Syv ud af ti topskattebetalere er mænd

Lidt over 500.000 danskere betalte topskat i 2017, og klart størstedelen af dem var mænd, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. Det kan meget vel hænge sammen med, at mænd oftere har lederjobs, og at de oftere arbejder mere end 37 timer om ugen

Arkivfoto: Linda Johansen/POLFOTO
Arkivfoto: Linda Johansen/POLFOTO

505.000 danskere tjente mere end 43.442 kroner om måneden i 2017 og skulle derfor betale topskat, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det fremgår desuden, at 346.000 af topskatteyderne i 2017 var mænd, svarende til 71,5 procent.

'Når flere mænd end kvinder betaler topskat, kan det hænge sammen med, at mænd oftere arbejder flere timer om ugen og i højere grad varetager job med ledelsesarbejde end kvinder,' udtaler Niels Ploug, direktør for personstatistik hos Danmarks Statistik, i pressemeddelelsen.

Mænd arbejder flere timer
Mænd arbejder oftere end kvinder mere end 37 timer om ugen, og I 3. kvartal 2018 havde en tredjedel af de beskæftigede mænd i arbejdskraftsundersøgelsen således en normal arbejdstid på mere end 37 timer om ugen, mens det gjaldt for en femtedel af kvinderne.

- Vi spørger mere end 20.000 personer i kvartalet om, hvor mange timer, de normalt går på arbejde, hvor mange timer de går på arbejde ifølge deres kontrakt og hvor mange timer de faktisk arbejdede i en pågældende uge. Så laver vi nogle beregninger ud fra det, forklarer specialkonsulent hos Danmarks Statistik Sofie Valentin Weiskopf til Ekstra Bladet.

10 procent af de adspurgte mænd har angivet, at de havde en normal arbejdstid på mindst 49 timer om ugen. Dette gjorde sig gældende for under 3 procent af kvinderne.

Kvinder arbejder oftere under 37 timer
Kvinderne arbejdede oftere end mændene mindre end 37 timer om ugen, og særligt i gruppen af beskæftigede - med en normal arbejdstid på 15-36 timer om ugen - var kvinderne overrepræsenteret.

- Vi spørger ind til, hvorfor folk arbejder få timer, og derfra ved vi, at flere kvinder er deltidsansatte og at flere kvinder forbinder et arbejde med deres familieliv på en anden måde end mænd gør, forklarer Sofie Valentin Weiskop.

I 2016 var 7 ud af 10 ledere mænd. Til gengæld var 58 pct. af lønmodtagere på højeste niveau kvinder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Se også: Første gang siden 2002: Danmark har ikke længere det højeste skattetryk

15 kommentarer
Vis kommentarer