Psykisk syge føler sig udelukket: Vi kan ikke blive forsikret

Folketingspolitikere vil tvinge forsikringsselskaberne til at forsikre alle psykisk syge

Psykisk sygdom kan ifølge Landsforeningen Sind udelukke dig fra at få en forsikring. Det skal der nu laves om på, mener flere folketingspolitikere. (Foto: Colourbox)
Psykisk sygdom kan ifølge Landsforeningen Sind udelukke dig fra at få en forsikring. Det skal der nu laves om på, mener flere folketingspolitikere. (Foto: Colourbox)

DIN HISTORIE: Har du fået nej til en forsikring? Fortæl din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Psykisk syge danskere kan ikke pr. automatik regne med, at danske forsikringsselskaber vil have dem som kunder. Men det skal være slut nu, mener flere folketingspolitikere:

- Det er så uretfærdigt, at man bliver straffet dobbelt, fordi man har en sindslidelse.

- Først bliver man udstødt af arbejdsmarkedet og et almindeligt liv. Og så kan man heller ikke få lov til at købe en forsikring, som andre mennesker kan, siger Özlem Cekic, der er sundheds- og psykiatriordfører for SF.

Sammen med sin ordførerkollega Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti har hun tirsdag kaldt sundhedsministeren og erhvervsministeren i samråd om sagen:

- Hvis forsikringsselskaberne ikke kan finde ud af det her, så må vi skabe en løsning, hvor vi løfter i fællesskab. Det gør vi jo i forvejen i en lang række af situationer, siger Liselott Blixt til Ekstra Bladet.

Sind: Kæmpe behov
I Landsforeningen Sind mener formand Knud Kristensen, at der er et kæmpe behov for at få gjort noget:

- Og det er også meget større, end man tror. De fleste sindslidende, som vi har talt med, giver nemlig bare op, når de får et afslag fra deres forsikringsselskab, forklarer Sind-formanden til Ekstra Bladet.

I foråret viste en rundspørge blandt psykisk syge således, at 20 procent af de ramte har oplevet en lukket dør hos forsikringsselskaberne. Det billede kan Sind godt genkende:

- Selv om forsikringsselskaberne siger, at det ikke er dem alle sammen, der giver afslag, så er det ikke sådan i virkeligheden.

- Vi kender rigtig mange medlemmer, der er begrænset i, hvad de kan gøre i deres liv, fordi de ikke kan få en forsikring.

- Hvilke konsekvenser har det for folk, når de får et afslag?

- De kan ikke tillade at købe sig en ordentlig cykel, fordi de ikke kan blive forsikret. De kan ikke komme på ferie, fordi de ikke kan få en rejseforsikring.

Det er i klar strid med handicapkonventionen

- De kan heller ikke tillade sig at stifte en familie, fordi de ikke kan få en livsforsikring. Og så kan de heller ikke få et lån i banken, når det kræver en livsforsikring, før man kan få lånet.

- Hvad synes du, regeringen bør gøre ved det her?

- Efter vores mening er det i klar strid med handicapkonventionen, at man som sindslidende ikke kan regne med at blive forsikret.

- Derfor er regeringen nødt til at ændre lovgivningen, hvis de nuværende regler ikke kan løse det.

Se også: Klag dig til bedre forsikring

- Hvordan løser man det?

- Enten skal selskaberne tvinges til at give forsikring til alle. Eller også må staten lave et forsikringsselskab, som man også har lavet en statslig bank, siger Knud Kristensen fra Sind til Ekstra Bladet.

MERE: Finanstilsynet ser på sagen

Og Özlem Cekic fra SF er enig:

- Jeg håber, at regeringen vil kigge på den svenske model, hvor man med loven har givet alle ret til at tegne en forsikring.

- Eller på den norske løsning, hvor man har en basisforsikring, som staten støtter, hvis du ikke kan blive forsikret på normale vilkår.

Selskaberne: Ikke så slemt
I brancheorganisationen Forsikring & Pension følger man sagen tæt, men mener ikke, at problemet er så omfattende, som både rundspørgen og Sind ellers giver indtryk af.

Flere af forsikringsselskaberne er nemlig i dag holdt op med at spørge ind til oplysninger om psykisk sygdom.

Og så er sager om afvisning af psykisk syge i nogle tilfælde så gamle, at de samme kunder i dag - efter brancheorganisationens opfattelse - slet ikke vil blive afvist, hvis de nu ønsker at tegne fx en ulykkes- eller livsforsikring.

DIN HISTORIE: Har du fået nej til en forsikring? Fortæl din historie på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer