Waaauw: Hun har byens største...

IT-guruen Christiane Vejlø er i den grad træt af, at farven lyserød (stadig) forfølger 50 procent af gadget-kunderne - vi har mødt hende til en duel om gadgets, farver...og kvinder

Kom bare an - IT-guruen Christiane Vejlø har på få år skabt sig et navn i elektronikverdenen med egen blog og skarpe holdninger om kvinder og IT. (PR-foto)
Kom bare an - IT-guruen Christiane Vejlø har på få år skabt sig et navn i elektronikverdenen med egen blog og skarpe holdninger om kvinder og IT. (PR-foto)

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Det er en af den slags stævnemøder, hvor herren (i dette tilfælde skribenten) kommer i undertal: Hun ser brandgodt ud, er kvikkere i pæren end Einstein - og har tasken fyldt med elektronik.

Alligevel lod ekstrabladet.dk det komme an på en prøve, da vi forleden satte en date op med IT-guruen Christiane Vejlø.

På få år har hun skabt sig sit eget brand med den populære hjemmeside Elektronista.dk, hvor hun skriver om elektronik set fra et mere feminimt udgangspunkt. I dag er hun også en meget benyttet oplægsholder og radiovært på et teknologiprogram på Radio 24/7:

- Kvinder skal tages alvorligt og ikke pakkes ind i et pusse-nusse-lyserødt univers.

- IT og gadgets er i virkeligheden et meget unisex univers, forklarer hun, mens der tømmes tasker og smides telefoner, iPads, computere og strømforsyninger op på bordet foran os (skribenten sveder lidt ved udsigten til at blive slået bigtime/red.).

Latterligt lyserødt
Og Christiane Vejlø har faktisk noget at have snakken i. For et par år siden lavede hun på eget initiativ en stor undersøgelse om netop IT og kvinder, hvor hun blandt andet tog rundt i indkøbscentre og druknede flere hundrede kvinder med en byge af spørgsmål om emnet.

TWITTER: Her kan du følge Christiane

Anstrengelserne blev til en meget omtalt rapport, der satte ord på, hvorfor kvinder nemt kører træt i elektronik, der er skabt af en (mandlig) ingeniør-nørde-hjerne:

- For det første var der jo ikke nogen tidligere, der havde sagt, at kvinder elsker teknologi. Bare sætningen ’kvinder og teknologi’ var før forbundet med sådan noget med, at det er lidt fjollet. Det interesserer kvinder sig ikke for, var dogmet, siger Christiane - og trumfer ekstrabladet.dk ved at smide endnu en telefon fra sin taske op på bordet.

LÆS OGSÅ: Sløv Nokia-telefon får bedre batteritid

- Den anden ting var, at kvinderne i undersøgelsen fortalte, at de følte sig misforstået. Enten fordi der blev lavet nogle latterlige lyserøde stereotype produkter. Eller også følte de sig overset.

Apple gør det rigtigt
Rapporten, der udkom i januar 2010, blev et personligt gennembrud for Christiane Vejlø, der kunne noget om kvinder og IT, som ingen andre før havde dyrket seriøst. Og sidegevinsten for hende er, at hun i dag er tæt på at være et 'brand', når nogen skal spørges om, hvad kvinder ønsker sig af deres gadgets

- Super-nørderne vil sikkert gerne have gadgets med meget åbne og frie systemer. Men hvis man bare er et almindeligt menneske - kvinde ELLER MAND FOR DEN SAGS SKYLD - hvor tingene skal fungere i hverdagen, så vil man have noget, der spiller.

LÆS OGSÅ: Denne telefon ender med at blive mobbet

Og hvis der er en ting, som spiller for kvinder, så er det ifølge Christiane Vejlø produkter fra Apple:

- Jeg hører også det med, at Apple fylder alt for meget. Men da jeg spurgte alle kvinderne, sagde de af sig selv: Apple. Der var bare mange, som sagde: Gør lige som Apple.

- Og det sjove ved Apple er jo, at de ikke 'bare laver noget til kvinder'. De har en farvepalette, hvor lyserød indgår. Så handler det om hvilken farve man foretrækker og ikke hvilket produkt der er målrettet til kvinder. Men forskellen er, at den kan man vælge frit - eller vælge fra.

Farven er slet ikke nok
Ifølge Christiane Vejlø er der dog fortsat mange producenter, der ikke har knækket koden:

- Nogle gange ser man Nokia og andre producenter, der 'lige laver en telefon i lyserød…og så får vi pigerne med'. Nej, det er netop IKKE den måde, man bør gøre det på.

- Teknologi skal være super intuitiv at gå til. Kvinderne vil have deres behov dækket – man skal ikke lave en telefon med et minimum af funktioner, fordi kvinder sådan er lidt dumme. De vil have det hele.

ANMELDELSE: Har droppet iPad efter test

- De gider bare ikke alt det rod, som alt for meget teknologi byder brugeren, og det gælder iøvrigt også de fleste mandlige brugere, mener Christiane.

- Jeg ved godt, at det strider lidt imod hinanden at skulle lave smukke, avancerede produkter som ikke er komplicerede, hvis man spørger en ingeniør. Men der har jeg det sådan lidt: LØS DET! Vi gider ikke som brugere forholde os til alle de problemer, der opstår, bare fordi producenten ikke har lavet sit 'bruger-venligheds-arbejde' godt nok.

Altid på - næsten
Bordet foran os er nu fyldt med elektronik. Det meste af det kommer fra Christianes taske.

- Det er altså meget sjovt det her, griner hun og erkender, at nogle gange kan hun godt blive fanget af al den elektronik. Måske endda lidt for meget:

- Jeg kunne godt være bedre til at lukke ned en gang imellem. Det, der sker, er, at jeg skal liiiiige et eller andet – og så går der to timer, jeg kunne have brugt på at læse en bog.

TEST: 4G er lige så godt som dit bredbånd

- Det er jo hele tiden, jeg skal følge med i Twitter, Foursquare, Facebook. Det er apps, det er kort, det er min blog. Der går meget kort tid imellem, at jeg ikke er på.

- Får du nogle gange elektronisk stress?

- Ja, det kan jeg godt få. Når jeg er på ferie, lukker jeg ned for alt. Og så kan jeg godt få FOMO: Fear Of Missing Out. Det kan jeg godt genkende.

- Jeg mister jo muligheden for at være ’på’, hvis jeg har været på ferie i 14 dage og så kommer hjem og hører, at der er kommet en ny app, som hedder Draw Something. Og som alle snakker om. Så føler man sig uden for, fordi det hele går så stærkt.

1 af 2 Christiane Vejlø har i den grad den største - eller snarere det største udvalg af udstyr med i tasken, da vi udfordrer hende på en IT-duel (det er vores 'skrammel' i forgrunden af billedet/red.).
2 af 2 Kom bare an - IT-guruen Christiane Vejlø har på få år skabt sig et navn i elektronikverdenen med egen blog og skarpe holdninger om kvinder og IT. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere