Fildelere overvåges i stor stil

Henter du sange og film på nettet, så kig dig en ekstra gang over skulderen

Hvis du tror, at du lige kan snige dig til at hente en enkelt film illegalt på nettet, så tro om - nogen holder øje med dig.
Hvis du tror, at du lige kan snige dig til at hente en enkelt film illegalt på nettet, så tro om - nogen holder øje med dig.

At bruge Bit Torrent til at downloade de seneste film- og musikudgivelser er en meget praktisk måde at få fat i film på ved at downloade fra mange brugere samtidig. Også selvom det som oftest er piratkopiering og dermed ulovligt.

Et studie foretaget af forskere ved Birmingham University i England afslører nu, at brugere, som downloader populært indhold, bliver overvåget og logget inden tre timer. Forskerne blev selv overrasket.

Ikke bare massefildelere bliver overvåget
Forskningen er foregået i tre år og blev udført af dataingeniører, som udviklede software, der opførte sig som en BitTorrent-fildelingsklient og loggede alle opkoblinger lavet til den. Log-filerne afslørede, at overvågningen ikke diskriminerede mellem ekstreme fildelere, og de der lige var begyndt med det.

- Du behøver ikke at være massefildeler. Nogen, der bare downloader en enkelt film, vil også blive logget, siger Dr. Tom Chothia, som leder forskningen til BBC.

Download af indhold på top 100-listen blev overvåget indenfor få timer. Mindre populært indhold blev også overvåget, men ikke lige så ofte.

Læs også: 10 skæve dimser

Omkring 10 forskellige overvågningsselskaber blev identificeret. Nogle af dem rettigheds-håndhævere, sikkerhedsselskaber og desuden andre forskningslaboratorier. Seks af selskaberne blev ikke identificeret, fordi de brugte trejdepartsselskaber til at køre søgningerne for sig. Hvorfor disse selskaber ønsker disse enorme mængder data var uklart.

En teori er, at enkelte selskaber, som udfører sådan overvågning, sælger deres fund videre til rettigheds-håndhævere til markedsføring. Dataene viser nemlig, hvad slags indhold, der er populært og ikke mindst hvor downloaderen sidder. Det er noget, man kan bruge, når man skal tilpasse markedsføringen til hver udgivelse.

Blokeringslister fungerer ikke
Studiet afslørede også, at såkaldte blokeringslister, som nogle illegale fildelere bruger for at forhindre overvågningsmonitorer fra at koble sig til deres computer, ikke er til stor hjælp.

- Mange af overvågerne, vi fandt, var ikke på blokeringslisten, så disse tiltag for at omgås overvågerne på fungerer ikke, siger Dr. Chothia.

Nogle europæiske og amerikanske rettighedsindehavere bruger IP-adresser samlet ind på denne måde til at søge om retskendelser som forpligter internetleverandører til at udlevere de fysiske bostedsadresser tilknyttet dem. Derefter skriver de til individerne og søger kompensation eller advarer mod søgsmål.

Læs også: Computeren forhindrer demens

Men Dr. Chothia tvivler på validiteten af sådanne beviser i retten.

- Alle overvågningsklienter, vi har observeret gennem studier, koblede sig til fildelere og bekræftede at de brugte BitTorrent-program, men samlede ikke nogen af filerne ind, som blev delt, siger han og fortsætter.

- Det er tvivlsomt, om de faktisk besidder beviser på fildeling, som holder i retten.

Advokater har tidligere sået tvivl om beviser, som skaffes fra en IP-adresse, kan bruges i retten, fordi en sådan adresse fastslår internettilslutningen, som er brugt, og ikke et specifikt individ.

Men så har vi så for nylig sagen mod Joel Tenenbaum, som taler imod. Han er nemlig blevet dømt til at betale den nette sum af 675.000 dollar i bøde for ulovlig download og fildeling af 31 sange.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen