Test af Nokia Lumia 1020: Nokia indtager kameratronen

Lumia 1020 er en fremragende smartphone med et kamera, der slår det meste

Antal stjerner:

Det bedste kamera, vi nogensinde har testet i en mobiltelefon, sad i Nokia 808 PureView. En stor sensor og mageløse 41 megapixel gav fremragende billeder.

Desværre var det meste andet ved 808 dårligt, især at den kørte det dødsdømte operativsystem Symbian. Lumia 1020 lover lige så gode billeder, men i en telefon, der er baseret på de nyeste Lumia-modeller med Windows Phone 8.

Udseende og konstruktion
Formsproget er meget lig resten af Lumia-serien med dejligt afrundede kanter og en plasticskal, der rent faktisk formår at virke luksuriøs. Unibody-designet gør, at man ikke kan komme til batteriet, og der er heller ikke plads til hukommelseskort.

Læs også: Alle gode gange tre

1020 er samme størrelse som den gamle 920, men kun lidt tungere end 925. Kameramodulet gør den lidt tykkere end en almindelig mobil, men ikke nær så slemt som 808.

Skærm
Selv skærmen er på niveau med Lumia 925. Den har en god størrelse til at kunne håndteres med én hånd, men er mindre end mange konkurrenters, hvilket er en ulempe, hvis man skal se film.

Opløsningen er godkendt, men den er ikke blandt de bedste, når det gælder skarphed. AMOLED giver god kontrast og klare farver, der næsten er lidt for mættede. Takket være god lysstyrke og antirefleksbehandling virker den rigtig godt udendørs, selv i solskin.

Kamera
Med hensyn til kameraet er der ikke meget at klage over. Den større billedsensor kombineret med mere plads til optikken gør, at man kan tage overraskende gode billeder. Et trick er, at 34 megapixel reduceres til en 5 megapixel version med mindre billedstøj.

Læs også: Tilbage til rødderne

Det gør det også muligt at lave lidt “magi” og zoome uden at miste detaljer samt at komponere et billede om, efter at det er taget. Her laves der ganske enkelt en ny 5 megapixel version af billedet.

I dagslys får man utrolig god skarphed, og automatikken giver veleksponerede billeder, som regel med fin hvidbalance. Men det er den manuelle tilstand, der gør den til en mobil for fotografer.

Nokia Pro Camera giver dig nem adgang til at indstille hvidbalance, ISO, dybdeskarphed, lukkertid og eksponeringskompensation manuelt. Plus en guide for nybegyndere. I mørke kan du takket være billedstabilisering anvende længere eksponeringstid og få rigtig gode billeder.

Eller bruge Xenon-blitzen, hvis motivet bevæger sig, for at fange det uden uskarphed. Som tilbehør findes Camera Grip, der giver et bedre greb, en rigtig udløserknap, et 1000 mAh batteri og en stativsko.

Lyd
Lumia-telefonerne har usædvanlig gode mikrofoner, der kan håndtere højere lydstyrker, hvilket er uvurderligt, hvis man f.eks. skal filme en live-optræden. Med hovedtelefoner er lyden langt over middel takket være understøttelse af Dolby Headphones.

Nokia er også gode til at udvikle lydtilbehør og har altid et bredt sortiment af hovedtelefoner og højttalere fremstillet af kvalitetsproducenter. Og så er det rart, at man får musik med i købet via app’en Nokia Music.

I brug
Nokia er meget generøse med ekstraindhold i form af egne apps. Kortene er rigtig gode og kan bruges offline, når man er ude og rejse. Når man kører, kan man bruge GPS-navigation takket være Here Drive+. Og planlægningsværktøjet Transit til offentlig transport er blevet opdateret og virker nu rigtig godt.

Der mangler ganske vist stadig nogle apps til Windows Phone, men Vine er netop kommet, og Instagram er lige på trapperne. Så her er Nokia altså snart med.

Ydelse
I daglig brug føles 1020 hurtig, med én markant undtagelse. Kameraet tager sig lidt for god tid mellem billederne – medmindre man skyder serier, selvfølgelig. Og hvis man foretager sig mere avancerede ting som at loade tunge websider, mærker man, at den ikke er noget præstationsmonster.

Benchmark-programmet WP Bench giver omkring de samme tal som for Lumia 925, mens AnTuTu ligger under, og Browsermark nogenlunde midt imellem den og Lumia 720. Underligt.

Konklusion
Som almindelig smartphone kan Lumia 1020 være et godt valg på grund af den fremragende byggekvalitet, den fine skærm og den gode lyd. Man får også en masse nyttige apps oveni. Men det er kameraet, der gør den til noget særligt: Manuelle indstillinger, uovertruffen detaljerigdom og billedstabilisering, der giver skarpe billeder selv i dårligt lys.

Læs også: Den bedste af de største

Det her er mobilen til fotoentusiaster, der ikke gider slæbe et kamera med hele tiden.

Billedkvalitet

Lydkvalitet

Funktionalitet

Brugervenlighed

Kvalitetsindtryk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere