Konkurs-boom i landbruget

126 landmænd har drejet nøglen siden nytår

Halvdelen af årets 126 konkurser har fundet sted hos kvæg- og svineproducenterne. Foto: Joachim Adrian
Halvdelen af årets 126 konkurser har fundet sted hos kvæg- og svineproducenterne. Foto: Joachim Adrian

Der er gode dage, og der er dårlige dage for Jette Jacobsen, der gik konkurs med sit landbrug i juni måned. Foto: Anders Brohus Tæt på Landmanden Jette: Banken skal ikke tage mit liv

Jens Hansen har en bondegård, hvis han da ikke er gået konkurs.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at 126 landbrugsvirksomheder er gået konkurs i perioden fra januar til oktober. Til sammenligning var der 121 konkurser i landbruget i hele 2017. Der er dermed også udsigt til at antallet af konkurser i landbruget i år rammer det højeste niveau siden 2016. Her var der godt 180 konkurser.

Kvæg- og svineproducenterne står for 62 af årets konkurser, mens der har været 12 konkurser blandt pelsdyrsavlerne.

- En væsentlig forklaring på de seneste års stigende antal konkurser i landbruget er, at salgspriserne er faldet mærkbart. Især mælke- og svinepriserne har vist et tydeligt prisfald, ikke mindst i løbet af 2018. Man kommer desværre heller ikke uden om, at årets meget tørre og varme sommer har gjort ondt værre for mange landbrug. Det betyder desværre, at det i øjeblikket er meget svært for visse landbrug at skabe sorte tal på bundlinjen. Det til trods for, at renteniveauet fortsat er meget lavt, lyder det fra cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer:

- Ser vi fremad, så er der desværre ikke udsigt til mere medvind til landbruget her på den korte bane. De negative effekter af sommerens tørke vil formentlige blive mere tydelige over de kommende måneder. Dertil er der i år samlet set udsigt til et betydeligt fald i landbrugets bytteforhold – altså vil landbrugets salgspriser i forhold til deres omkostninger falde. Dertil er det vores forventning, at renterne så småt vil begynde at stige. Det vil kunne presse landbruget yderligere med tanke på den store andel af variabelt forrentede lån.

67 kommentarer
Vis kommentarer