Disse slimede rotter angreb Disney's danske bageri

En verdenskendt dansk småkagefabrik har haft farlige, lækkersultne gæster på besøg

Disse slimede massakrerede rotter havde været på rov i et kølerum med smør til småkagerne. Foto: Fødevarestyrelsen
Disse slimede massakrerede rotter havde været på rov i et kølerum med smør til småkagerne. Foto: Fødevarestyrelsen

Sikke et ædegilde!

Det er ikke kun lækkersultne børn og voksne overalt i verden, som elsker de knasende sprøde danske ’butter cookies’ i kulørte blikdåser fra Jacobsens Bakery i Hedensted.

Sultne rotter har også snuset sig frem til småkage-producenten, som blandt andet leverer småkager til Disney, der sælger kagerne i dåser påtrykt gnavere som Mickey og Minnie Mouse.

Fest i smørret

Ekstra Bladet har bedt Fødevarekontrollen om aktindsigt i billeder fra rotternes angreb på den syd-østjyske fabrik.

Billederne afslører, at de uvelkomne gæster aldrig havde de sylespidse tænder og knurhår helt nede i kagedåserne, men i stedet forlystede sig i et råvarelager – herunder i det kølerum, hvor man opbevarede tonsvis af smør, som udgør en stor del af de over ti millioner kager, der dagligt produceres.

Oversked lageret

Fødevarekontrollen konkluderer, at lageret ikke var sikret mod rotterne, som havde gnavet sig ind gennem en ydervæg og dernæst havde overskidt gulvet og paller med levnedsmidler.

Rottelort er meget sundhedsfarlig. Derfor ser Fødevarekontrollen med stor alvor på, at kageproducenten først to dage efter, at man havde spottet den første rotte, alarmerede myndighederne.

Farligt for mennesker

’Det indskærpes, at virksomheder straks skal underrette de kompetente myndigheder, hvis virksomheden antager eller har grund til at antage, at en fødevare, virksomheden markedsfører, kan have sundhedsskadelig indvirkning på mennesker’,står der i en kontrolrapport.

Danske fødevarer – ikke mindst Jacobsens småkager – ofte påtrykt symboler på kongelig dansk nationalromantik har ekstremt høj status i især Kina, hvor lokale virksomheder er berygtede for at sjofle med madsikkerheden til ulempe for forbrugernes liv og levned.

Men kagefabrikkens ejer og direktør, Jan Jacobsen, der år efter år skovler millioner ind på sin internationale småkage-succes, frygter ikke, at de asiatiske forbrugere vil boykotte kagerne på grund af rotteangrebet.

1 af 2 Fødevarestyrelsen fandt farlig rottelort langs væggen i råvarelageret. Foto: Fødevarestyrelsen
2 af 2 Disse slimede massakrerede rotter havde været på rov i et kølerum med smør til småkagerne. Foto: Fødevarestyrelsen
43 kommentarer
Vis kommentarer