Nyt tv-signal får os til at bruge penge

Rekordsalget af fjernsyn er slået i oktober, for tv-seere har købt nyt stuealter i stedet for bare at købe en digital modtageboks

Det analoge sluk for tv-signalet har virkelig sat skub i salget af fjernsyn. (Foto: Colourbox)
Det analoge sluk for tv-signalet har virkelig sat skub i salget af fjernsyn. (Foto: Colourbox)

Glem alt om skattelettelser og SP-penge. Hvis man virkelig vil have gang i forbruget igen, skal man bare ændre tv-signalet, så tusindvis af danskere får en anledning til at købe nyt fjernsyn, skriver Politiken torsdag.

Efter to måneder med store fald i danskernes forbrug steg dankortomsætningen med 2,6 procent i oktober, viser sæsonkorrigerede tal fra PBS, som offentliggøres torsdag. Et rekordstort salg af nye fladskærms-tv'er har medvirket til at hive tallet op, vurderer eksperter over for Politiken.

Nyt udstyr nødvendigt
- Det er et tiltrængt lys i mørket, når det gælder dansk økonomi. En del af forklaringen er dog, at der er solgt ekstremt mange nye fjernsyn netop i oktober på grund af det nye tv-signal, så det her er ikke nødvendigvis tegn på, at forbruget vil fortsætte med at stige herfra, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank til Politiken.

Det nye tv-signal, som trådte i kraft 1. november, har betydet, at tusindvis af danskere med stueantenne har måttet investere i enten en digital modtagerboks eller et nyt fjernsyn for at kunne fortsætte med at se fjernsyn.

Den fulde løsning
Det har fået så mange danskere til at købe nyt tv, at branchen anslår at have solgt 50 procent flere fjernsyn end i oktober sidste år - som ellers var rekordår.

- Vi er virkelig blevet overrumplet over, hvor mange der har købt nyt fjernsyn. Vi havde regnet med at sælge mange af de digitale modtagerbokse, som kun koster i omegnen af 300 kroner, men rigtig mange benytter lejligheden til at købe et helt nyt fjernsyn, siger Allan Bugge, formand i Branchen Forbrugerelektronik, BFE, til Politiken.

Ingen smil generelt
Det rekordstore salg får nu branchen til at opjustere forventningen til årets samlede tv-salg til over 700.000 apparater. Det svarer til, at knap hver tredje danske husstand har købt et nyt fjernsyn i 2009.

Den aktuelle fjernsynsfest betyder dog ikke, at der generelt er smil og glade dage rundt om i det danske erhvervsliv. De fleste andre brancher oplever et usædvanlig sløjt efterårssalg, og der er ikke en anledning til salgsboom på vej, som kan måle sig med det nye tv-signal, vurderer DI.

Sløjt julesalg
- Julesalget kommer ikke op på foregående år. Ud over de mange fjernsyn, der er blevet solgt på grund af det digitale tv-signal, kan den øgede omsætning i oktober skyldes, at folk har fået SP-penge, men alle, der sælger dyrt tøj, dyre pc'er og biler ser absolut ingen tegn til, at der er bedring på vej, siger branchedirektør Lars William Wesch fra DI Handel til Politiken.

Han peger på, at detailsalget i Danmark går markant dårligere end i Sverige, Norge og andre lande, vi sammenligner os med, fordi Danmark er langt hårdere ramt af krisen. Det skyldes, at den danske konkurrenceevne er tynget af høje lønninger, og at Danmark er hårdere ramt af boligkrise.

Hvis du har sort skærm søndag

1. Har du hidtil set tv med stue-, lofts- eller tagantenne, og har du ikke betalt andet end licens for at se tv? Den sorte skærm skyldes, at du intet har foretaget dig i forbindelse med overgangen til digitalt tv i nat.

2. Har du brug for hjælp, kan du kontakte Det nye tv-signals borgeroplysning i dag på 70 33 99 00.

3. Du kan også kontakte landets mange tv-udbydere eller tv-forhandlere, som holder åbent hele søndagen.

4. Du har brug for en digital modtagerboks, som du kan slutte til dit tv. Ellers kan du ikke se tv.

5. Du behøver ikke at købe et nyt tv-apparat. Vælger du at gøre det, vil dit nye tv-apparat have indbygget digital modtager. Så behøver du ingen boks.

6. Hvis du køber en boks, kan du vælge mellem en MPEG2- og MPEG4-boks. Den første koster kun fra 300 kroner, men holder kun frem til 2012. Den anden koster mindst det dobbelte, men den er mere fremtidssikker.

7. Selv om du som antenne-seer har forberedt dig, vil du opleve, at tv-kanalerne i nattens løb har skiftet plads. En del tv og modtagerbokse finder selv kanalerne igen og lægger dem automatisk ind. Ellers må du selv gøre det.

8. Ser du tv via parabol, bredbånd eller kabel, kan du ikke få sort skærm på grund af overgangen til digitalt tv.

9. Du kan læse mere i folderen ’Vigtig viden om digitalt tv i Danmark’, som fås hos tv-forhandlerne, eller gå ind på detnyetv-signal.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere