Ny rapport: Boligejere får 4700 kroner mere om måneden

Huspriserne kommer til at stige de kommende år, viser ny prognose fra vismændene i De Økonomiske Råd

Mange boligejere kan i gennemsnit se frem til en ekstraindtægt på 4700 kroner om måneden i højere friværdi. Foto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix
Mange boligejere kan i gennemsnit se frem til en ekstraindtægt på 4700 kroner om måneden i højere friværdi. Foto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix

Om huspriserne stiger eller falder i de kommende år, er der mange modsatrettede meldinger om. Men holder en ny rapport fra vismændene i De Økonomiske Råd stik, ser fremtiden lys ud.

Vismændene forventer, at huspriserne stiger 3,9 procent i 2018, 3,2 procent i 2019 og 2,1 procent i 2020. Det skriver Børsen.

Får Nationalbanken sin vilje, kan de danske boligejere se frem til stigende bidragssatser. Det er en billig forsikring, mod at realkreditinstitutterne går konkurs, lyder det fra Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Michael Hansen/Ritzau Scanpix Dine Penge Dårligt nyt for boligejere: Nationalbanken opfordrer til højere bidragssatser

- Har man et gennemsnitligt hus, vil man - hvis vismændene får ret - være i stand til at sælge det for 170.000 kroner mere ved udgangen af 2020 sammenlignet med udgangen af 2018, siger Lise Nytoft Bergman, boligøkonom ved Nordea, til Ekstra Bladet.

Plaster på såret
En prisstigning på 170.000 på tre år svarer til, at boligejerne får en ekstra indtægt på cirka 4700 kroner om måneden i form af en højere friværdi.

- Det er især en dejlig prognose, når man tager de faldende aktiekurser i betragtning. De højere boligpriser kan være et plaster på såret, når pensionsopsparingen ikke har vokset det, man havde regnet med i 2018. Så har man fået mere i friværdien i stedet.

Hvad vil du give for sådan smadderkasse? Foto: Pr-foto Samfund 25 millioner for skrotbunke: Det bliver nemt at sælge

Ifølge Lise Nytoft Bergman er det ikke en usædvanlig prisstigning, der kan være i vente. Men fordi boligpriserne ser ud til at stige mere end inflationen, er det en ekstra god prognose.

Vismændene forventer, at inflationen stiger 0,8 pct. i 2018, 1,8 pct. i 2019 og 1,9 pct. i 2020.

- Vi danskere har udsigt til både at blive rigere i kroner og ører, hvis man om tre år sælger huset, men man kan også få mere for pengene, når huset så er solgt, siger boligøkonomen.

Drop boligspekualtioner
Men at begynde på at spekulere i, om man skal sælge sit hus nu eller vente, anbefaler Lise Nytoft Bergman ikke.

- Hvis ens hus ikke længere passer i størrelsen, er det selvfølgelig nu, man skal handle. Også selvom huset stiger eller falder i pris de kommende år. Der er bolig for vigtig i forhold til at gøre det til ren spekulation, siger hun.

Politik Skal leve med vanvittig flylarm: - Jeg kan jo ikke støj-isolere min have

Og overvejer man at købe sig et hus, bør man også slå koldt vand i blodet trods udsigt til prisstigninger.

- Hvis man er potentiel boligkøber, kan det virke stressende, da drømmehuset kan være dyrere til næste år. Men mit råd er, at man køber bolig med brug for øje. Der er store omkostninger med at handle bolig, så det er vigtigt, man finder den rigtige bolig i første forsøg, siger hun.

De glade nyheder er dog med det forbehold, at beregningerne er lavet udfra et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter, hvor der ikke er taget højde for, hvor i landet huset ligger.

Boligejerne er ikke blevet så rige de sidste 12 måneder, som de måske troede. Især sommerhusejerne har fået en lang næse. Foto: Ernst van Norde Samfund Boligejere snydt: Ikke nær så rige som de troede

Så selvom prognosen ser god ud, kan man ikke skære alle huse over en kam. Nogle kan forvente en endnu større prisstigning, mens andre må nøjes med en lavere prisvækst eller ligefrem faldende boligpriser.

269 kommentarer
Vis kommentarer