Mange huse står tomme på landet

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 48.500 boliger har været ubeboede siden 2010. Flest på landet

48.500 boliger har været ubeboede siden 2010, og det er især boligerne på landet, der står mennesketomme.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Især på øer som Samsø og Læsø står mange boliger tomme. I perioden 2010 til januar 2014 var hver femte bolig på de to øer uden tilmeldte beboere.

Omvendt ser det ud i mange forstadskommuner, hvor kun en procent af boligerne har været uden tilmeldte beboere siden 2010.

Ifølge tallene var der 163.436 tomme boliger set på landsplan pr. 1. januar 2014. Det svarer til, at cirka seks procent af alle boliger i Danmark står tomme.

Men ifølge cheføkonom i BRF Kredit, Ulrikke Ekelund, er der ingen grund til at blive chokeret over tallene, selvom de kan virke voldsomme.

- En del af disse huse bruges som sommerhuse, hvorfor de ikke er permanent beboet. Herudover vil der altid være huse, der i en periode er tomme som en konsekvens af fraflytning, og endelig er der huse, der bare ikke er beboet, siger Ulrikke Ekelund i en kommentar til tallene.

15 procent af de ubeboede huse mangler vigtige installationer som toilet, bad og opvarmning, ligesom mange af dem også er bygget før 1920.

- Der er således ingen tvivl om, at en stor del af de ubeboede boliger simpelthen ikke er egnet til beboelse, og dermed kommer dagens statistik til at virke som en overdrivelse, siger Ulrikke Ekelund og tilføjer:

- En del af disse huse vil på et tidspunkt blive revet ned. Nogle steder vil der blive opført nye huse, hvis der er et behov, andre steder er der bare ikke længere behov for så mange boliger.

40 procent af de boliger, der stod tomme 1. januar 2013, var beboet igen året efter, viser tallene.

0 kommentarer
Vis kommentarer