Fremtidens mobilskærm kan foldes

Snart kan mobilen mærke, hvor hårdt du trykker på skærmen, du vil kunne føle de knapper, der vises på displayet, og du kan folde det hele sammen

I fremtiden kan din telefon have form som en kuglepen. Du ruller simpelthen bare skærmen ud. (Foto: Universal Display Corporation)
I fremtiden kan din telefon have form som en kuglepen. Du ruller simpelthen bare skærmen ud. (Foto: Universal Display Corporation)

Det er blot otte år siden, at den første iPhone blev lanceret af Apple.

Her kom pludselig en ny form for telefon, hvor tasterne var erstattet af en stor, berøringsfølsom skærm, som endda kunne registrere positionen af flere fingre samtidig.

Det design har siden gået sin sejrsgang verden over, og i dag er det svært at forestille sig en smartphone, som ikke er forsynet med et stort display med multitouch-funktionalitet.

Registrerer hvor hårdt du trykker
Spørgsmålet er nu, hvad næste trin i udviklingen af skærme til håndholdte enheder kommer til at være.

Hos Apple lader de til at mene, at en teknologi kaldet Force Touch er den største nyhed siden multitouch.

Læs også: Windows 10 nu også til miniaturecomputere

En skærm med Force Touch er forsynet med små tryksensorer, så skærmen ikke blot registrerer, hvor man rører ved den, men også hvor hårdt man trykker. Man får altså en ekstra måde at kommunikere med skærmen på, idet den kan reagere forskelligt på en berøring og et tryk.

Force Touch findes allerede i smart-uret Apple Watch og indbygget i touchpad’en på et par af de nyeste MacBook-bærbare, og rygterne siger, at teknologien også vil være at finde i den næste version af iPhone, der sandsynligvis lanceres til september.

LCD-skærmene bliver bedre
Større følsomhed og avanceret haptisk feedback er selvfølgelig ikke de eneste områder, hvor mobilens skærm udvikler sig.

Topmodellerne blandt smartphones byder nu på en tårnhøj skærmopløsning på 1440 x 2560 pixel, og med den nye model G4 har sydkoreanske LG vist, at den gode, gamle LCD-teknologi stadig er forbavsende levedygtig.

Læs også: iPod-udvikler vil redde Google Glass

Telefonens såkaldte Quantum Display på 5,5 tommer er nemlig af LCD-typen, hvor et lag flydende krystaller enten spærrer for lyset eller lader det slippe igennem, og det er lykkedes teknikerne hos LG at skrue op for lysstyrke og kontrast og få skærmen til at gengive flere farver, end LCD-skærme normalt kan.

En del af forbedringerne skyldes en teknologi, som LG kalder Advanced In-Cell Touch. Den går ud på at smelte selve LCD-displayet sammen med den berøringsfølsomme del af skærmen. På den måde kan skærmen blive nogle tiendedele af en millimeter tyndere og få større følsomhed, og lyset har kortere vej ud til brugerne.

Smartphones, der kan foldes ud og få en stor skærm, kan blive virkelighed med fleksible OLED-skærme. Firmaet SmartKem, der kan levere noget af den nødvendige teknologi, forestiller sig telefoner som disse. (Illustration: SmartKem Ltd. 2015)
Smartphones, der kan foldes ud og få en stor skærm, kan blive virkelighed med fleksible OLED-skærme. Firmaet SmartKem, der kan levere noget af den nødvendige teknologi, forestiller sig telefoner som disse. (Illustration: SmartKem Ltd. 2015)
 

Trods in-cell teknologien, som i dag også benyttes af andre producenter, er det svært at forestille sig, at LCD-skærme går en lysende fremtid i møde.

De er nemlig relativt komplekse i deres opbygning og kræver mange forskellige lag.

Ud over de flydende krystaller rummer en LCD-skærm et lysende bagpanel, to lag elektroder, to polarisationsfiltre, transistorer til styring af de enkelte pixels og et farvefilter bagved den tynde glasplade, som beskytter hele molevitten.

Læs også: Oplad elbilen mens du kører

Det betyder, at der er grænser for, hvor tynd en LCD-skærm kan blive, og med LCD er det svært at konstruere displays, der har kurver eller ligefrem kan bøjes.

Derfor bliver der brug for en anden teknologi, som da også for længst har meldt sig på banen, nemlig OLED – Organic Light-Emitting Diodes.

OLED giver nye muligheder
I en OLED-skærm er det særlige organiske forbindelser, der frembringer lys i forskellige farver, når der sættes strøm til dem.

Og med OLED kan man fremstille telefoner som Samsung Galaxy S6 edge, hvor skærmen bøjer i siderne, og LG G Flex 2, der er kurvet, så den følger konturerne af et ansigt (eller en røvballe, hvis den ligger i baglommen), og som kan tåle at blive rettet ud og på den måde er en smule fleksibel.

Både Galaxy S6 edge og G Flex 2 er forsynet med Gorilla Glass fra firmaet Corning, der har specialiseret sig i at udvikle hærdet glas, som er uhyre stærkt og holdbart trods en tykkelse på kun 0,4 millimeter.

Glasset kan godt have kurver og kan også holde til at blive bøjet en smule, og designere af smartphones har således en smule spillerum, hvilket de har udnyttet hos Samsung og LG.

Men der er trods alt grænser for, hvor fleksibel en skærm med glasfront kan være, og netop ultratynde og fleksible skærme, der kan foldes eller rulles sammen, vil give helt nye designmuligheder.

Den var ikke gået med et LCD-display. Firmaet FlexEnable har udviklet tynde OLED-displays, der kan rulles sammen. (Foto: FlexEnable)
Den var ikke gået med et LCD-display. Firmaet FlexEnable har udviklet tynde OLED-displays, der kan rulles sammen. (Foto: FlexEnable)
 

I stedet for en stor, firkantet smartphone kan man tænke sig et kompakt rør – omtrent som en kuglepen – hvor man blot ruller skærmen ud, når man skal bruge den. Så kan man rulle den lidt ud, hvis man blot skal læse en sms, eller helt ud til stor størrelse, hvis man vil læse nyhederne i toget.

Man kan også forestille sig at have mobilen på som et armbånd, som man klikker af og retter ud, når den skal bruges, eller en mere traditionelt udseende mobil, hvor skærmen kan foldes ud, så den får dobbelt størrelse. Man vil altså kunne få en stor skærm i en lille indpakning.

Læs hele artiklen hos Lyd & Billede.

8 kommentarer
Vis kommentarer