Danskere: Forbyd rygning i lejligheder

Næsten hver femte vil forbyde rygning i lejlighederne, viser ny undersøgelse

(Foto: Jesper Stormly Hansen)
(Foto: Jesper Stormly Hansen)

Ryg og rejs.

Så kort kan mange danskeres holdning til andres rygning i etagebyggerier udtrykkes.

7 ud af 10 danskere, der bor i lejlighed, er parat til at forbyde rygning i og omkring deres ejendom, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter.

Flest (61%) ønsker at indføre forbud på indendørs arealer, mens næsten hver femte (17%) også vil forbyde rygning i lejligheder og tilhørende altaner. 13 procent vil forbyde rygning på udendørs fællesarealer. Kun 25 procent går imod rygeforbud overhovedet.

Godt hver femte er samtidig klar til at smide beboere, der overtræder et rygeforbud, ud af ejendommen, mens 26 procent mener, at rygere skal pålægges en ekstra boligafgift.

Unge går længst

De unge er mest villige til at gå langt i forbudspolitikken mod rygere. Hver femte (21%) vil forbyde rygning i lejligheder, og 6 ud af 10 mener, at forbuddet skal gælde både nuværende og kommende beboere. De unges hårde kurs overrasker ikke Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelses afdeling Forebyggelse & Oplysning.

- Mange unge i dag er jo vokset op i en kultur, hvor der ikke må ryges indendørs. De er ikke udsat for røglugt så massivt, som man var tidligere, og det ændrer deres syn på, hvor man må ryge, siger hun til Bolius' magasin BEDRE HJEM.

Undersøgelsen viser, at 65 procent af de 18-34-årige aldrig tillader rygning i deres hjem. For alle aldersgrupper er tallet 59 procent.

I undersøgelsen svarer 16 procent, at de i større eller mindre omgang har været generet af naborøg. Og røggener fra naboer blevet et af tidens varme emner i boligforeninger landet over.

- Vi får helt klart flere henvendelser - nok 1-2 om måneden - fra andelsboligforeninger, der ønsker råd til, hvordan de kan løse problemerne, siger juridisk konsulent Mette Dyregaard fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) til BEDRE HJEM.

I dag kan man kun forbyde rygning i lejligheder for nuværende beboere, hvis alle medlemmer i ejer- eller andelsforeningen stemmer for. Det er ikke muligt at forbyde lejere at ryge i deres lejlighed, hvis det ikke er en del af lejekontrakten fra begyndelsen.

Inden for de sidste tre år er der opført fem røgfri boligkomplekser i Danmark: 1 andelsboligforening, 2 almennyttige boligforeninger og 2 ejerforeninger.

179 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere