Samlede 6.000 dræbersnegle på fem uger

Dræbersnegle i tusindvis har på bare en sæson invaderet Mariann Hjelmgaards have i Præstø. Læs her, hvordan hun nu går til kamp mod de små vandaler

Mariann samler dræbersneglene i en hundepose og afleverer dem på genbrugspladsen, hvor de bliver til biomasse. Foto: Bolius
Mariann samler dræbersneglene i en hundepose og afleverer dem på genbrugspladsen, hvor de bliver til biomasse. Foto: Bolius

- I går morges, da jeg kom ud i min have, lå der en kæmpe klump af dræbersnegle på de saftige blade under min lille hyld. Det var meget ulækkert, fortæller den nu pensionerede pædagog Mariann Hjelmgaard, der på 5 uger har indsamlet mere end 6.000 dræbersnegle i sin villahave på 900 m2 i Præstø.

- Hver dag – tidligt om morgenen og sent om aften – tager jeg et par engangshandsker på og går hele haven rundt og indsamler de slimede snegle i en hundepose. Jeg hverken hakker eller klipper dem, da det ligger dybt i mig ikke at slå dyr ihjel, siger hun og tilføjer:

- Men jeg vil heller ikke lægge gift ud, da det ikke er godt for økosystemet, fordi sneglegift også tager andre nyttedyr med i købet.

LÆS OGSÅ: Sådan afliver du dræbersnegle

Snegle bliver til gødning via genbrugspladsen

Når hundeposen er fuld, tømmer hun den i en kurv med haveaffald og lægger låg på. Senere på dagen eller dagen efter tager hun kurven med hen på genbrugspladesen og tømmer den ud blandt det andet haveaffald.

- Jeg bor tæt på genbrugspladsen, så det er ikke et problem for mig at tømme min sneglekurv næsten hver dag. Jeg har spurgt og fået at vide, at det er i orden, at jeg lægger sneglene i bunken med haveaffald, da al haveaffaldet bliver lavet om til biomasse og derfor varmet så meget op – til 100 grader – at hverken snegle eller æg kan overleve.

Selvom Mariann Hjelmgaard har tre pindsvin, mange fugle, et par padder og tudser i sin have, er disse naturlige fjender af dræbersnegle ikke nok til at forhindre, at hun på visse dage, og især når det har regnet, kan indsamle op til flere hundrede snegle, der også omfatter agersnegl og nøgen havesnegl.

LÆS OGSÅ: Sådan genkender du dræbersneglen

Dræbersneglen kom pludselig i år

Det er nyt for Mariann Hjelmgaard at have så mange dræbersnegle, der er en invasiv art fra varmere himmelstrøg og også kaldes for iberisk skovsnegl.

- Jeg har haft min have i over 12 år og har aldrig haft dræbersnegle før – bortset fra nogle få sidste år, som jeg fik samlet ind løbende, uden at det var hver dag.

- På mine daglige gåture med hunden har jeg ved at snakke med folk kunnet følge sneglenes vandring fra have til have i vores kvarter. I 2013 var de så langt som 100 meter væk fra min have, og det er som om de med sneglefart så at sige er vandret ind i min have fra vest siden sidste år, forklarer hun.

- Ikke alle af mine fem naboer har problemer med dræbersnegle. Mine naboer mod vest og øst har mange af de iberiske skovsnegle. De to haver mod syd har ikke oplevet disse snegle endnu. Til gengæld har den ene have mod syd så mange snegle med hus på, at de nærmest vader rundt i dem. Men de æder jo ikke planterne, som dræbersneglene gør.

LÆS OGSÅ: Snegle i haven – nyttedyr eller skadedyr?

Sandbed som snegleværn mod bær og planter

Ud over bladene på hendes hyld har sneglene været i gang med hendes jordbær, salat, spinat, ærter, blomster og tomatplanter. For at forhindre at dræbersneglene går yderligere om bord i hendes planter, har hun planer om at lave et sandbed rundt om dem.

- Jeg har tænkt mig at grave en lille rende rundt om mine bær og grøntsager og fylde sand i, for jeg har hørt, at snegle ikke kan lide sand og vist også dør af at kravle ud på det, fordi de tørrer ud.

LÆS OGSÅ: Dresser dine pindsvin til at spise dræbersnegle

Skåner nyttesneglene

Mariann Hjelmgaard ved godt, at mange sneglearter er nyttedyr, fordi de bl.a. æder planterester og døde dyr og også er føde for andre dyr som biller, pindsvin og ræve.

- Jeg er helt klar over, at mange snegle er nødvendige for at opretholde vores økosystem, fx er den leopardplettede gråsnegl vigtig, da den både spiser de nedfaldne blade og også dræbersneglen. Hvis jeg er i tvivl, om en snegl er skadelig eller ej, går jeg ind og tjekker Sneglenøglen på Naturstyrelsens hjemmeside.

Nyder sin have - trods alt

Selvom Mariann Hjelmgaards have må siges at være temmelig plaget af dræbersnegle, formår hun alligevel at nyde haven.

- Det er selvfølgelig ikke rart at have så mange snegle, da det går ud over mange planter. Men jeg er stadig glad for at være i min have og forsøger at finde en balance for både haven og de fleste af sneglene.

38 kommentarer
Vis kommentarer