Test: Fem surround-receivere til hjemmebiografen

Med både kraft og finesse er du garanteret seje filmoplevelser. Her finder du den receiver, du bare SKAL have

Uanset hvilken film man vælger at se på sit tv, så er lyden en ganske væsentlig del af oplevelsen. (Foto: AP/Disney/Zade Rosenthal)
Uanset hvilken film man vælger at se på sit tv, så er lyden en ganske væsentlig del af oplevelsen. (Foto: AP/Disney/Zade Rosenthal)

Det er ikke uden grund, at nogle vælger at bygge et separat rum til film- og musikoplevelserne. Du er nødt til at opleve det for at forstå, hvor fedt det kan være! Men du behøver ikke at bygge om for at få ægte biograflyd derhjemme. Med ordentlig forstærkerkraft kombineret med en god højttalerpakke kan du sagtens få heftige biografoplevelser i din dagligstue.

Sammen med billedkvaliteten fra en god storskærm eller projektor er vejen til hjemmebio-himlen kort, hvis du smider små ti tusind kroner på bordet for en ordentlig surround-receiver.

Læs også:Test af Earthquake Cinénova Grande: Stor, større, størst

Markedets billigste receivere kan give okay filmoplevelser ved moderat lydniveau og er et stort skridt op fra fladskærmens indbyggede højttalere. Men jo mere man ofrer på forstærkeren, jo renere og mere heftig lyd får man også. En receiver til ti tusind kroner kan give seje film- og musikoplevelser i selv et temmelig stort rum, og kan også drive ganske dyre højttalere uden at gøre dem til skamme.

Billigere receivere kan også give anstændig lyd, men kommer aldrig tilstrækkelig tæt på den musikalske kerne for dem, der kan lide bare at sidde og nyde musik i længere tid ad gangen.

Endnu dyrere receivere har mere af det hele: Endnu bedre processering og flere kræfter, men selv små forbedringer koster meget. Der er dog en magisk grænse omkring ti tusind kroner, hvor de bedste receivere giver så meget af totaloplevelsen med både film og musik, at det i mange tilfælde kan være mere fornuftigt at opgradere til bedre højtalere end at købe en endnu dyrere receiver.

Onkyo TX-NR828: Distinkt og kraftfuld
Vurdering (1-6): 5

Her er en heftig og musikglad hjemmebio-receiver med god kontrol og tryk på bassen. Den har også trådløs netværkstilslutning og indbygget Spotify.

Onkyo TX-NR828 bevarer kontrollen over actionscener og gengiver dialoger tydeligt og med en stor klang. Lydbilledet er stort og sømløst. Den fungerer rigtig godt i 7.1-opsætning, men man kan også vælge ekstra højdekanaler i front. Musik i surround og stereo har godt med tryk i bassen, distinkte overtoner og en neutral klangbalance. Det, der mangler af opløsning i toppen, vinder receiveren på klarhed i mellemtonen.

Trådløs netværkstilslutning og indbygget Bluetooth giver nemmere streaming. Men for at få råd til dette er noget af det øvrige udstyr nedskaleret i forhold til forgængeren.

Fjernbetjenings-app’en til Android og iOS fungerer fint, men vi glæder os til, at der kommer en specielt til tablets. En Windows Phone app er også på vej.

+
Stor og kraftfuld lyd
Wi-Fi og Bluetooth
Pladespiller-indgang
Spotify

-
Overtoner kunne være mere opløst
Mindre avanceret end forgængeren

Pris: 8.990 kroner

Læs hele testenPioneer SC-2023: Klar lyd, nem opsætning
Vurdering (1-6): 5

Pioneer tegner et stort, åbent lydbillede med glasklare dialoger. Idiotsikker trin-for-trin opsætning gør en ellers avanceret receiver let at bruge.

Pioneer SC-2023 har et lydbillede klart som dagen. Det lyder neutralt, samtidig med at der sparkes godt fra i bassen, når det er nødvendigt. Lyden omgiver os sømløst, og hvad enten receiveren får film eller musik serveret, kvitterer den med et dynamisk og velordnet lydbillede. Men vær opmærksom på, at autokalibreringen kan tage lidt for hårdt fat og sterilisere lyden. I så fald skal der justeres manuelt!

De mest ekstreme effekter på film bliver lidt anstrengende, når lydstyrken er på niveau med biografsalen, men alligevel er actionscener heftige nok til at give et ordentligt adrenalinsus.

Plus i karakterbogen for nem tilslutning og for, at streaming virker fint. Især med AirPlay, men også via app’en til iPad.

+
Sømløs lyd
AirPlay

-
Ingen pladespiller-indgang
Kan lyde lidt sterilt efter kalibrering

Pris: 8.499 kroner

Læs hele testen

NAD T757v2: Minimalistisk hjemmebio-kraftværk
Vurdering (1-6): 4

NAD undgår alt overflødigt og koncentrerer sig om det, de gør bedst: God lyd til lav pris.

NAD T757v2 slår fra sig fra første sekund. Her er der muskler nok til at brage løs i hjemmebiografen, så man presses tilbage i sofaen, uden at receiveren stresses, når det bliver rigtig højt.

Hvis du ikke er ude efter en receiver, der kan streame musik, men kun leder efter en forstærker til at håndtere filmsamlingen, så kan denne receiver være noget for dig. Her er masser af kræfter og en kanalseparation, der er god nok til at tegne et sømløst lydbillede, som breder sig rundt om dig. Musik lyder også sejt. Der mangler lidt finesse i overtonerne, men det betyder ikke rigtig noget.

Et irritationsmoment er dog brugervenligheden. Selv om en receiver er minimalistisk, burde den også kunne være intuitiv.

+
Bulder og brag
Kan opgraderes til DAB+

-
Ingen rumkorrektion
Få funktioner
Ingen streaming
Ingen pladespiller-indgang

Pris: 8.999 kroner

Læs hele testen

Harman Kardon AVR 370: Gang i den
Vurdering (1-6): 4

Fra Harman Kardon kommer en receiver, der gør actionfilm meget engagerende. Men den er ikke uden fejl.

AVR 370 formår virkelig at engagere ved actionfilm, rock og elektronisk musik. Lydtryk og baskraft er vigtigt, når man vil underholdes, snarere end at alt skal være pinlig korrekt gengivet. Det kan blive lidt aggressivt i overtonerne ved intense scener, og f.eks. kontrabas og de dybeste oktaver på et klaver lyder en smule pompøst. Men kedeligt bliver det aldrig!

Brugervenligheden er god, men vi kan ikke lide fjernbetjeningen. Knappen Menu bør betyde netop det, og ingen kan vide, at skærmmenuen aktiveres med AVR-knappen. Med app’en er overskueligheden bedre.

Streaming af musik fungerer ikke særlig godt, fordi det går langsomt at bladre i musikbiblioteket. Det kan løses med AirPlay.

+
Sej lyd
Wi-Fi
AirPlay

-
Lidt svulstig bas
Træg betjening ved streaming
Ingen pladespiller-indgang

Pris: 6.999 kroner

Læs hele testen

Yamaha RX-A1030: Den totale oplevelse
/// BEDST I TEST ///
Vurdering (1-6): 6

Yamaha RX-A1030 har alt: Fantastisk lydkvalitet, masser af kræfter og brugervenlighed i top. Den er også meget veludstyret.

Yamaha RX-A1030 giver et stort og sømløst lydbillede, der omslutter lytteren helt. Lyden på film er kraftig og massiv, og med god opløsning i bas og overtoner. Dialogerne er store og fyldige med god artikulation.

Hvis du vil have højdekanaler, er det Yamaha, der gør det bedst. Men også i et traditionelt 7.1 setup mener vi, at Yamaha er suveræn til hjemmebiografen. Det er heftigt og naturligt på én gang.

Musik i surround og stereo lyder også rigtig godt. Der er ikke den samme gennemsigtighed i mellemtonen som med Pioneer, men Yamaha har mere varme og fylde. Uden at det kammer over i Harman Kardons svulstighed. Det er et velvalgt kompromis.

Desuden er receiveren meget brugervenlig, især med fjernbetjenings-app’en til iPad. Og med Music Play og AirPlay går streaming som en drøm. Bedst i test!

+
Heftig og naturlig lyd
Virker fint til streaming
Overlegen fjernbetjenings-app
Pladespiller-indgang

-
Der findes receivere med mere gennemsigtig mellemtone

Pris: 8.990 kroner

Læs hele testen

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere