Sådan bliver du sikker på Facebook

Hvordan undgår du at få problemer som følge af din Facebook-profil? Forbrugerrådet har nu udsendt en liste med gode råd til Facebookere

Mange bruger Facebook uden at gøre sig klart, hvilke konsekvenser deres handlinger kan have. (Foto: Colourbox.com)
Mange bruger Facebook uden at gøre sig klart, hvilke konsekvenser deres handlinger kan have. (Foto: Colourbox.com)

Den første forelskelse er ved at være ovre og problemerne ved netværkssitet Facebook begynder for alvor at tegne sig:

Medarbejdere, der bliver fyret på grund af billeder eller status-opdateringer. Venskaber, der bliver ødelagt af ondskabsfulde applikationer. Orm, der bliver spredt via falske mails fra vennerne.

Men hvordan sørger man for, at ens Facebook-vaner ikke får uheldige bivirkninger?

Forbrugerrådet melder sig nu på banen, efter de har modtaget en del henvendelser fra bekymrede Facebookbrugere. På deres hjemmeside bringer de i dag 15 gode råd til, hvordan man beskytter sig selv og sine venner bedst muligt på Facebook.

'Nogle råd begrænser selvfølgelig en del af hele Facebook-idéen. Men listen kan også blot bruges til en indføring i, hvilke konsekvenser enkelte klik på Facebook kan have for brugeren og brugerens venner', skriver Forbrugerrådet.

Rådene er givet alt efter, hvor meget de begrænser brugeren – de ’mildeste’ begrænsninger står øverst.

1. Skift kodeord til din profil jævnligt, og brug ikke kodeordet til andet end Facebook. Facebook har nemlig et stort problem med hackere, der stjæler brugernes oplysninger og koder.

2. Brug ikke applikationerne (fx elektroniske spil, gimmicks), da det er svært at gennemskue, hvem der står bag og dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.

3. Lad dig ikke lokke af annoncerne. Annoncer med tilbud, undersøgelser, konkurrencer m.m., er ofte, ligesom applikationerne, designet til at trække oplysninger ud af brugerne. Desuden er der ofte ikke et reelt tilbud bag, da de er forbundet med dyre abonnementer.

4. Adskil privatliv og arbejde. Overvej, hvad du vil bruge din Facebook-profil til. Opret eventuelt to profiler – en til kollegaer og arbejdskontakter og en til venner og familie.

5. Indstil privatlivsindstillingerne så stramt som muligt. Her er en guide til hvordan man gør: Guide til indstilliger.

6. Overvej om det du lægger ud kan tåle at blive offentliggjort i andre sammenhænge fx til jobsamtaler eller på dates. Fire ud af ti arbejdsgivere har afvist ansøgere på grund af oplysninger, som de har fundet på Facebook.

7. Slet jævnligt billeder og oplysninger, der ikke længere er aktuelle.

8. Brug ikke din almindelige e-mail, og oplys aldrig din kode til Facebook. I stedet kan det være en idé at oprette en alias-webmail kun til det formål.

9. Opgiv ikke dine kontaktinformationer fx adresse og telefonnummer på din profil.

10. Brug ikke dit fulde navn. Brug i stedet kun fornavn, eller undlad dit mellemnavn. Vil du være på den sikre side, så brug et alias fx et kælenavn.

11. Læg ikke billeder eller oplysninger ud om andre på Facebook, medmindre de udtrykkeligt har givet dig lov.

12. Bidrag til at gøre Facebooks vilkår bedre. Skriv til den gruppe, som Facebook har oprettet til formålet. Her kan man komme med gode idéer til, hvad de nye vilkår skal og ikke skal indeholde. Klik her.

13. Klag til Facebook, hvis du er utilfreds med vilkårene. Klik her .

14. Klag til Datatilsynet, hvis du er utilfreds med Facebooks vilkår eller ikke får svar på din klage hos Facebook. E-mail: dt@datatilsynet.dk eller postadresse: Datatilsynet, Borgergade 28, 5, 1300 København K.

15. Slet din Facebook profil. Her er et link til, hvordan du sletter din profil permanent: Slet profil. Selvom Facebook gør opmærksom på (lige inden du trykker slet), at vilkårene er ændret, så er det ikke til det bedre…

(Kilde: Forbrugerrådet)

Måske ulovligt

Forbrugerrådet har løbende samlet information om, hvordan Facebook samler og udnytter brugernes dataoplysninger. Forbrugerrådet mener ikke, at ansvaret hviler på brugerne alene. Men indtil Datatilsynet finder ud af, om Facebook overtræder persondataloven og dermed kan tvinge Facebook til at ændre ageren, så har brugerne brug for vejledning.

Derfor ligger der fra i dag en liste med 15 gode råd til facebookbrugerne på Forbrugerrådets hjemmeside .

Desuden opfordrer Forbrugerrådet brugerne til at give deres mening til kende til Facebook og Datatilsynet.

(Kilde: Forbrugerrådet)

0 kommentarer
Vis kommentarer