Football Manager 2014: Din egen private fodboldverden

På overfladen ligner det sig selv - men under overfladen.... Vi anmelder Football Manager 2014

Mere end noget andet, er Football Manager-serien realistisk.
Mere end noget andet, er Football Manager-serien realistisk.

Antal stjerner:

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Hvert år bevæger Football Manager-serien sig væk fra at være en samling tal og statistik og i retning af at blive en mere komplet simulation af fodboldverdenen. De små årlige ændringer, har langsomt flyttet fokus fra tal til helhedsoplevelsen og frem for alt er serien efterhånden tæt på at simulere sporten så godt, at man begynder at føle et bånd til sine spillere.

Man vil dog kun bemærke denne gradvise ændring, hvis man år efter år har brugt hundredevis af timer i forsøget på at få sin yndlingsklub ført op gennem rækkerne. På overfladen ligner Football Manager 2014 nemlig sig selv, omend en forholdsvis omfattende forbedring af interfacet, har gjort de enkelte funktioner lettere at finde og noget kønnere at se på.

Vi anmelder Rocksmith – lær at spille guitar på din computer

Under overfladen er den største gameplay ændring dog det forsimplede taktiksystem, der gør det lettere at overskue opsætningen af holdets opførsel. Tidligere var man nødt til at skrue på et utal af forskellige målere og var man ikke 100 procent sikker på hvad en given måler justerede, var det noget lettere blot at holde nallerne fra taktik-delen.

Det nye system, der lader spilleren justere på færre ting og med færre parametre, er enklere at overskue, og vil derfor, med al sandsynlighed, appellere til dem, der tidligere har fundet serien for kompleks. Frygten er naturligvis, at dedikerede fans af serien ikke vil bryde sig om at miste kontrol, men overordnet set er forsimplingen dog en klar forbedring.

Her er noget, man ikke ser hver dag - 41-årige Rivaldo scorer for FCK på et oplæg af Ronnie Schwartz

Her er Battlefield 4 multiplayer tips og tricks både til veteranen og begynderen

Sports Interactive har fokuseret intenst på at gøre spillet mere menneskeligt - både at overskue, men også i selve tilgangen til holdet. Med skiftet væk fra detaljerede målere, føles interaktionen med holdet mere som om at man rent faktisk træner levende væsener og det gør forholdet mellem spillere og manager mere realistisk og i sidste ende langt mere tilfredsstillende.

Skiftet væk fra statistik og detaljer gør også, at man som træner ikke er fuldstændig på bar bund når man skal evaluere holdets indsats. Med færre variabler at påvirke, bliver det også lettere at overskue hvilke ændringer man som træner har påført holdet.

Man mister bestemt kontrol - men til gengæld vinder man følelsen af at være til stede i en fodboldverden, der kan påvirkes og analyseres.

Udover de nye taktiske ændringer, byder Football Manager 2014 også på masser af forbedringer. Inklusionen af Financial Fair Play er et interessant valg, der igen fortæller, at Sports Interactive frem for alt er interesseret i at simulere fodboldsporten i sin helhed.

De førnævnte forbedringer i interfacet er utrolig behagelige og gør det noget lettere at bibeholde overblikket. Selvom kampene stadig, trods et par sporadiske forbedringer, er grafisk håbløse, tilfører de en utrolig spænding som man sjældent finder i spil som Fifa og PES.

Se også: Rockstar fixer flere GTA5 problemer

Football Manager handler om at skabe sit eget eventyr, hvor man konstant får lov til at lege med en række 'hvad-nu-hvis'-scenarier. Hvad nu hvis FCK i sommerpausen købte Ronnie Schwartz? Hvad nu hvis FCK gav det 41-årige boldgeni Rivaldo en kontrakt? Hvad nu hvis FCK havde held til at lokke Mohamed Sissoko fra Paris Saint-Germain til klubben og hvad nu hvis FCK hentede Ivan Klasnic på en fri transfer?

Følgende skete: Ronnie Schwartz blev topscorer i superligaen; Rivaldo blev konstant skadet, men scorede dog hattrick mod Silkeborg i pokalturneringen.

Sissoko indkasserede flere gule kort end succesfulde afleveringer og Ivan Klasnic spiller nu på reserveholdet i FCK og har ikke scoret et eneste mål. Sådan var min første sæson, hvor jeg legede med de mange muligheder og selvom det var fjollet, var det også helt utrolig medrivende.

Den grafiske repræsentation af kampene er stadig simpel og serien mangler i udtalt grad animationer før vi kan tale om en egentlig simulation af en fodboldkamp, men alligevel fascinerer kampene som kun få spil kan.

Netop fordi Football Manager 2014 lader spilleren eksperimentere i en ekstremt realistisk simuleret fodboldverden, bliver det enormt spændende at følge sine tropper i kamp og da de små taktiske ændringer man foretager samtidig let kan afkodes i spillet på banen, føler man sig fuldt ud i kontrol.

Mere end noget andet, er Football Manager-serien realistisk. Jeg har flere gange taget mig i at læse en artikel om en fodboldkamp og tænke 'Hov, er han ikke udlejet til en anden klub?', blot for at komme i tanker om, at det kun er tilfældet i min fodboldverden. Simulationen overtager på denne måde virkeligheden og det er decideret imponerende.

Se guide til missionerne i Assassins Creed 4 Blag Flag – hvis du sidder fast

Football Manager 2014 er måske ikke en drastisk ændring af seriens grundkoncept, men summen af de mange ændringer gør alligevel, at 2014-udgaven står som seriens stærkeste udspil.

Det stringente fokus på at gøre spillet mindre nørklet og mere menneskeligt er en stor sejr for serien, men mere imponerende er det, at ændringen kun har gjort simulationen mere realistisk. Football Manager 2014 er stadig den absolut bedste digitale udgave af fodboldsporten.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere