Vi taler for grimt om dem på landet

3 ud af 4 danskere mener, at omtalen af landområderne er negativ eller meget negativ, viser ny undersøgelse - udtryk som Udkantsdanmark og Den rådne banan har ikke hold i virkeligheden, mener eksperter

Det mest grimme begreb, 'Den rådne banan', opfindes af Jyllands-Posten i 2006, men det mest brugte begreb er 'Udkantsdanmark'. (Foto: Bolius.dk)
Det mest grimme begreb, 'Den rådne banan', opfindes af Jyllands-Posten i 2006, men det mest brugte begreb er 'Udkantsdanmark'. (Foto: Bolius.dk)

Vendinger som 'Den rådne banan', 'Udkantsdanmark' eller 'Underdanmark' dominerer i den offentlige debat om landdistrikterne. Men det er alt for negativt, mener et flertal af danskerne ifølge en ny undersøgelse som YouGov har foretaget for Bolius.

Her siger 74 %, at omtalen af landdistrikterne i den offentlige debat er negativ (56 %) eller meget negativ (18 %). Kun 2 % mener, at omtalen er positiv.

Resultatet af  Bolius' undersøgelse passer godt med forskningen på området, siger professor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, Gunnar Lind Haase Svendsen.

Sådan gjorde Bolius

Bolius’ undersøgelse om yderområder er gennemført af analyseinstituttet YouGov og bygger på 1.004 interviews med danskere i alderen 18-74 år.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 28.-29. juli 2014 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet. Svarene er repræsentative for befolkningen i relation til køn, alder og geografi.

Han har undersøgt 7 landsdækkende danske avisers brug af ord som 'Udkantsdanmark', 'den rådne banan', 'udkantsområder' og 'yderområder', som han definerer som negative.

Det kan være hårdt nok at kæmpe sig gennem uvejret, selv om skaderne bagefter ofte er det værste. (Foto: Per Rasmussen/Polfoto) Din Bolig - 2. sep. 2014 - kl. 11:03 Er du klædt på til næste skybrud?

Neutrale ord definerer han som 'landområder', 'landdistrikter' og 'på landet'.

Ifølge undersøgelsen lå brugen af de negative begreber konstant lavt fra 1996-2008, men eksploderer i løbet af 2010, hvor et af de negative ord bruges 780 gange, i gennemsnit over 2 gange dagligt. Siden falder brugen af dem til 745 gange i 2011, 700 gange i 2012 og 422 gange i 2013.

DANMARKSKORT: Se, hvor mange der bor i din by

Det mest grimme begreb, 'Den rådne banan', opfindes af Jyllands-Posten i 2006, men det mest brugte begreb er 'Udkantsdanmark'.

Det bider sig for alvor fat med DR's kampagne 'Danmark Knækker – løsning eller opløsning?' fra foråret 2010, siger etnolog fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet, Jeppe Høst til bolius.dk.

Se også: Top 5: Disse kommuner har flest indbrud

Han betegner mediernes omtale af landdistrikterne som en decideret smædekampagne, der bl.a. har banet vejen for, at det er legitimt at tale om at lukke landsbyer.

- Det er noget nyt, at man kan tale om, at man må lukke landsbyer. Det har man ikke kunnet sige før, og det viser, at tonen omkring omtalen af landdistrikterne har ændret sig markant, mener Jeppe Høst.

Læs også: Værd at vide før du køber hus på landet

Gunnar Lind Haase Svendsen mener ikke, at der er noget i de økonomiske og sociale forhold i landdistrikterne, der legitimerer så meget negativ omtale af landområderne.

Han har set på befolkningsudviklingen i 16 af de såkaldte yderkommuner, der er faldet med 4,4 % fra 1996-2011, og sammenlignet den med mængden af negativ omtale.

- Der sker intet omkring 2010 eller i årene op til, der på nogen måde kan forklare denne eksplosion i negativ omtale.

Se også: Tjek din røgalarm: Har du en af de syv ulovlige?

- De problemer landdistrikterne oplever i dag er jo langt mindre voldsomme end dem, de oplevede i 1950'erne og 1960'erne, hvor folk virkelig flyttede væk, siger Gunnar Lind Haase Svendsen.

Han gør dog opmærksom på, at den negative omtale nu er på tilbagetog.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

0 kommentarer
Vis kommentarer