Denne telefon har verdens højeste skærmopløsning

Sony Xperia Z5 Premium er verdens første smartphone med 4K-skærm. Sony lover også verdens bedste mobilkamera. Læs om Z5 Premium her

Den nye Sony Xperia Z5 Premium er blank som et spejl. Den har den højeste skærmopløsning blandt alle mobiltelefoner lige nu. (Foto: PR)
Den nye Sony Xperia Z5 Premium er blank som et spejl. Den har den højeste skærmopløsning blandt alle mobiltelefoner lige nu. (Foto: PR)

Læg mærke til navnet. Sony Xperia Z5 Premium. Med dette sætter Sony et flueben ved et prestigefyldt punkt inden for mobilindustrien. Sony har med denne telefon lanceret verdens første telefon, der har en skærmopløsning på 4K.

Opløsningen er altså intet mindre end 3840 x 2160 pixels – altså, hvad der svarer til antallet af pixels på de nyeste og dyreste TV-skærme til stuen. Til sammenligning er opløsningen på Samsung Galaxy S6 Edge+ på ”sølle” 1440 x 2560 pixels.

Videokameraet i Xperia Z5 Premium kan optage i 4K-opløsning, og for første gang kan disse optagelser altså nydes i fuldt omfang direkte på telefonen. På Sonys tidligere telefoner som Xperia Z3+ kan der også optages 4K-video, men dette er ved afspilning på telefonen blevet nedskaleret til Full HD 1080 x 1920 pixels.

Læs også: Mere om Sonys nye Z5-modeller

På Z5 Premium går det, så at sige, den modsatte vej. Her bliver almindeligt YouTube-indhold, ens billeder og film opskaleret til 4K-opløsningen, så man får en flottere oplevelse af selv gammelt indhold, lover Sony.

Blank – meget blank!
Bagsiden på Sony Xperia Z5 Premium er blank – meget bank. Særligt på krom-udgaven. Det er ikke forkert, at sige, at der er tale om et spejl. Det ser helt vildt ud, når man står med telefonen i hånden, og samtidigt har det en dragende effekt – desværre også på fedtede fingre. Vi er lidt der, hvor der burde følge en filthandske med i salgsæsken.

Telefonen fås også i farverne sort og guld.

Selvom telefonen har en utrolig høj opløsning på skærmen, så lover Sony stadig to døgns driftstid ved almindeligt brug. Batteriet er på 3.430 mAh, og Sony har også i denne model STAMINA-tilstand, som ved intelligente funktioner kan spare på strømmen.

Nyt superkamera
Sony har for første gang siden Xperia Z1, der blev sendt på markedet i efteråret 2013, sat en helt ny kamerasensor i telefonen. Det gælder både Z5 Premium, Z5 og Z5 Compact.

Den nye 1/2.3” Exmor RS-sensor har en opløsning på 23 megapixels som det maksimale, og blændeåbningen er 2.0. Hvordan billederne fra kameraet bliver, får vi desværre først svaret på, når telefonerne begynder at blive frigivet til test med endelig salgs-software.

Læs også: Læs om Sony Xperia Z5 Compact

Autofokus sker nu på 0,03 sekunder, hvilket er verdens hurtigste autofokus i en smartphone. I materialet om telefonen oplyser Sony, at det menneskelige øje tager 0,1 til 0,4 sekunder om at blinke.

En anden detalje er det digitale zoom. Her skulle man kunne zoome fem gange, uden det går ud over billedkvaliteten.

Første fingeraftrykslæser
Som på de tidligere Xperia-produkter er powerknappen lokaliseret på telefonernes højre side. Knappen fylder nu noget mere, da den også indeholder en fingeraftrykssensor.

Sensoren sidder meget behageligt lige ud for tommelfingeren. Under denne sidder lydstyrke og den dedikerede kameraknap.

200 GB ekstra hukommelse
Xperia Z5 Premium, og de andre Z5-telefoner, kører på Qualcomm Snapdragon 810 processoren. Det er en 64-bit octa-core CPU. Xperia Z5 Premium og Xperia Z5 har 3 GB RAM mens Z5 Compact nøjes med 2 GB.

I alle produkterne er den interne brugerhukommelse 32 GB, men du kan udvide med hele 200 GB, hvis du da ellers kan finde et så stort MicroSD-kort.

Du får også Qualcomm Quick Charge 2.0 som lader telefonen lynhurtigt. På cirka 10 minutter kan der lades til omkring 5,5 timers brug. I salgspakken ligger desværre kun en standardoplader, så hvis du vil udnytte funktionen, skal du tilkøbe en anden oplader.

Den absolutte Z5-topmodel kommer på markedet i Danmark lige tids nok til den vigtige julehandel. Sony oplyser, at Xperia Z5 Premium ventes klar til salg i midten af november – eller omkring uge 46. Den vejledende pris er sat til 6.499 kroner uden abonnement, men typisk vil denne ret hurtigt efter salgsstarten ændre sig – i nedadgående retning.

Her kan du læse mere om priserne på de nye Xperia Z5-modeller.

34 kommentarer
Vis kommentarer