Test af LG Nexus 5: Hurtig og billig

Den længe ventede Nexus 5 viser, hvor skabet skal stå, men lider også af nogle børnesygdomme

(Foto: PR)
(Foto: PR)

Antal stjerner:

Nexus-telefonerne er Googles referencemodeller og beregnet på at vise nye versioner af Android frem. Det er også dem, der får nye opdateringer allerførst. Denne gang har LG igen fået æren af at producere telefonen og har gjort deres bedste for at presse den seneste teknologi ind til en overkommelig pris.

I USA er det nemlig en rigtig billig smartphone, men af en eller anden grund skal vi betale næsten dobbelt pris herhjemme. Alligevel virker den stadig rimelig, når man ser, hvad man får for pengene.

Udseende og konstruktion
Designet er meget minimalistisk, og der er intet, der skiller sig ud eller fanger øjet, hvilket desværre gør, at den ser anonym og nærmest kedelig ud. Det hele er af plast, men heldigvis har Nexus 5 en mat, næsten gummiagtig overflade, hvilket gør, at den føles godt i hånden og ikke glider rundt på bordet.

Læs også: Samsung Galaxy S5 i metal

Knapper og stik er godt placeret. Desværre kan telefonen ikke åbnes, så man kan ikke udskifte batteriet, og der er ingen hukommelseskort-plads.(Foto: PR)
(Foto: PR)


Skærm
Med en skærmstørrelse på 5 tommer og Full HD-opløsning får man 445 dpi (pixel pr. tomme), hvilket virker meget skarpt og detaljeret. Farvegengivelsen er rigtig god, og skærmen har tilstrækkelig lysstyrke til at kunne læses i dagslys. Derimod er sortniveauet ikke det bedste, og mørke billeder ser lidt askegrå ud. Nexus 5 har heller ikke nogen særlig stor betragtningsvinkel, så billedet skifter karakter, så snart man drejer mobilen den mindste smule.(Foto: PR)
(Foto: PR)


Kamera
På papiret ser det ud, som om LG har tænkt sig godt om med kameraet. De har holdt antallet af megapixel nede, hvilket skulle give mindre støj i svagt lys. Der er endda blevet plads til optisk billedstabilisering, som burde betyde, at man kan bruge længere eksponeringstid uden at få slørede billeder. Og ganske rigtigt tager Nexus 5 også anstændige billeder i svagt lys, men vi havde faktisk forventet et endnu bedre resultat.

Et stort problem er, at den er så længe om at fokusere og undertiden rammer helt ved siden af, hvilket giver uskarpe billeder, hvis man har for travlt. Der er også en tendens til overeksponerede billeder, så man skal ikke stole for meget på automatikken. Forhåbentlig skylder disse problemer softwaren, så de kan løses med en opgradering. Vi kunne også godt tænke os en lidt mere brugervenlig kamera-app.(Foto: Lydogbillede.dk)
(Foto: Lydogbillede.dk)


Lyd
Lyden i den indbyggede højttaler er høj nok, men kvaliteten er middelmådig. Vi har hørt værre, men også betydelig bedre. Med to højttalergitre i bunden forventer man stereolyd, men mærkeligt nok er det mono, som kun kommer ud af det venstre gitter. Talekvaliteten er dog fin, og selv med hovedtelefoner lyder musik helt okay. Play Music er ikke den mest spændende musik-app, men man kan jo bare skifte den ud.

I brug
Mobilen selv har ingen opsigtsvækkende funktioner, for det er Android KitKat, der er glansnummeret. Den mest omtalte funktion er Google Now med stemmekommandoer, som gør det let at styre telefonen med stemmen, sende beskeder og finde information. Det fungerer ganske godt, men kun på engelsk.

Telefonbogen prioriterer dem, du har mest kontakt med, og ukendte numre forsøger den at slå op på nettet. Apps kan køre på fuld skærm uden forstyrrende elementer, og det er let at gemme og åbne filer fra cloud-tjenester. Nexus 5 har hurtigere multitasking, og touch-skærmens respons er bedre end på 4’eren.(Screenshot: Lydogbillede.dk)
(Screenshot: Lydogbillede.dk)


Ydelse
Man mærker tydeligt, at telefonen reagerer meget hurtigt, og alt flyder godt. En anden grund til det er afgjort, at der under kølerhjelmen sidder den hurtigste mobilprocessor lige nu. Det blev også bekræftet af Browsermark, der måler, hvor hurtigt browseren kan køre tunge web-applikationer.

Derimod havde vi svært ved at få pålidelige værdier i andre testprogrammer, da telefonen sætter hastigheden ned, når den bliver hårdt belastet, for ikke at blive for varm.

Læs også: Få længere batteritid med iOS 7

Vi har dog ingen grund til at tro, at den skulle være langsommere end LG G2 eller Sony Xperia Z1, som har de samme specifikationer. Derimod halter den bagefter, når det gælder batterilevetid, på grund af den ubegribelig svage batterikapacitet.

Konklusion
Hvis du vil have den nyeste software, men slippe for en masse unødvendige funktioner og en kompliceret brugerflade, så er det en LG Nexus 5, du skal have. LG har gjort et fornemt stykke arbejde med at stoppe avanceret teknologi ind i telefonen, og det er derfor en skræmmende hurtig mobil.

Men det er synd, at skærmen ikke er bedre, og at kameraet lider af børnesygdomme. Alligevel kan vi virkelig godt lide den i brug, og til den pris kan vi tilgive visse mangler.

0 kommentarer
Vis kommentarer