Må du flage til tops på langfredag?

Langfredag er en officiel flagdag, hvor der skal flages på halv stang. Men hvad gør du, hvis du har fødselsdag eller andet at fejre? Kan du så alligevel lade Dannebrog gå til tops?

Langfredag er officiel flagdag, hvor der flages på halv stang for at markere Jesus’ korsfæstelse. Påskedag er også officiel flagdag, men her flages på hel for at markere opstandelsen.
Langfredag er officiel flagdag, hvor der flages på halv stang for at markere Jesus’ korsfæstelse. Påskedag er også officiel flagdag, men her flages på hel for at markere opstandelsen.

 Du må gerne flage til tops på langfredag, hvis du har en festlig begivenhed, der skal markeres. Langfredag er en officiel kirkelig flagdag, hvor der skal flages på halv stang hele dagen for at markere Jesus’ korsfæstelse, men har du en festlig begivenhed, der skal fejres, går dette forud for den kirkelige flagdag, og der er derfor ikke noget i vejen for, at du hejser flaget helt til tops.

SE VIDEOEN: Sådan flager du på halvt

Offentlige myndigheder skal flage på halvt
Mens du som privat borger på langfredag gerne må flage til tops, er det anderledes for offentlige myndigheder. De har ikke noget valg og skal flage på halvt på langfredag – også selvom de måtte have noget at fejre.

LÆS OGSÅ: Må du hejse andre flag end Dannebrog i haven

Kirkelige flagdage går forud for kongelige
Skulle en kirkelig flagdag og en kongelig flagdag falde på samme dag, så går den kirkelige flagdag forud for den kongelige, fortæller Ssøren Crueys Bagger fra National Videncenter om Dannebrog under Danmarks-Samfundet.

SE VIDEOEN: Sådan nedhaler du flaget

Logikken er her, at de kirkelige flagdage er faste, mens de kongelige flagdage skifter, så derfor går de kirkelige flagdage forud for de kongelige.

Fx faldt dronningens fødselsdag for nogle år siden sammen med langfredag, hvilket betød at flag landet over var på halv stang hele dagen på trods af regentens fødselsdag.

LÆS OGSÅ: Flagstænger og flagregler

Læs Danmarks-Samfundets guide til brug af Dannebrog

68 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere