Solceller arbejder bedre til høj musik

Solceller af zinkoxid bliver betydeligt mere effektive, når de får lov til at arbejde til høj pop og rockmusik

(Foto: Lydogbillede.dk)
(Foto: Lydogbillede.dk)

Det lyder som en skrøne, men det er sandt: Nogle typer af solceller kan godt lide, at der bliver spillet høj musik!

To engelske forskere har i et forsøg påvist, at solceller af zinkoxic arbejder bedre, hvis de bliver masseret af akustiske vibrationer.

Læs også: 24 julegavetips

Almindelige siliciumbaserede solceller er forholdsvis effektive, men også dyre at fremstille og skrøbelige i brug. Solceller i zinkoxid er derimod billige, og de kan fremstilles som en tynd film, der er bøjelig og fleksibel.

Desværre er de rent ud sagt ugudeligt ineffektive. Zinkoxid-celler omdanner kun 1,2 procent af det indkommende lys til elektricitet.

Steve Dunn fra Mary University i London og James Dunt fra Imperial College, London, har nu i et forsøg fået de sløve zink-solceller til at øge deres effektivitet med 50 procent, så de omsætter 1,8 procent af lyset til elektricitet.

De to udnyttede en egenskab hos zinkoxid, som er kendt fra nanoteknologien, nemlig, at zinkoxid-stænger i nanostørrelse generer et elektrisk felt, hvis de udsættes for mekanisk påvirkning.

Forskerne eksperimenterede derfor med at spille høj musik for solcellerne, og resultatet blev som nævnt en betydelig bedre effektivitet. Det er dog ikke lige meget, hvilken musik, cellerne udsættes for.

- Vi prøvede flere forskellige typer af musik, herunder pop, rock og klassisk musik. Og pop og rock gav det bedste resultat, siger Steve Dunn til magasinet New Scientist. Han mener, at årsagen er, at rock og pop indholder det bredeste spektrum af frekvenser.

Læs også: Kører om kap på en tankfuld solskin

Følsomheden for vibrationer gør det oplagt at bruge zinkoxid-celler på steder, hvor der er kraftig støj, for eksempel langs trafikerede veje, foreslår de to forskere.

Forsøget melder desværre ikke noget om, på hvilket udstyr der blev spillet i forsøget. Ej heller hvorvidt der var tale om en analog eller digital signalkæde.

0 kommentarer
Vis kommentarer