Test af Xperia Z2 Tablet: Lidt for tyndt, Sony

Xperia Z2 Tablet er mere af noget godt, bare bedre. Men på et enkelt punkt er Sony gået lidt for langt, og det koster på brugeroplevelsen

Sonys nyeste tablet er blevet endnu tyndere og endnu lettere end forgængeren, og det koster på skærm-kontoen. (Foto: Sony)
Sonys nyeste tablet er blevet endnu tyndere og endnu lettere end forgængeren, og det koster på skærm-kontoen. (Foto: Sony)

Sony Xperia Z2 Tablet

I forhold til sin forgænger, Sony Xperia Tablet Z, er den nye Xperia Z2 Tablet (ja, nu kommer Z’et før ordet 'tablet') en kraftig opgradering. Således kommer Xperia Z2 Tablet nu med 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core processor, hvor Tablet Z måtte nøjes med en 1,5 GHz-processor. Den oprindelige Xperia Tablet Z var desuden blandt de tyndeste tablets på markedet, men også på dette punkt overgås den af den nye model. Blot 6,4 mm tynd er den nye Xperia Z2 Tablet, mens den første Tablet Z målte 'hele' 6,9 mm.

Også skærmen har fået en saltvandsindsprøjtning. Den er stadig på 10,1”, og opløsningen på 1920 x 1200 pixel har heller ikke forandret sig, men den nye skærm er baseret på IPS-teknologi og har mere klare og markante farver end forgængeren.

Heller ikke forgængeren, Xperia Tablet Z, satsede på høj opløsning. Skærmen på 10,1” måtte sidste år (og det samme gælder for den nye model) nøjes med en opløsning på 1920 x 1200 pixels, og er dermed ikke helt i samme liga som iPad Air eller Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition, men Sony kompenserer ved at anvende deres egen Mobile BRAVIA Engine 2, skærmteknologi lånt fra firmaets anmelderroste fjernsyn, og det skulle angiveligt give skærmen både forbedret kontrast og farvestyring samt gøre billedet virkelig skarpt.

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)
Men Sonys nyeste tablet er jo som nævnt blevet endnu tyndere og endnu lettere end forgængeren, og det koster faktisk på skærm-kontoen, må vi konstatere. Det første problem er, at man med det blotte øje faktisk kan se det meget finmaskede net, som sidder lige under glasset og muliggør skærmens touch-funktionalitet. Touch-skærmen på Xperia Z2 Tablet er af den kapacitive type, og vi formoder, at det er det elektrisk ledende skærm-lag, vi kan se, hvilket især sker ved et hvidt eller meget lyst skærmbillede. Under alle omstændigheder er det forstyrrende for oplevelsen af billedkvaliteten. Det er den backlight bleeding, som kommer fra skærmens kanter, når skærmbilledet er meget mørkt såmænd også.

Læs også: Test af SurfTab Xiron 10.1(Foto: Sony)
(Foto: Sony)


Rammen omkring skærmen er meget bred, men det forhindrer desværre heller ikke, at skærmbilledet 'svømmer', hvis man bare holder ordentligt fat med fingrene på tablet-computeren. Alt-i-alt må vi konstatere, at skærmen på Xperia Z2 Tablet lider af en række skavanker, som forgængeren ikke havde, og det havde vi ikke lige regnet med, når nu skærmteknologien faktisk havde fået en opgradering. Vi ved det ikke med sikkerhed, men vi tror desværre, at det er Sonys ønske om at gøre Xperia Z2 Tablet endnu tyndere end forgængeren, som er den afgørende årsag. Og det er især en skam, fordi det næppe flytter bjerge for brugerne, at deres nye tablet er 6,4 mm i stedet for 6,9 mm.

Læs også:Test af Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Ydelsen er i top
En god ydelse er selvfølgelig hele forudsætningen for den gode brugeroplevelse, men her skuffer Xperia Z2 Tablet til gengæld ikke. Med en Geekbench 3 score på 944 point (single-core) og 2.724 point (multi-core) - til sammenligning scorer iPad Air henholdsvis 1.481 (single-core) og 2.692 point (multi-core) i samme test - placerer Sony Xperia Z2 Tablet sig komfortabelt i toppen af high-end segmentet, og browseroplevelsen skuffer heller ikke. Nuvel, med en Browsermark 2.0 score på 3.610 er iPad Air hurtigere end Xperia Z2 Tablet, der “kun” scorer 2.773 i samme test, men vi oplever faktisk, at det i praksis går hurtigt, når man surfer på internettet, og vi oplever ingen af de små hak eller pauser, som plagede browseroplevelsen på Xperia Tablet Z.

Konklusion
Sonys første tablet i Xperia-serien slog benene væk under os, og eftersom Xperia Z2 Tablet holder sig strengt til samme koncept og tilmed er blevet opgraderet på en række vigtige punkter, så burde den jo imponere os endnu mere. Det gør den også i en vis udstrækning, men Xperia Z2 Tablet lider desværre af et par skærm-problemer, der går ud over billedkvaliteten. Vi tror, det kan være en konsekvens af, at Xperia Z2 Tablet er blevet endnu tyndere end forgængeren, og det var et lidt unødvendigt valg. Ingen bliver lykkeligere af, at deres tablet er 6,4 mm tynd i stedet for 6,9 mm.

Læs hele testen her

0 kommentarer
Vis kommentarer