Advarsel: Solformørkelsen smadrer dit mobilkamera

Solformørkelsen fredag kan ikke fotograferes med mobilkameraet, eller andre kameraer, uden et særligt solfilter - solens stråler kan ødelægge kameraet

Du kan ikke fotografere solformørkelsen med mobilkameraet, men det skal ikke afholde dig fra at se det specielle fænomen. Du kan eksempelvis bygge dit eget sol-teleskop. Se her hvordan.

De fleste har forstået, at det kan give øjenskader, hvis solformørkelsen fredag betragtes gennem almindelige solbriller, 3D-briller eller helt uden brug af øjenbeskyttelse.

Professor og øjenlæge Jan Ulrik Prause slår overfor Videnskab.dk fast, at brug af eksempelvis 3D-briller vil svare til, at kigge direkte mod solen.

– Du kan heller ikke bruge kameraer eller kikkerter. Svejsebriller er oftest heller ikke gode nok, da de ikke filtrerer nok af det intense sollys fra. Du skal simpelthen have de specialdesignede briller eller solfiltre for at være på den sikre side, siger professoren til Videnskab.dk. Jan Ulrik Prause arbejder på Øjenpatologisk Institut ved Københavns Universitet.

Ser du på den delvist dækkede sol i blot et par sekunder, er det nok til permanente skader på nethinden og et ødelagt syn.

Læs også: Web-TV: Min mening om Samsung Galaxy S6

Solen ødelægger kameraet
At se på solformørkelsen gennem mobilkameraet, eller andre kameraer, er ligeledes en dårlig idé, lyder det fra Sony der er verdens største producent af linser og optik.

– Uden det rigtige tilbehør til beskyttelse af billedsensoren mod sollyset, kan sensoren blive beskadiget. Uanset hvilken type kamera man bruger til at fotografere solformørkelsen, skal man montere et specielt solfilter foran objektivet for ikke at lave øjenskader, når man kigger på skærmen eller kigger gennem søgeren, siger Hung Uhé Tang, som har ansvaret for produkttræning hos Sony i Norden, til MereMobil.dk.

Solformørkelsen kan fotograferes med spejlreflekskamera, kompakt systemkamera eller kompakt zoom-kamera, men også her kræver det et solfilter, for at undgå skader.

– Jo mere zoom desto bedre for at komme tæt på solformørkelsen, lyder det fra Hung Uhé Tang i Sony.

Selvom solen er dækket 99 procent af månen, kan den resterende ene procent, stadig være nok til at ødelægge det blotte øje, eller billedsensoren i et kamera, advarer Sony.

Læs også: Web-TV: Siri på iPhone taler dansk – oplev det her

Ifølge Tycho Brahe Planetarium starter solformørkelsen i København den 20. marts 2015 klokken 9.40. Den topper klokken 10.50 og slutter klokken 12. Tiderne vil variere alt efter, hvor man befinder sig i landet.

38 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere