3 billige hjemmebiografer

Du får ikke en rigtig hjemmebiograf uden et stort billede, og til det har du brug for en ordentlig projektor – og de er heldigvis blevet meget bedre og billigere med årene

Hjemmebio-projektorerne er blevet meget bedre og billigere de seneste år. (Foto: Lyd & Billede)
Hjemmebio-projektorerne er blevet meget bedre og billigere de seneste år. (Foto: Lyd & Billede)

Hvis dit fjernsyn er ved at være oppe i årene eller føles lidt lille, er der en god chance for, at du overvejer et nyt og større tv. Prisen på store tv-skærme er faldet betragteligt, og det betyder, at et 65-tommer nu kan købes for en overkommelig bunke penge.

Problemet opstår, når man skal have et virkelig stort billede. Som mange har erfaret, når de vil bygge deres egen hjemmebiograf, skal man helst op i 80-90 tommer eller mere (afhængigt af rummets størrelse og betragtningsafstanden) for at få den rigtige biograffølelse.

Og sådan et tv er desværre hverken let eller billigt at få fat i. En af de mest populære storskærme, Samsungs 78 tommers 78HU8505, koster lige knap 50.000 kroner.

Derimod findes der masser af hjemmebio-projektorer, som er skræddersyet til opgaven, og de er blevet meget billigere og bedre de seneste år. For prisen på førnævnte 65 tommer kan en projektor give dig et billede på 100 tommer eller mere, og kvaliteten er bedre, end man skulle tro.

Læs testen i sin helhed her

(Foto: Lyd & Billede)
(Foto: Lyd & Billede)

Optoma HD50

Optoma er en taiwansk producent med tradition for at levere projektorer til både præsentations- og hjemmebio-brug til gunstige priser. Deres specialitet er såkaldte DLP-projektorer. På det seneste har de også gjort sig bemærket med opkøbet af NuForce, som står bag mange kritikerroste lydprodukter.

Optoma HD50 er en flot budgetprojektor med mange gode kvaliteter, men målt op mod et par af konkurrenterne viser den nogle svagheder. Mest fremtrædende er blæserstøjen, der gør HD50 mindre egnet som hjemmebio-projektor i et dedikeret rum.

Optoma byder på fremragende lysstyrke og stærk, nuanceret farvegengivelse, men opnår ikke lige så gode målinger som konkurrenterne på farvenøjagtighed. Billedet er heller ikke så tæt, konturskarpt og nærværende, som vi oplever med de to konkurrenter herunder. Noget, der kun understreger, at konkurrencen er hård i dette segment.

Fakta

Model:  Optoma HD50

Full HD DLP-projektor 2 x HDMI, VGA, RS-232C, component, composite video ind USB-udgang til strøm til trådløst modul Plus:  God lysstyrke og meget jævn farvegengivelse fra fabrikken gør Optoma HD50 let at tage i brug.

Minus:  Billedskarpheden er ikke den bedste, og den lette, åbne konstruktion medfører en del blæserstøj.

Pris:  11.998 kroner

Samlet vurdering (1-6):  4

Læs hele testen af Optoma her.

(Foto: Lyd & Billede)
(Foto: Lyd & Billede)

BenQ W1400

BenQ er ligesom Optoma en taiwansk producent, der fremstiller både computere og digitalkameraer såvel som projektorer af DLP-typen.

De seneste år har BenQ haft stor succes med deres computer- og hjemmebio-projektorer, heriblandt W1300, der vandt vores seneste test i budgetklassen. Denne gang er vi gået et skridt op i pris, og storebror W1400 er et naturligt valg.

W1400 byder på masser af lysstyrke og kontrast i et kompakt format, og blæserstøjen er mere behagelig end på konkurrenten fra Optoma. Billedet har som udgangspunkt lidt skæv farvebalance fra fabrikken, men kan gøres langt bedre med relativt enkle midler. Så bliver farvegengivelsen fremragende og kommer faktisk tæt på flere langt dyrere projektorer.

Fakta

Model:  BenQ W1400

Full HD DLP-projektor

2 x HDMI, VGA, RS232, component, S-video ind Audio ind/ud

Plus:  BenQ W1400 er en fleksibel projektor med imponerende lysstyrke, som giver rigtig god kontrast, selv når der er noget lys i rummet.

Minus:  Projektoren kommer med temmelig fejljusterede farver fra fabrikken og kræver en omgang med lysmåling og kalibrering for at vise sit sande potentiale.

Pris:  10.998 kroner

Samlet vurdering (1-6):  5

Læs hele testen af BenQ her.

(Foto: Lyd & Billede)
(Foto: Lyd & Billede)

Epson EH-TW6600

Japanske Epson er en af verdens største projektorproducenter, og firmaet leverer mange avancerede modeller til både professionel, computer- og hjemmebrug. Den nye model EH-TW6600 befinder sig midt i segmentet – lige under topmodellerne. Den er som udgangspunkt lidt dyrere end projektorerne fra Optoma og BenQ, og det kan mærkes. TW6600 har et større, tungere chassis med mere tillidsvækkende byggekvalitet.

Projektoren fra Epson koster en tusindkroneseddel mere end konkurrenterne, men testen levner ingen tvivl om, at det kan være en god investering. Her må selv BenQ, der var et mærkbart skridt op fra Optoma, se sig slået, når det gælder skarphed og dybdefornemmelse.

Når man kombinerer det med bedre optik og projektionsafstand, er der ingen tvivl om, at EH-TW6600 er den mest fleksible af de tre projektorer. Man bør dog sikre sig, at billedet ikke har nogen synlige kvalitetsproblemer, såsom den generende røde stribe, vi oplevede på vores testeksemplar.

Fakta

Model: Epson EH-TW6600

Full HD LCD-projektor 2 x HDMI, VGA, RS-232C, component, composite video ind USB-udgang til strøm til trådløst modul

Plus:  Bedre optik og flere justeringsmuligheder gør den til en projektor for de kræsne. Epson giver det skarpeste og mest kontrastrige billede med den bedste dybdeeffekt af de tre testdeltagere.

Minus:  Farvegengivelsen er ikke så lineær som på DLP-projektorerne, hverken før eller efter kalibrering. Vores testeksemplar havde en rød stribe i yderkanten af billedet.

Pris:  11.998 kroner

Samlet vurdering (1-6):  5

Læs hele testen af Epson her.

17 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere