Danmark får energitæv af Costa Rica

Danmark fremstår alt andet end grøn, hvis man sammenligner os med Costa Rica – den lille nation har ikke brugt en dråbe fossile brændstoffer siden december

Vindmøller producerer en lille del af Costa Ricas grønne energi. Langt størstedelen kommer fra landets vandkraftværker. (Foto: Sergio Quesada)
Vindmøller producerer en lille del af Costa Ricas grønne energi. Langt størstedelen kommer fra landets vandkraftværker. (Foto: Sergio Quesada)

Danmark taber stort til Costa Rica i det grønne energiræs.

Vi danskere betragter vi os selv som en førende nation inden for produktion og udvikling af grøn energi, og det er vi meget stolte over. Men vi må i bedste fald tage til takke med en andenpladsen, hvis man ser på hvilke lande, der dækker mest af deres energibehov med grønenergi.

De seneste to måneder eller nærmere bestemt 75 dage har den centralamerikanske nation Costa Rica nemlig formået at dække hele deres energibehov med vedvarende energi, skriver The Independent.

Se også: Vi mærker telefonen vibrere – uden den gør det!

Til sammenligning satte Danmark rekord for mængden af vindproduceret energi sidste år, der er den primære kilde til vores grønne energi. Næsten 40 procent af det danske energibehov blev nemlig dækket af vindmølleenergien i 2014.

Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du nok.

Ser man samlet set på Costa Ricas energiproduktion i 2014, blev hele 94 procent af energibehovet dækket af vedvarende energi.

Og mens Danmark nærmest udelukkende er afhængig af grøn energi fra vindmøllerne, spiller Costa Rica på flere tangenter, når den lille nation producerer grøn energi. Store mængder nedbør, en aktiv vulkan og flere soltimer giver dog i en vis grad Costa Rica bedre forudsætninger for at høste grøn energi.

Den perfekte score de seneste to måneder skal ses i lyset af, at nationen har fået en ordentlig skylle regn i perioden, som altså har været nok til at sætte den flotte rekord.

Se også: Brandgod idé: Elektrisk lighter tænder stearinlys uden flamme

Men Costa Rica indtager ikke førstepladsen af held. Nationen har satset og investeret tungt i grøn energi de seneste år. Vandkraft producerer størstedelen af den grønne energi, mens vind, sol og geotermisk energi fra den aktive vulkan står for resten.

Det er dog vigtigt at nævne, at Costa ikke har samme mængde af energiintensive produktionsvirksomheder, som vi har i Danmark, og nationen har dermed et betydeligt lavere energibehov end Danmark.

Costa Rica vil formentlig blive tvunget til at brænde fossile brændstoffer af igen, når mængden af regn falder i takt med årets gang. Nationen med sine 4, 8 mio. mennesker satser på at være fuldstændig CO2-neutral i 2021.

København har et mål om at være fuldstændig CO2 neutral i 2025, mens det samme er målet for hele kongeriget i 2050.

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere