Forbrugerråd advarer mod Kindle

Tænkt dig godt om, før du kaster penge efter Amazons e-bogslæser, advarer Det Norske Forbrugerråd

Amazons Kindle er ikke et hit hos det norske Forbrugerråd.
Amazons Kindle er ikke et hit hos det norske Forbrugerråd.

Hvis du køber en Amazon Kindle, så tvinges du som forbruger også til at indgå en brugeraftale, der på mange områder er i strid med norsk og europæisk lovgivning. Det siger Marius Graasvold, underdirektør i det norske forbrugerråd.

Det norske Forbrugerråd er stærkt kritisk overfor Kindle og bryder sig ikke om den stærke binding mellem købte e-bøger og Kindle-læseren. E-bøgerne kan nemlig ikke læses på andre e-bogslæsere grundet Amazons kopibeskyttelsesteknologi.

Kan fjerne dine bøger
Værst er dog aftalevilkårene, hvor Amazon forbeholder sig retten til at afslutte aftalen, hvis brugeren bryder aftalevilkårene. Det betyder kort og godt, at Amazon kan lukke din konto, og dermed også adgangen til alle dine købte bøger og magasiner, hvis du f.eks. laver en ulovlig kopi.

- Det er utænkeligt at et pladeselskab kan fjerne hele min pladesamling, selvom jeg var mistænkt for ulovlig brug af en CD, som jeg har købt af dem, siger Graasvold.

Bryder europæisk aftaleret
Det norske Forbrugerråd påpeger også, at Amazon forbeholder sig rettelsen til at ændre i aftalevilkårene på et hvilken som helst tidspunkt uden at varsle brugerne eller indhente samtykke fra dem.

- Det bryder fundamentalt med et grundlæggende princip i både norsk og europæisk aftaleret om, at aftaler skal holdes, og at partnerne ikke ensidigt har lov til at ændre i aftalens vilkår, siger Grassvold.

Styrkeforhold skal balancere
Forbrugerrådet ser Kindle som en del af en trend, hvor nye digitale tjenester og produkter dikterer tvivlsomme og urimelige aftalevilkår overfor brugerne.

- Vi ser det som vores hovedopgave at arbejde for, at styrkeforholdet mellem branchen og forbruger bliver mere balanceret, siger Graasvold.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere