Gasgigant i milliardhandel: Nu bliver din regning mindre

Lilleholt er glad for, at det statsejede Energinet har opkøbt HMN GasNet. Fremover sidder staten på hele gasdistributionen i Danmark

Kulden er på vej, men det betyder ikke nødvendigvis, at varmeregningen kommer til at slå bunden ud af budgettet. Foto: Carsten Ingemann/Ritzau Scanpix Tips og guides Nu kommer kulden: Sådan får du billigere varme

Gasdistributionen bliver en ren statslig affære, efter Energinet fredag har opkøbt HMN GasNet, der var ejet af 57 kommuner. 1,8 milliarder skifter offentlige hænder i forbindelse med handlen, der fremover skal gøre forbrugernes gasregning en smule mindre.

Det samlede statslige gasselskab får hovedsæde i Viborg, hvortil der skal flyttes 67 arbejdspladser fra Storkøbenhavn.

Energinet opkøber HMN GasNet og vil fremover stå for al gasdistribution i Danmark. Foto: Finn Frandsen
Energinet opkøber HMN GasNet og vil fremover stå for al gasdistribution i Danmark. Foto: Finn Frandsen
 

Dermed vil selskabet ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet bidrage til regeringens ambition om, at arbejdspladser fordeles bredt i hele landet, så 'vi skaber et Danmark i bedre balance'.

Udover udflytninger kan sammenlægningen også føre til afskedigelser.

- Indtil videre bliver HMN flyttet ind under Energinet, men der skal dannes et samlet statsligt selskab, siger pressechef Jesper Nørskov, pressechef i Energinet.

Hvor længe skal medarbejderne gå og være nervøse for, om de skal fyres eller flyttes?

- De har hele tiden vidst, at selskaberne skulle samles til et, og at hovedsædet skulle ligge i Viborg. Vi har sagt til medarbejderne i HMN i dag (fredag red.), at de efter jul skal fortsætte med præcis de samme opgaver, som de har i dag.

Så hvornår får de endelig besked om deres job-fremtid?

- Det kan vi ikke sige noget om endnu. Vi afventer den endelige konsolidering af det statslige selskab, men der vil være funktioner, som kan effektiviseres, når flere selskaber lægges sammen, og der før har siddet folk har lavet det samme hvert deres sted. Vi kan endnu ikke sige, hvornår planen er klar eller hvor mange, det kommer til at omhandle.

Vil ikke flytte
Fællestillidsmanden for HMNs medarbejdere har et bud på en tidshorisont.

- Jeg tror, vi får besked i 2019, men jeg ved ikke, om det bliver i første, anden, tredje eller fjerde kvartal, siger Lene F. Hansen, der heller ikke ved, hvad der skal ske med hendes egen jobfunktion, som lige nu hører til i københavnerforstaden Søborg:

- Men jeg flytter ikke til Viborg. Jeg har mand og børn her. Nu er der en forhandlingsproces, som går i gang, og jeg vil se på det med positive øjne. Men vi er selvfølgelig meget kede af, at vi skal sælges på denne måde og ikke kan fortsætte som selvstændigt selskab.

Sammenlægningen og effektiviseringerne skal gerne spare forbrugerne for en milliard i perioden 2025-2035. Med cirka 400.000 gaskunder svarer det til 250 kroner om året pr regning, men den enkeltes besparelse kommer til at afhænge af forbruget.

Minister Lars Christian Lilleholt er glad for Energinets opkøb. Han mener, det kommer forbrugerne til gode. Foto: Jens Dresling
Minister Lars Christian Lilleholt er glad for Energinets opkøb. Han mener, det kommer forbrugerne til gode. Foto: Jens Dresling
 

- Jeg er glad for, at der er landet en aftale, som vil komme forbrugerne til gavn. Og så er det et jo et stykke dansk energihistorie, at gassektoren nu bliver samlet. Det er noget, vi har arbejdet på længe - og som jeg som forsyningsminister er stolt over, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt om handlen, der er med forbehold for godkendelse i HMN’s repræsentantskab.

Efter planen overtager Energinet hele gasnettet, der indeholder 18.000 kilometer rør, senest 1. april 2019.

Dansk gasnets historie

I 1979 besluttede Folketinget, at Danmark skulle have naturgas.

Det blev organiseret i 5 kommunalt ejede selskaber, der drev gasnettet i hver deres område.

Siden har organiseringen i sektoren løbende udviklet sig gennem opkøb og fusioner, så der gradvist er blevet færre selskaber.

1999-2000: Ørsted (det daværende DONG) købte nettet i Sydjylland og på Sjælland.

2010: Hovedstadsregionens Naturgasselskab fusionerede med det jyske Naturgas Midt-Nord og blev til HMN Naturgas I/S.

2016: Energinet købte Ørsteds gasdistributionsnet ifm. børsnoteringen af Ørsted. Det blev lagt i datterselskabet DGD.  

2018: Energinet og datterselskabet DGD købte gasnettet på Fyn af NGF Nature Energy.

2018, december: Energinet køber HMN’s gasnet og konsoliderer gasdistributionssektoren i ét samlet selskab.

132 kommentarer
Vis kommentarer