Gennembrud: Nu kan højttalere 3D-printes

Studerende på Cornell University har printet en fuldt funktionsdygtig højttaler i én arbejdsgang

(Foto: Cornell University)
(Foto: Cornell University)

En lille rød højttaler med plasticmembran, der spiller et lydklip med Barack Obama, er ikke noget, der normalt udløser store overskrifter i Lyd & Billede. Men det faktum, at højttaleren umiddelbart forinden er kommet ud af en 3D-printer, åbner svimlende perspektiver.

Læs også: Samsung Galaxy S5 får iris-scanner

Den printbare højttaler er skabt af to ingeniør-studerende, Apoorva Kiran og Robert MacCurdy. De har samarbejdet med Hod Lipson, som er associeret professor i mekanisk og rumfarts-ingeniørkunst, og en 3D-print virksomhed, hvis navn ikke er opgivet.

Alt i højttaleren er printet. Membran, svingspole og magnet er opbygget med 3D-printteknik, og i én og samme arbejdsgang.

 

Apoorva Kiran fortæller, at en højttaler som sådan er en teknologisk simpel. Det komplicerede er at finde frem til et design og materialer, som kan fungere i en 3D-printer.

Læs også: Aktiv, trådløs mini fra System Audio

At gøre hjemmeelektronik printbar kan dels have den konsekvens, at udstyret kan fremstilles hjemme hos forbrugeren. Dels kan teknikken gøre det muligt at fremstille højttalere med præcis de egenskaber, som designeren ønsker – og i vilkårligt små serier.

0 kommentarer
Vis kommentarer