Syv gode grunde til at holde høns

Der er mange gode grunde til at få høns - selvforsyning er en af dem. Hvis du også elsker Bonderøvens enkle liv, så se her, hvorfor høns i haven er et godt sted at starte

Det er blevet populært at holde høns i parcelhushaver. Foto: Colourbox
Det er blevet populært at holde høns i parcelhushaver. Foto: Colourbox

1. Friske æg hver dag
Med blot 4 - 5 høns kan du få friske æg hver morgen. Afhængigt af race kan en høne under optimale forhold lægge 150-300 æg årligt. Hønen lægger flest æg, når den er mellem et halvt og halvandet år gammel, herefter falder antallet gradvist.

LÆS OGSÅ: Høns i haven

2. Super hønsemøg til haven
Hønsemøg er super god gødning til haven. Hønsemøget skal dog helst ikke være for frisk, da det så kan skade planterne. Lad det ligge mindst 3 måneder inden brug og bland det gerne med kompostjord.  Brug ikke hønsemøg direkte mellem grøntsager, der skal spises friske. Grav helst gødningen ned i jorden tidligt på foråret.

LÆS OGSÅ: Gødning

3. Slip af med køkken- og haveaffald
Høns er praktisk taget altædende, og du kan give dem både køkkenaffald, som fx kogte og rå grøntsager, samt nedfaldsæbler, ukrudt og græsafklip. På den måde omsætter du faktisk dit skrald til æg og kød. Husk dog, at hønsene også have tilskud af korn hver dag.

LÆS OGSÅ: Love og regler om dyrehold ved enfamiliehuse

4.   Høns som snegledræber
Hvis du kæmper med dræbersnegle i haven, er høns også en god idé. De æder særligt de små snegle.

5. Spis bedre hønsekød
Du kan naturligvis også spise dine høns, og hobbyhøns er angiveligt ofte mere velsmagende end meget af det kylling, du kan købe i butikkerne pga. hønsenes ekstra opvæksttid, det mere alsidige foder og de færre stresspåvirkninger. Det er bedst at slagte dine høns, når de er mellem 2 måneder og 2 år gamle.

6. Høns er hyggelige kæledyr
Høns kan blive ret tamme og kan være gode og sjove kæledyr for børn og andre dyreglade sjæle. Men husk ikke at knytte dig for tæt til hønsene, hvis du planlægger at slagte dem.

LÆS OGSÅ: Må du begrave dit kæledyr i haven

7. Beroligende stemning til haven
Mange oplever, at det virker beroligende, at have de klukkende høns gående rundt. Nogle lader deres høns gå frit omkring i haven om dagen, men husk indhegning om grunden, så de ikke løber væk. Alt efter din og dine naboers lydfølsomhed, kan det også være meget stemningsfuldt med en hane, der galer solen op. Du kan ”slukke” for det meget tidlige hanegal ved at lave hønsehuset lystæt,  så galer hanen først, når du åbner for hønsehuset.

37 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere