Fremtidens hus bliver printet direkte på matriklen

Og det kan gøres på mindre end et døgn

Professor Behrokh Khoshnevis har i flere år arbejdet med 3D-printmulighederne i byggebranchen. Han har ind til videre printet en betonmur og er således ikke så langt fra at kunne printe et helt hus. (Foto: Screendump/Youtube)
Professor Behrokh Khoshnevis har i flere år arbejdet med 3D-printmulighederne i byggebranchen. Han har ind til videre printet en betonmur og er således ikke så langt fra at kunne printe et helt hus. (Foto: Screendump/Youtube)

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der er muligt med 3D-printere, og mens forbrugerelektronikmessen i Las Vegas tidligere i år gav prøver på forskellige versioner til udprintning af mad, så sidder forskere og tænkere større.

Meget større.

Forskere på University of Southern California er overbeviste om, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se verdens første 3D-printede hus. Blandt ildsjælene med de tanker er professor Behrokh Khoshnevis, hvis arbejde blandt andet følges med stor interesse fra NASA.

I flere år har han arbejdet med printpotentialet i det, som han selv kalder ' contour crafting' (kontur-byggeri).

- Basalt set, så er der bare opskalering af 3D-printning til husstørrelse, forklarede Khoshnevis til MSN i efteråret, og henviser til, at de fleste ting, som vi omgiver os med er skabt af computere og robotter.

- Dine sko, dit tøj, husholdningsmaskiner, din bil. Det eneste, som stadig bygges ved håndkraft er bygninger.

Se også: Fremtiden er her: Print din pizza

At bygge et hus helt færdigt uden menneskelig hjælp er dog ikke lige om hjørnet. Det handler i første omgang om at bygge skelettet til huset, hvorefter håndværkere må rykke ind og isætte vinduer, trække strøm og i det hele taget færdiggøre byggeriet.

Hvordan Khosnevis' vision tager sig ud i praksis kan opleves i denne video.

I den kan man se, hvordan bygningsarbejderne udlægger to sæt skinner, som en computerstyret bygningsmaskine, 3D-printeren, kan køre på. Den 'printer' så beton lagvis og skaber de vægge, som der er brug for. Det kan være både hulmure, tynde og tykke mure. En robotarm placerer så de bærende elementer, der skal ligge over vinduer og døre.

Processen kan udnyttes på både det enkelte hus, men også hvis man hurtigt skal have bygget en hel stribe af typehuse i forlængelse af hinanden.

Noget der kunne give mening, hvis man hurtigt skal have genopbygget et område efter en naturkatastrofe. Interessen fra NASA signalerer dog også, at 3D-byggeri er interessant i forhold til at skulle bygge på eksempelvis Mars, hvis eller nok snarere når, der skal sendes mennesker til den planet.

Det første 3D-printede hus er ikke skabt endnu, men Behrokh Khoshnevis har printet betonvægge, og er dermed ikke langt fra at kunne udvide det til et helt hus. Han vurderer, at det vil være muligt at bygge huse op til 185 kvm på mindre end 20 timer.

0 kommentarer
Vis kommentarer