Sexchikane florerer på Facebook

Den populære internetside misbruges i høj grad af andre brugere, der chikanerer eller sender dødstrusler til uskyldige profiler

Du skal passe på, hvem du lukker ind i din Facebook-verden, for det kan ende med trusler fra ondsindede brugere. (Foto: Colourbox)
Du skal passe på, hvem du lukker ind i din Facebook-verden, for det kan ende med trusler fra ondsindede brugere. (Foto: Colourbox)

Den populære internet side Facebook rummer flere skjulte farer. Bruger man hjemmesiden forkert, risikerer man, at ens private oplysninger ryger i de forkerte hænder. Det kan udnyttes til grov chikane eller tyveri af identitet og indbo.

It-ekspert Brian Dixen råder folk til at bruge Facebook med omtanke.

- For mange brugeres vedkommende står deres Facebook profil pivåben. De har måske i blinde accepteret anmodninger om at blive Facebookven og har måske også tilknyttet folk, de ikke aner hvem er. Men folk skal være varsomme med, hvem man omgås på Facebook. Man inviterer jo heller ikke alle og enhver ind i ens dagligstue, konstaterer han.

Sextruet over Facebook
Eksemplerne på Facebooks fælder er mange. Ekstra Bladet tidligere fortalt, hvordan Lena Christensen fra Gilleleje blev misbrugt via sin profil. En dag opdagede en af hendes venner, at hendes profilbillede var at finde på datingsiden dating.dk. Det var imidlertid en falsk profil, og billedet var stjålet fra Facebook.

I et andet, groft tilfælde er flere piger blevet truet og krænket med seksuelle tilnærmelser via Facebook. Det viste sig, at en 23-årig mand fra Rudersdal på Sjælland havde opsøgt pigerne på nettet og udnyttet deres identitet til at oprette e-mailkonti og profiler på online datingsider. Henrik Suhr fra Nordsjællands politi advarer mod at lægge oplysninger som adresse, telefonnummer samt private billeder ud.

- Vi har haft et par uheldige sager med identitetstyveri, men det er heldigvis ikke blevet et udbredt problem, uddyber han.

Undgå billeder af boligen
Hos Østjyllands politi er man endnu ikke stødt på kriminalitet, der direkte kan linkes til Facebook, men kriminalassistent Jacob Kronborg vil ikke afvise, at den slags forekommer.

- Folk, der har haft indbrud, glemmer måske at oplyse, at de har skrevet om deres ferie på Facebook. Så derfor kender vi endnu ikke omfanget af problemet. Men vi vil da stadig advare mod at lægge private oplysninger ud på nettet. Især billede af privatboligens designermøbler, da det er tyvenes foretrukne tyvegods, tilføjer Jacob Kronborg.

Ingen hjælp fra Facebook
- Der er ikke megen hjælp at hente fra administrationens side, når personer bliver chikaneret eller truet via Facebook, fortæller it-ekspert Brian Dixen.

Han har afvist venne-admodninger fra personer, som alligevel har kontaktet ham gentagne gange. Når han har forsøgt at blackliste personerne, har det været uden held.

- Det hjælper ingenting at kontakte Facebook. Det har jeg prøvet flere gange, beretter Brian Dixen.

kup! har også taget kontakt til Facebooks administration i Californien, USA. Vi ville gerne have spurgt, hvorfor det skal være så svært at blokere personer, som chikanerer og sender dødstrusler på Facebook. Vi ville også gerne vide, hvad Facebook har tænkt sig at gøre ved problemet. Vi har dog ikke modtaget nogen reaktion fra Facebook før deadline.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere