Eksklusiv test: Her er den første danske test af det nye Apple TV

Apple TV er genfødt med et grænseløst udbud af apps og en smart fjernbetjening - vi har haft fingrene i den lille gadget LÆS DOMMEN HER

Det nye Apple TV rummer bl.a. mulighed for at benytte apps. (Foto: PR)
Det nye Apple TV rummer bl.a. mulighed for at benytte apps. (Foto: PR)

Det gamle Apple TV var en fin medieafspiller. Man kunne se sine billeder, leje film og spejle sin iPads skærm på tv-skærmen. Med tiden kom der endda apps, der gjorde det muligt at se streamede film og tv-kanalernes catch-up udbud på nettet.

Men den var også meget låst.

Udbuddet var sparsomt, og det var Apple alene, der bestemte, hvilke apps der skulle dukke op på skærmen. Oveni det var den lidt besværligt at anvende, hvis man havde brug for at søge efter eller taste noget ind, da fjernbetjening og skærmtastatur tager for lang tid.

Lyd & Billede har taget et første kig på den nyeste version, som officielt bliver lanceret om en uge. Vi bringer her hovedpointer fra testen.

 

Frihed og power
Den nye Apple TV har først og fremmest langt flere anvendelsesmuligheder end den gamle. Det skyldes meget kraftigere hardware, der kan køre betydelig mere krævende apps, og et nyt operativsystem kaldet tvOS, som er en variant af iOS tilpasset store skærme. Desuden er der nu en rigtig App Store med et større udbud, så man selv kan vælge, hvad man vil have på sit tv.

Plus: App Store giver uendelige muligheder. Praktisk fjernbetjening med gyro. Meget mere end en medieafspiller.

Minus: Siri virker endnu ikke på dansk, hvilket ødelægger en stor del af pointen.

Vurdering (1-6): 5

Installationen af Apple TV kunne ikke være nemmere. Bare sæt strømstikket i en stikkontakt og forbind enheden til en ledig indgang på dit tv med et HDMI-kabel. Ved at holde din iPhone eller iPad hen til den overføres indstillingerne for dit trådløse netværk og din Apple-id automatisk.

Læs også: Venter på indhold

Enheden styres med en helt ny fjernbetjening, hvis volumenknapper automatisk kontrollerer højttalerne på dit tv.

Ud over knapper har den også en touch-plade, hvor du med fingeren kan vælge på skærmen og trykke for at klikke. Ligesom pegefeltet på en bærbar.

Desuden har fjernbetjeningen indbygget gyroskop, så den kan bruges til at styre apps ved hjælp af bevægelser og gestik.

Det løser dog ikke problemet med den besværlige tekstindtastning. Svaret på det er selvfølgelig Apples stemmeassistent Siri. Tanken er, at man i stedet skal trykke på mikrofonknappen og sige til Apple TV, hvad man vil gøre, kigge på, lytte til eller høre mere om.

Og det fungerer rigtig godt.

Videostreaming kender vi, men snart kan Siri hjælpe med betjeningen. (Foto: PR)
Videostreaming kender vi, men snart kan Siri hjælpe med betjeningen. (Foto: PR)
 

Smartere end smart
Præcis som på et smart-tv – og den gamle Apple TV, for den sags skyld – får vi adgang til det medieudbud, man kan forvente: Apples egen iTunes-filmbutik, Netflix og Viaplay samt det lokale netudbud af tv-kanaler såsom svenske SVT, danske DR TV og norske NRK.

(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
 

Læs også: De fedeste filmtjenester

Det er ikke noget nyt, bortset fra at vi kan forvente betydelig flere apps nu, hvor den er frigivet på markedet. Og forhåbentlig med rigere indhold, såsom amerikanske sports-apps med både live-sendinger og masser af ekstra indhold.

(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
 

I butikken er der f.eks. også nyttige apps som Airbnb til at finde ferieboliger eller lejere, uddannelses-apps til at lære nyt, interaktive kogebøger med inspirerende opskrifter og træningsprogrammer, der motiverer til at holde sig i form.

Spilkonsol med i købet
Selvfølgelig har spilproducenterne ikke været sene til at hægte sig på den nye platform.

Alle, der har haft succes med spil til iPad, har formentlig siddet oppe i døgndrift og forsøgt at tilpasse deres spil til det nye format. Og det har de gjort ret i, for det er ikke nogen hemmelighed, at spil bliver meget sejere på en stor skærm.

Der kommer masser af spil til Apple TV4. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
Der kommer masser af spil til Apple TV4. (Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
 

Og hvis ikke fjernbetjeningens touch-plade eller gyro er nok til at styre actionspil, så kan man faktisk tilslutte en traditionel controller via Bluetooth.

(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
(Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede)
 

Selvfølgelig kan man ikke sammenligne spilgrafikken med Xbox One eller PlayStation 4, men Apple TV er helt klart en udfordrer til Nintendo nu, især da der er samme slags bevægelsesfølsomme spilkontrol indbygget i fjernbetjeningen.

Det skal blive interessant at se, hvor langt udviklerne kan presse grafikken fremover.

Konklusion
Den nye Apple TV kan blive det perfekte apparat at koble til tv’et.

Med et potentielt grænseløst udbud af apps er det svært at vide, hvor meget den vil revolutionere hjemmeunderholdningen – og måske endda blive et naturligt knudepunkt i det intelligente hjem. Som en bonus får du også en helt okay spilkonsol med i købet.

Hvordan man bruger den om et år, er sandsynligvis helt anderledes end her ved lanceringen.

Men der er et stort problem, og det er, at Siri ikke fungerer på dansk. Det er stadig en meget kompetent og underholdende medieafspiller, men da stemmestyringen er en så kritisk funktion for at gøre den nemmere at bruge, føler vi os faktisk snydt i forhold til det, der skulle være det mest revolutionerende af det hele.

Indtil det kommer, må vi nøjes med 'kun' at være meget begejstrede over dette store skridt fremad.

5 kommentarer
Vis kommentarer