Sådan fjerner du røglugt i dit hjem

Kom lugt og gullige dørkarme til livs

Rester fra tjære og nikotin i cigaretterne går i forbindelse med maling på dørkarme og på lofter og farver dem gullige. Foto: Jesper Elgaard
Rester fra tjære og nikotin i cigaretterne går i forbindelse med maling på dørkarme og på lofter og farver dem gullige. Foto: Jesper Elgaard

Hvis du overtager en bolig, hvor den tidligere ejer har været storryger, arver du også lugten og nikotinresterne.

Men det er muligt at komme lugten til livs, skriver Bolius.dk.

LÆS OGSÅ: Oldfruens fif mod røglugt fra tobak

Hvor kan tobaksrøg sætte sig i boligen?

Lugt og spor fra en tidligere ejers tobaksrøg kan findes flere steder i boligen.
Mens lugten især sætter sig i tekstiler og papir, vil tobaksrøgens indhold af nikotin og tjærestoffer lægge sig som en fedtet, farvet hinde på forskellige overflader såsom træværk eller malede overflader. Får du ved rengøring hul på hinden, vil der afgives en sur tobakslugt.

Hvis du overtager et rygerhjem, er det især disse områder, der - afhængigt af materialet - skal rengøres eller udskiftes:
 

- Lodne overflader, f.eks. gulvtæpper.
- Tekstiler, f.eks. gardiner.
- Papir, f.eks. tapeter.
- Malede overflader såsom dørkarme og skabslåger.
- Lofter og langs sammenføjninger mellem vægge og lofter.
- Behandlet og ubehandlet træ og trægulve, hvor lakeringen er slidt igennem.

Hvad kan du gøre for at slippe af med lugten?

Hvis du overtager et rygerhjem, der virkelig bærer præg af den forrige ejers vane, er der oftest ikke andet at gøre end at gå på med kost og spand, maling og nyt tapet.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for naboens tobaksrøg

Tæpper
Eventuelle løse tæpper kan rengøres ved vask og/eller ved at lægge dem i tætsluttende poser med en rigelig mængde lavakorn, indtil lugten er væk. Det kan dog være særdeles svært at få al røglugten ud, og derfor kan det sædvanligvis bedst svare sig at kassere tæpperne. Ligeledes kan det som regel bedst svare sig at udskifte eventuelle væg til væg-tæpper.

LÆS OGSÅ: Gør huset hovedrent – sådan

Tekstiler
Er gardinerne lavet af et materiale, som tåler maskinvask, skal de en tur i vaskemaskinen på det program, som er angivet på stoffets vaskeanvisning. Er de for store til maskinen, eller tåler de ikke maskinvask, kan du i stedet sende dem på renseri.

Tapet og papir
Hvis lugten fra tobaksrøgen har aflejret sig i tapetet, er der ikke andet at gøre end at tage det ned. Derefter skal du vaske væggen bagved med grundrens blandet med vand efter anvisningen. Fortsæt, indtil vandet i spanden ikke farves gulligt mere. Når væggen er helt tør, kan du tapetsere igen.

Vil du i stedet male væggene uden opsætning af tapet, skal væggene først grundes med en forankringsgrunder, der så at sige mætter væggene.

Malede overflader
Malet træværk, der er farvet gulligt, kan du prøve at vaske ned med grundrens. Er det meget gulligt, skal du prøve med et hvidvaskemiddel til storvask. Du skal bruge den dobbelte dosis af den mængde, du ville bruge til en maskinvask. Hjælper det ikke, må du give det en omgang mere.

Når du maler vægge og lofter, kan rester fra sod og nikotin blive ved med at slå igennem malingen, selvom du sliber og maler over. Du skal derfor købe en spærrende maling - også kaldet en forsegler - som enten kan fås i flydende form eller på spraydåse. Sørg for, at underlaget er tørt og renset for eventuelt slibestøv.

Er malingen på dåse, skal den rystes minimum et minut før brug, og sprøjteafstanden skal være 35-40 cm. Spray eller mal i et tyndt, ensartet lag, og vent derefter på, at malingen tørrer. Det kan tage cirka et kvarter. Gentag påføringen, indtil pletterne ikke længere trænger igennem. Derefter kan du male ovenpå med den almindelige væg- eller loftsmaling.

Træ og trægulve
Tobaksrøg kan også sætte sig i træ såsom døre af ubehandlet træ, trælofter og trægulve. I gulvene kan lugten og farven sætte sig, hvis der er revner eller store fuger mellem plankerne, eller hvis gulvets lakering er slidt af, eller trægulvet er ubehandlet.

Meget kan tages med en god gang rengøring med et rengøringsmiddel, der er egnet til det pågældende gulvmateriale. Hjælper det ikke, skal gulvet fuges i revnerne. Du kan købe fugemasse specielt til trægulve. Bliver lugten ved med at være der, kan du købe et væg til væg-tæppe eller få lagt et nyt gulv.

Sidder lugten og farven på ubehandlede trælofter, skal de renses ned på samme måde som væggene. Det vil sige med grundrens og efterfølgende afvaskning, indtil vandet ikke farves gulligt mere.

Hvis træloftet er malet eller oliebehandlet, og det gullige skær bliver ved med at være der, kan det være nødvendigt at bruge et hvidvaskemiddel som beskrevet under behandlingen af malede overflader.

 

100 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere