Først i Danmark: Kig på Chrome OS

Som første danske medie har Ekstrabladet.dk fået fingrene i Googles egen netbook, CR-48, med Chrome OS. Er Windows på vej i graven?

Googles egen CR-48-bærbar med Chrome OS starter på under 15 sekunder og har en batterilevetid på otte timer. (Foto: Jeppe Christensen)
Googles egen CR-48-bærbar med Chrome OS starter på under 15 sekunder og har en batterilevetid på otte timer. (Foto: Jeppe Christensen)

Google vil have du skal leve dit liv på nettet og i skyen, og næste år kommer de første små netbooks med Googles eget operativsystem: Chrome OS, der i byund og grund blot er en avanceret webbrowser.

Men allerede nu er Google i færd med en gigantisk betatest, hvor tusindvis af brugere leger med Chrome OS, og Google har endda fået lavet sin helt egen netbook, CR-48, til formålet. Den har en 12-tommer skærm, vejer1,7 kilo og kan præstere otte timer på en fuld opladning. Ekstrabladet.dk har fået fingrene i en af disse maskiner, og er nu klar til at fortælle om førsteindtryk af Chrome OS, og om Apple og Microsoft har noget at være bange for.

Det er ikke en 'rigtig computer.'
Vi kan lige så godt være ærlige og svar nej til ovenstående lige med det samme. Chrome OS er nemlig ikke et fuldt operativsystem, og du kan ikke installere programmer, som du ellers er vant til og rode med alle dine filer på harddisken.

Det er først og fremmest fordi, at maskinen faktisk ikke har en harddisk, men også fordi, at Google vil have, at du skal klare dig med avancerede websider og tjenester på nettet i stedet for lokale programmer. Hele ideen med Chrome OS er, at du skal bruge Gmail til e-mail, at du skal bruge Google Dokumenter til kontorarbejde, og streame musik fra diverse onlinetjenester og netradioer i stedet for at have musiksamlingen liggende lokalt. Det betyder også, at denne maskine kun virker, når den er koblet til nettet via Wi-Fi eller sit indbyggede 3G-modem.

Chrome OS skal altså ikke ses som en erstatning for din Windows-maskine eller Mac, men det kan måske godt blive et godt supplement over tid, især på en rejsecomputer. Jeg har forsøgt udelukkende at bruge denne maskine med Chrome OS over den sidste uges tid, og det har vist sig nemmere end frygtet.

Hvor meget lever du på nettet?
Sandheden er, at jeg i stigende grad lever mit liv på nettet, og hvis du alligevel bare bruger din computer til e-mail, at surfe nettet og lidt Facebook i ny og næ, så kan du godt klare dig med Chrome OS.

Maskinen starter op på 15 sekunder, og lover en tilværelse, hvor du ikke skal bekymre dig om virus, ondsindet software og besværlige sikkerhedsopdateringer. Jeg bruger i forvejen Googles Chrome-browser på min Mac, så da jeg indtastede brugernavn og adgangskode til min Google-konto, så fik jeg automatisk installeret mine bogmærker og udvidelser og rettet browseren til med mine personlige præferencer.

Desværre er hjertet i CR-48 en forholdsvis langsom Intel Atom-processor, og det kan godt mærkes - især når du besøger websider med meget Flash-indhold. Almindelige YouTube-videoer afspiller fint, men maskinen hoster og hakker hvis du forsøger at afspille noget i HD-opløsning.

Det kan lade sig gøre
Der findes et væld af udvidelser til Chrome, så jeg kan bruge tjenester som Evernote, Dropbox og Windows Live Messenger. Jeg savner Photoshop til billedredigering, men fandt ud af, at man til nødt kan klare simpel billedredigering online via web-apps som Picnik.com eller Pixlr.com.

Dette førstehåndsindtryk er skrevet på CR-48 via Google Dokumenter, billederne er rettet til i Picnik.com, og sendt afsted via Gmail. Helt håbløst er det altså ikke, men set fra et brugersynspunkt er det stadigvæk mere behageligt at have Windows 7 eller Mac at arbejde med.

Hvad siger du? Kan du forestille dig at bruge en maskine med Chrome OS og klare dig med web-apps og tjenester på nettet?

1 af 2 Chrome OS er i bund og grund kun en webbrowser og intet andet. Konceptet er, at du arbejder med filer og web-apps på nettet i stedet for på harddisken.
2 af 2 Googles egen CR-48-bærbar med Chrome OS starter på under 15 sekunder og har en batterilevetid på otte timer. (Foto: Jeppe Christensen)
0 kommentarer
Vis kommentarer