Lækkerier til den store pengepung

B&O’s nye luksus-tv BeoVision 11 er interessant - for dem, der har penge nok...

Hvis du ikke ved, hvad du skal bruge de seneste månedslønninger til, kan du bestille det nye B&O-tv... (Foto: Bang & Olufsen)
Hvis du ikke ved, hvad du skal bruge de seneste månedslønninger til, kan du bestille det nye B&O-tv... (Foto: Bang & Olufsen)

BeoVision 11 er et vigtigt tv for Bang & Olufsen. Det erstatter BeoVision 10, som kom i 2010 og blev en milepæl for den danske fabrik. Sortimentet havde indtil da bestået af forholdsvis små fjernsyn, ledsaget af store plasmaskærme til astronomiske priser. Behovet for et mere tilgængeligt prissat tv i et populært format var stort, og BeoVision 10-40 fyldte dette hul med design, billede og lyd i særklasse.

BeoVision 11 fortsætter denne trend og beholder forgængerens strømlinede “billedramme”-design, som nu er forfinet med en tyndere ramme og en glasfront, der flugter helt med rammen rundt. Tv’ets kabinet har en næsten kvadratisk form, med kraftige indbyggede højttalere som en forlængelse af tv’et og dækket af en stofgrill. Rammen fås i sort eller blankpoleret aluminium, og du kan bestille en række forskellige farver på stofgrillen for at matche dit interiør, f.eks. sofaerne. Vores testeksemplar var det nye farvevalg med sort ramme, som efter vores opfattelse er mindre forstyrrende for billedet end den blankpolerede ramme.

Høj byggekvalitet
Mens de koreanske producenter i stor udstrækning benytter sig af formstøbt plast der, hvor de kan spare penge og vægt, bruger B&O for det meste stål og aluminium i konstruktionen. Billedpanelet er dækket af tykt glas med en speciel og dyr antirefleksbehandling, som du ikke får på almindelige tv’er.

 

BeoVision 11 udstråler soliditet og elegance og giver den samme følelse, som når man lukker døren på en Audi, Mercedes eller BMW: Det rasler ikke ligefrem i hængslerne.

Nem opsætning
BeoVision 11 er et særdeles nemt tv at tage i brug, da det har installation inkluderet i prisen. Med andre ord kommer Bang & Olufsen til døren og sætter det op for dig (noget du skal være glad for, da tv’et vejer over 40 kilo!). Så får du også en indføring i Beo 4, som er B&O’s tynde systemfjernbetjening. Foruden at styre alle tv’ets funktioner kan den også lære sig signalerne fra andre apparater. Disse kan herefter skjules i et skab og fjernbetjenes ved hjælp af en ledning, som repeterer fjernbetjeningssignalet (IR repeater).

Læs også: Her er IKEAs nye tv

Tv’et har fem HDMI-indgange, hvilket er rigeligt til tilslutninger af forskelligt udstyr. Det kan også udstyres med indbygget harddisk-optager (HDD) og modtagermodul for satellit (DVB-S2).

BeoVision 11 kommer med tre monteringsalternativer. Du kan vælge at montere det på væggen med vendbart vægbeslag, lænet op mod væggen på et staffeli eller på en motoriseret gulvsokkel. Sidstnævnte kan drejes i retning af siddeposition ved hjælp af fjernbetjeningen.

Billedkvalitet
God byggekvalitet og flot design til side, den primære opgave for et tv er selvfølgelig at give et godt billede, og til 60.000 kroner holder det ikke bare at have et pænt ansigt – man må også kunne levere varen i praksis. Heldigvis har ingeniørerne hos B&O ikke ligget på den lade side heller.

I modsætning til BeoVision 10, som kun havde en enkelt billedindstilling, kan du på BeoVision 11 vælge imellem tre forskellige billedmodi. Standard er den “adaptive” billedmodus – B&O’s svar på cruise control. Her er billedparametrene optimeret til varieret tv-indhold og tilpasser sig automatisk efter kildematerialet. “Adaptiv” giver et vældig kontrastrigt, lysstærkt og skarpt billede med en anelse blåskær i farvegengivelsen. Samtidig arbejder tv’et med at udjævne hakkende bevægelser. Resultatet er et vældig imponerende billede, som er lidt “larger than life”, men alligevel langt mere ædrueligt end de fleste andre producenters standardmodus.

Purister vil nok alligevel foretrække at skifte til “Film”. Da reduceres billedbehandlingen, og farveprofilen skiftes til en, som er optimeret til en farvetemperatur på 6500 kelvin, hvilket giver en mere korrekt farvepalet. Og da byder BeoVision 11 på meget nuancerede og naturlige farver. Vi synes imidlertid, at skarphedsforbedringen fortsat var kunstigt høj, og foretrak at reducere den til nul i menuen. Samtidig foretrak vi at reducere eller slukke for bevægelseskompensationen, afhængigt af hvilken slags indholdet vi så på.

Læs også: Philips dyreste tv

Med lidt trimning af de allerede gode billedindstillinger er der ingen tvivl om, at B&O byder på en billedkvalitet i toppen af skalaen. Det specielle kontrastglas i kombination med indbygget lyssensor gør, at tv’et er i stand til at give noget nær optimal billedkvalitet, hvad enten du ser atletik ved højlys dag eller Blade Runner midt om natten.

Lydkvalitet
Som det sig hør og bør for et tv fra B&O, er der også taget godt hånd om lyden. Lydsystemet består af trevejs aktive stereohøjttalere drevet af dedikerede B&O ICEpower forstærkere (den større 55 tommers model har desuden indbygget subwoofer).

Lydkvaliteten fra BeoVision 11 er hinsides det, du finder i et almindeligt pandefladt tv-apparat. Her taler vi om en stærk, klar og fyldig lyd, der minder mere om et godt hi-fi-anlæg end den tynde og spinkle lyd, man får fra hyldevarerne. Lyden har god klarhed og taleforståelse allerede på lav volumen, samtidig med at du kan skrue godt op på musik og actionfilm, uden at den bliver tynd og forvrænget.

 

Hvis du vil, er det muligt at hæve lydoplevelsen endnu et hak. BeoVision 11 har nemlig indbygget dekoder til surround-lyd med line-udgange for ekstra højttalere for og bag samt subwoofer. Totalt er det muligt at tilslutte op til 12 (!) højttalere. Det kunne f.eks. være B&O’s egne aktive højttalere eller en ekstern forstærker. Lydsystemet kan så konfigureres således, at man benytter tv’ets indbyggede højttalere som centerkanal. Smart!

Så konklusionen er...
Bang & Olufsen BeoVision 11 er et tv, som kun få kan unde sig, men det tjener som eksempel på, hvor godt et fjernsyn kan blive med et rummeligt budget: Ud over design og byggekvalitet i særklasse har B&O-tv’et en billed- og lydkvalitet, som langt hen ad vejen matcher den ekstravagante pris.

Alt dette kulminerer i et tv, som ikke vinder nogen pris for “bedst køb”, men snarere en stærk anbefaling fra os til dig, som søger et tv, der vil give sin ejer glæde i mange år. Så hvis du har været heldig på børsen, har haft et godt år på arbejde eller kort og godt har lyst til at købe et tv ud over det sædvanlige: BeoVision 11 bør stå på listen over kandidater.

Læs hele testen hos Lyd & Billede her.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere