen af den digitale tinglysning. Den konkluderer blandt andet, at Domstolsstyrelsen begik en række fejl i forbindelse med udviklingen og igangsættelsen af systemet. Fejlene gjorde, at der ifølge Rigsrevisionen var tale om et 'højrisikoprojekt'.

Se også: Rigsrevisionen tæver tinglysningen

Blandt private ofre for tinglysningsskandalen kender Jan Schøtt-Petersen til mennesker, som har tabt mere end 100.000 kroner.

- Ellers er mellem fem og 15.000 kroner ikke et usædvanligt beløb. Og det er jo ærgerlige penge, man hellere vil bruge på at få malet eller til en ny sofa. Og så er det beskattede penge.

- Hvor meget regner du med, at folk kan få igen? Også de tabte renter?

- Det kan jo være problematisk at beregne renter af et tab, men borgerne skal have deres tab dækket. Når sagen er afgjort, vil der forestå en individuel sagsbehandling, hvor man kan fastslå sit krav.

Domstolsstyrelsen indførte i 2009 med halvandet års forsinkelse og budgetoverskridelser på 266 millioner kronder den digitale tinglysning.

Problemerne, som begyndte i 2009 og fortsatte langt ind i 2010, viste sig lynhurtigt at blive en dyr affære for tusindvis af danskere, som hver især har tabt beløb i titusindkronersklassen.

Advokater fører sagen gratis
Allerede i november 2009 erkendte daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K), at 47.108 sager hang fast i tinglysningen. På det tidspunkt svarede det til cirka 1/3 af de sager, som var indleveret.

Se også: Brian og Lene ignorerede tinglysningsadvarslerJustitsminister Lars Barfoed venter på Kammeradvokaten og vil ikke love erstatning til skandalens ofre: - Uanset hvor ærgerligt og beklageligt det er, og uanset hvor meget jeg virkelig godt kan forstå de mennesker, som har ventet i lang tid og haft nogle renteomkostninger, siger han. (Foto: Anthon Unger). Dine Penge - 1. aug. 2010 - kl. 12:01 Minister indrømmer tinglysningsrod

- Tinglysningen skulle gå lynhurtigt, max 10 minutter i modsætning til den gamle tinglysning, som tog 10 dage. Men for tusindevis af tilfældige borgere kom det til at tage meget længere tid og nogle kunne slet ikke få tinglyst deres handel eller lånekonvertering. Andre fik deres bolighandel annulleret pga. den lange ventetid, forklarer Jan Schøtt-Petersen.

Danske Boligadvokater tjener ikke penge på retssagen, som de har fået Morten Samuelsen - advokat, professor og tidligere medhjælper for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet - til at føre.

Se også: Han skal føre din sag mod staten

2000 danskere har allerede forhåndstilmeldt sig det såkaldte gruppesøgsmål, men nu er det alvor, hvis du vil opnå erstatning. Et af kravene er, at du skal du have handlet bolig i perioden efter 1. august 2009 og mene, at du har lidt et tab. Du kan kvit og frit kontakte Danske Boligadvokater, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er en af tinglysningens tabere.

Se videoen over artiklen, hvor formanden for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen opfordrer alle, der har tabt penge på tinglysningsproblemerne i 2009 og 2009 til at være med i gruppesøgsmålet.

Fakta om tinglysning
Tinglysning er en offentlig registrering af rettigheder over en fast ejendom for eksempel ejendomsret (skøder), pant (pantebreve med videre), retsforfølgning (udlæg, konkurs med videre) og begrænsede rettigheder over en ejendom (byrder, servitutter med videre).

Tinglysning anvendes typisk i forbindelse med fast ejendom. Man betaler afgift til den danske stat, når man får tinglyst eksempelvis et skøde. Afgiften kaldes en tinglysningsafgift.

Reglerne om tinglysning findes i tinglysningsloven, som er under ændring i forbindelse med en digitalisering af tinglysningssystemet.

Tidligere kunne man få tinglyst dokumenter i flere forskellige retter i landet. Nu er tinglysningen blevet digital og ligger placeret i Retten i Hobro.

Rettens frist til at tinglyse et skøde er ifølge tinglysningsloven ti dage, men fristen er ikke bindende.

(Kilder: Danmarks Domstole og Claus Rohde, lektor ved Århus Universitet med speciale i panteret)

1 af 2 Formand for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen opfordrer alle, der tabte penge på den digitale tinglysnings startvanskeligheder, til at tilmelde sig gruppesøgsmålet mod staten. (Foto: Rasmus Flindt-Petersen)
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer