Test af store smart-tv'er: Størrelsen er vigtig!

Udvalget i tv-junglen er større og mere forvirrende end nogensinde. Vi har gennempløjet markedet for både store og små, dyre og billige modeller, så vi kan give dig et bedre overblik!

Der er sammenhæng mellem pris, kvalitet og skærmstørrelse, og nok af store smart-tv'er at vælge mellem. (Foto: lydogbillede.dk)
Der er sammenhæng mellem pris, kvalitet og skærmstørrelse, og nok af store smart-tv'er at vælge mellem. (Foto: lydogbillede.dk)

Årets nye tv-modeller lokker med bedre billedkvalitet til samme pris som sidste års modeller, men det vigtigste er, at det, der længe er blevet kaldt 'smart'-tv, begynder at fungere. Selv de overkommelige tv’er er nu blevet ganske hurtige og kommer nu med populære apps som Skype, Netflix og internet-browser direkte på tv-skærmen.

En anden tendens er, at prisen på de helt store fjernsyn fortsat daler, bl.a. på grund af pres fra de nye 4K-skærme.

Læs også: En stang lyd til fjernsynet fra Denon

Størrelsen tæller
Det første, du bør vide, før du vover sig ud i tv-junglen, er, hvor stort et tv du vil have. Der er nemlig sammenhæng mellem pris, kvalitet og skærmstørrelse. Det kan ikke svare sig i at betale en formue for et lille tv til køkkenet eller sommerhuset. Ligeledes er kvaliteten vigtigere, når billedet skal blæses op i stort format, og alle detaljer (og svagheder) bliver tydeligere.

Styr tv’et med tablet og mobil
I sofahjørnet er tablet eller smartphone sjældent mere end en armslængde væk, og det gode er, at du nu kan bruge de bærbare og de stationære skærme sammen. Du kan styre tv-oplevelsen gennem apps på din tablet, såvel som dele indhold mellem de to skærme. F.eks. kan du kigge i tv-guiden, forprogrammere optagelse og tjekke flere kanaler på tablet’en, før du vælger, hvad du vil se. Det giver dig større kontrol over tv-oplevelsen.

Læs også: Udstillingsbilleder fra Hi-Fi & Surround

Streaming og on-demand
Streaming er ved at overtage underholdningsindustrien. Med YouTube og andre videotjenester et tastetryk væk er vi blevet vant til at kunne se og høre, hvad vi vil, når vi vil. Derfor er det ikke underligt, at filmtjenester som Netflix og HBO Nordic – ligesom musiktjenesterne Spotify og WiMP – er blevet utrolig populære på kort tid. Snart vil du også kunne se næsten alt direkte sendt tv, når det passer dig.

Testkriterier
Som sædvanlig, når vi tester tv’er, er det billedkvaliteten, der tæller mest, både når det gælder farvegengivelse, kontrast, lysstyrke og sortniveau. Men vi skal ikke glemme, at lyden (næsten) er den halve oplevelse. De fleste fjernsyn har en tynd og spinkel lyd, men der findes hæderlige undtagelser.

Derefter ser vi på tv’ets menusystem, fjernbetjening og smart-funktioner, samt hvor lette disse er at bruge. Et godt tv skal score højt på alle de nævnte områder for at opnå en anbefaling. Du bør dog ikke udelukke tv’er, der kun udmærker sig på enkelte områder - f.eks. billedkvalitet, der jo er det vigtigste ved et tv.

Samsung UE46F6515: Meget for pengene
Vurdering (1-6): 4

Du behøver ikke at købe Samsungs dyreste tv for at få adgang til smarte finesser. Flere af lækkerierne er tilgængelige i den betydelig billigere og næsten lige så stilige 6-serie.

6-serien fra Samsung svarer på mange måder til BMW’s 3-serie: Den indeholder meget af den samme teknologi som topmodellerne, bare i en lidt enklere indpakning. UE46F6515 er en udgave med hvid ramme og en gennemsigtig plastickant rundt om billedpanelet. Sammen med den forkromede fod er det med til at skabe et slankt og trendy tv.

Vi kan godt lide: Samsungs tv kommer med et væld af finesser og smarte apps, herunder både Netflix og HBO, som gør det attraktivt for film- og seriefans. Billedkvaliteten er god med flot kontrast og skarphed samt sprudlende farvegengivelse.

Vi kan ikke lide: UE46F6515 har et ikke særlig imponerende sortniveau, og billedet får et lidt udvasket præg fra en skrå vinkel.

Lyd & Billede mener: Dette Samsung er et godt og brugervenligt allround-tv til en fornuftig pris.

Pris: 7.990 kroner

Læs hele testen
LG 47LA667V: Hvid udfordrer
/// SPECIELT ANBEFALET ///
Vurdering (1-6): 5

Med en overflod af smarte og veludrustede fjernsyn fortsætter koreanske LG med at være Samsungs ivrigste rival.

Hvid er tydeligvis på mode for tiden, i hvert fald hvis man skal tro Samsung og LG. Udfordreren fra LG hedder 47LA667V og har også en hvid ramme, men kombineret med en sølvstribe på undersiden. LG-skærmen har en stilig buet fod med clips til skjult kabelmontering på bagsiden. Rammen rundet om skærmen er ekstremt tynd og giver illusionen af, at billedet svæver. 47LA667V er absolut et flot tv at se på, men kvalitetsfølelsen lider lidt under, at det meste er lavet af plastic.

Vi kan godt lide: Billedkvaliteten bærer præg af, at LG har været omhyggelige med billedindstillingerne. 47LA667V har en rig farvegengivelse uden at blive overmættet og en rå skarphed uden at overdrive. Derudover giver LG’s Magic Remote fjernbetjening dette tv en fantastisk betjeningskomfort, som det er let at blive afhængig af.

Vi kan ikke lide: Meget plast i konstruktionen og relativt tynd lyd.

Konklusion: Billedkvaliteten er god, men fjernbetjeningen sætter prikken over i’et. Det her er afgjort et af de mest brugervenlige tv’er i mellemprisklassen!

Pris: 8.990 kroner

Læs hele testen

Philips 55PFL8008S/12: Sort silke
Vurdering (1-6): 4

Philips stiller op med et stilfuldt blankt, sort tv, der har et imponerende sortniveau af LED at være.

Philips 55PFL8008 er en veludstyret model med særdeles smagfuldt design og tresidet Ambilight omgivelseslys. Rammen er i sort krom, hvilket giver tv’et et eksklusivt udtryk. Byggekvaliteten er godt varetaget, f.eks. med en base af støbejern i stedet for plastic.

Vi kan godt lide: Philips 55PFL8008 byder på et unikt design og god byggekvalitet. Fjernbetjeningen med tastatur forenkler indtastning af søgeord og passwords. Lyden er også god med overraskende fyldig bas. Billedkvaliteten er imponerende med dybt sortniveau og rå skarphed.

Vi kan ikke lide: Philips’ skærm giver lidt refleksioner under visse lysforhold, og smart-oplevelsen virker temmelig træg i forhold til konkurrenterne. Med undtagelse af Netflix og et par porno-apps (!) er udvalget af apps også temmelig begrænset.

Konklusion: Philips 55PFL8008 er ikke nødvendigvis det smarteste tv i klassen, men absolut et af de bedre på billedkvalitet.

Pris: 13.990 kroner

Læs hele testen

Sony KDL-55W805: Godt til det meste
/// BEDSTE KØB ///
Vurdering (1-6): 5

Sony har lagt en masse ressourcer i deres 4K-tv’er det seneste år, men det har ikke forhindret dem i at lave interessante fuld HD-modeller. Og KDL-55W805 er absolut et spændende tv i sin prisklasse!

W805-serien er den “næstbedste” serie af tv’er i Sonys sortiment og låner flere tekniske og designmæssige detaljer fra topmodellen W905. Visuelt drejer det sig om et ganske diskret sort tv, men med smaragdgrønne striber i kanterne og en rund forkromet fod. Et designudtryk, der blev lanceret i år, og som også omfatter Blu-ray-afspillere og hjemmebiograf-systemer fra Sony.

Vi kan godt lide: Sony 55W805 har et diskret udseende, og billedet har ikke samme “wow”-faktor som et par af konkurrenterne. De, der foretrækker naturlige farver, vil dog formentlig sætte pris på Sony-skærmens balancerede billedbehandling, som er noget af de bedste, vi har set i prisklassen, og kan sammenlignes med langt dyrere tv-modeller.

Vi kan ikke lide: Lyden er tynd, og udseendet er måske ikke det mest spændende.

Konklusion: Sony W805 er et godt valg til den budgetbevidste entusiast, der vil have det bedst mulige billede for pengene.

Pris: 15.990 kroner

Læs hele testen

Samsung UE55F8505: Smart-tv med lækre linjer
Vurdering (1-6): 5

Koreanske Samsung hviler ikke på laurbærrene. I år har de endda lanceret en designvariant af deres designmodel!

Samsung er en af de dominerende spillere på tv-markedet med et væld af modeller. Koreanerne er kendt for at lægge ekstra vægt på formgivningen, og det ses tydeligt på denne model: 55F8505 har fået et overdådigt look i børstet aluminium og med en buet fod, der går i ét med rammen omkring billedpanelet.

Vi har tidligere kritiseret Samsung for deres spinkle sokler og beslag af plastic, men denne model giver et meget bedre kvalitetsindtryk. Indvendig er F8505 identisk med F8000-serien med en super kraftig quad-core processor, som skal gøre alle tv’ets finesser bedre og hurtigere end nogensinde før.

Vi kan godt lide: Samsung 55F8505 er et usædvanlig lækkert tv at se på, med en stor buet fod og børstet aluminium-finish, der giver et godt kvalitetsindtryk. Billedkvaliteten er identisk med den lidt billigere F8005-model, og det er slet ikke noget dårligt tv at kopiere. Samsung-skærmen leverer kontrast, sortniveau og skarphed i topklasse, kombineret med markedets bedste smart-platform.

Vi kan ikke lide: Den mere eksklusive udførelse betyder, at man må betale mere for den samme billedkvalitet.

Konklusion: De, der har lyst og råd til et tv, som skiller sig ud, kan trygt vælge denne designvariant. Det er ikke tilfældigt, at Samsungs 8-serie er populær, og denne model er lige så god – bare endnu flottere at kigge på.

Pris: 27.990 kroner

Læs hele testen

Sharp LC-80LE857E: Når 65 tommer er for lidt
Vurdering (1-6): 4

Det nyeste tv fra Sharp henvender sig til dem, der ikke kan få det stort nok! Vi taler om et 80 tommers tv, der kan erstatte projektoren til hjemmebio, sport og spil.

Japanske Sharp har satset hårdt på at gøre store tv’er til deres speciale og er blandt de første, der kan tilbyde 80 tommer til en “opnåelig” pris. LC-80LE857E er et stort og dominerende tv, men Sharp har forfinet udseendet i forhold til forgængerne med sølvfarvede runde kanter foroven og forneden, og sort på siderne. Det giver tv’et et flottere udseende, uden at det kommer i konflikt med billedet.

Vi kan godt lide: Sharp LC-80LE857E giver et enormt billede, der fylder synsfeltet og øger indlevelsen på en måde, som kun store skærme kan. LED-teknologien sørger for fremragende lysstyrke og kontrast, nok til at skærmen virker fint i dagstimerne, til forskel fra projektorer og visse plasmaskærme.

Vi kan ikke lide: I mørke omgivelser kommer Sharp-skærmen lidt til kort. Sortniveauer er langt fra topklasse, og betragtningsvinklen begrænset. Man kan ikke være mange i sofaen, før den, der sidder yderst, oplever at billedet bliver blåligt.

Konklusion: Sharp LC-80LE857 giver et enormt billede, som der er få konkurrenter til i prisklassen under 50.000, men billedkvaliteten lider lidt af “vokseværk”, og for 50.000 kroner vi havde nok hellere set en 65 tommers skærm med højere opløsning (4K).

Pris: 49.990 kroner

Læs hele testen

Panasonic TX-P65VT60: Endnu en konge?
Vurdering (1-6): 5

Panasonics plasmaskærme har længe været kongerne af billedkvalitet, og 65VT60 skuffer ikke.

Det er usikkert, hvor længe japanerne vil fortsætte med at producere plasmaskærme, og de har allerede bebudet en nedtrapning til fordel for moderne 4K LED-skærme. Men det betyder ikke, du skal affeje plasma som dit næste tv!

For nogle måneder siden testede vi Panasonics referencemodel TX-P60ZT60 med virkelig gode resultater. Den “almindelige” topmodel TX-P65VT60 tilbyder 5 tommer større billeddiagonal og meget af den samme teknik til en mere overkommelig pris.

Vi kan godt lide: Panasonic 65VT60 byder på en fremragende billedkvalitet med dybt sortniveau, naturlig farvegengivelse og god betragtningsvinkel.

Vi kan ikke lide: Nogle farvegraderinger overlapper hinanden og giver lidt færre nuancer, end man kunne ønske. Som sædvanlig med plasma må man udholde lidt brummen fra plasmapanelet sammen med ventilatorkøling. Lysstyrken er også begrænset på denne skærm, som egner sig bedst til kontrolleret belysning.

Konklusion: Panasonic 65VT60 er et tv med billedkvalitet i referencekvalitet og et oplagt valg for kræsne film-entusiaster.

Pris: 24.990 kroner

Læs hele testen

Samsung PS64F8505: Mørkets fyrste
/// SPECIELT ANBEFALET ///
Vurdering (1-6): 6

Samsungs nye plasmaskærm byder på det bedste fra to verdener: Ekstrem billedkvalitet kombineret med gode smart-oplevelser. Det er et tv, vi klart kan anbefale …

Mens Panasonic længe har advokeret for plasma som det alternativ, der giver bedst billedkvalitet, har Samsungs plasmaskærme levet et stille liv i skyggen af producentens satsning på LED-LCD og OLED. Derfor er det sikkert ikke alle, der har opdaget, at Samsung også laver plasmaer, og tilmed nogle rigtig gode af slagsen! Men med F8505-serien ser det ud til, at Samsung for alvor går efter at true Panasonics position som førende på plasmafronten.

Vi kan godt lide: Samsung PS64F8505 leverer gnistrende god billedkvalitet med imponerende sortniveau, farvegengivelse og ikke mindst lysstyrke af plasma at være. Smart-funktionerne er også gode, hvilket gør det til et meget komplet tv.

Vi kan ikke lide: Som de fleste plasmaer har Samsung-skærmen lidt brummen fra strømforsyningen, og man må som sædvanlig tage højde for et højere strømforbrug end med typiske LED-skærme. Lyden er ikke noget at skrive hjem om.

Konklusion: Samsung PS64F8505 er et tv, som vi kan anbefale til alle glødende filmfans og billed-entusiaster. Både billedkvalitet og brugervenlighed er i topklasse med en så god totaloplevelse, at vi mener, dette plasma-tv er det bedste køb i sin prisklasse.

Pris: 24.990 kroner

Læs hele testen

Sony Bravia KDL-65X9005: Knivskarpt drømme-tv
Vurdering (1-6): 5

Sony har været en ivrig fortaler for 4K-formatet både i biografsammenhæng og nu i hjemmebiografen, og var tidligt ude med at tilbyde 4K-tv’er. Bravia KDL-65X9005 er afgjort et af årets fedeste fjernsyn!

Sonys topmodel 65X9005 har en opløsning på hele 3840 x 2160 pixel og er baseret på konventionel LCD-teknologi med LED-kantbelysning. Designmæssigt er det en fryd at se på, selv om sidemonterede højttalere gør det lidt bredere end andre 65-tommere.

Vi kan godt lide: Den generelle billedkvalitet er meget høj, og Sonys X-Reality teknologi gør et fremragende stykke arbejde med opskaleringen, så man har en masse glæde af tv’et selv uden ægte 4K-materiale. Desuden formår Sony også at presse imponerende god lyd ud af de indbyggede højttalere.

Vi kan ikke lide: Det er stort, det er dyrt, og foreløbig er der ikke meget tilgængelig 4K-materiale at se på det.

Konklusion: Sony KDL-65X9005 er et fabelagtigt allround-tv til alt fra højopløste tv-udsendelser til Blu-ray og spil.

Pris: 50.000 kroner

Læs hele testen

Philips 65PFL9708: Dybde og realisme
/// SPECIELT ANBEFALET ///
Vurdering (1-6): 5

Den længe ventede 9000-serie fra Philips byder på ekstremt skarpe billedoplevelser. Meget sejere bliver ikke det!

Skærme med 4K – eller Ultra HD-opløsning, som det også kaldes – er sidste skrig på tv-fronten med fire gange så høj opløsning som almindelig fuld HD. Den nye 9000-serie byder også på Philips Ambilight omgivelseslys kombineret med producentens egen billedprocessering, Ultra Pixel HD. Det er praktisk, når billedet skal blæses op i 65 tommer.

Vi kan godt lide: Philips 65PFL9708 byder på et stort og strålende billede, som ingen almindelige fuld HD-tv’er kan konkurrere med. Lyden og brugervenligheden er også gode. Det er uden tvivl et kostbart fjernsyn, men i forhold til andre 4K-tv er det relativt gunstigt prissat.

Vi kan ikke lide: Selv om opløsningen er totalt sej, er det stadig et konventionelt kant-LED LCD med tilsvarende styrker og svagheder, og de mest kræsne billed-entusiaster vil nok savne sortniveauet fra de bedste bag-LED og plasmaskærme.

Konklusion: Det her er ganske enkelt et knaldgodt tv med en billedkvalitet, som vi for kort tid siden kun kunne drømme om, og med en favorabel pris i forhold til konkurrenten fra Sony. Philips 65PFL9708 byder på reference-billedkvalitet i de allerfleste situationer, bortset fra bælgmørke hjemmebio-rum. Og der skal du vel have en 4K-projektor …?

Pris: 40.000 kroner

Læs hele testen

0 kommentarer
Vis kommentarer