Test: Stjerneregn over NAD Viso HP50 hovedtelefoner

NAD’s hovedtelefoner møder hård konkurrence, men bygger på et unikt princip, der gør, at de kan stå op mod de bedste

Endelig en værdig rival til Sennheiser Momentum. (Foto fra lydogbillede.dk)
Endelig en værdig rival til Sennheiser Momentum. (Foto fra lydogbillede.dk)

NAD Viso HP50

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

// SPECIELT ANBEFALET //

Prismæssigt koster NAD Viso HP50 det samme som Sennheiser Momentum og er 600 kroner billigere end Bowers & Wilkins P7. Lydmæssigt stiller de i samme klasse, men de lyder slet ikke ligesådan. Det er der en særlig grund til.

Rumfornemmelse
Målet med NAD-hovedtelefonerne har været at skabe den samme oplevelse, som når man lytter til højttalere. Hvis man sidder med ansigtet vendt mod højttalerne, er lyden optimal med den fladest mulige frekvenskurve. I det øjeblik man drejer hovedet, ændrer frekvensbalancen sig. Det samme sker, når man er til koncert, men ikke så udtalt.

Denne observation har dannet grundlag for et projekt, der blev startet i 1980’erne af Sean Olive, chef for den akustiske forskning hos Harman, og senere involverede Floyd Toole, også fra Harman, samt Paul Barton. Et projekt, der blev lavet hos Canadas National Research Council.

Man ville prøve at genskabe den samme oplevelse i et par hovedtelefoner, hvor både det subjektive og det objektive element skulle spille en rolle. Paul Barton fortalte os på IFA-messen i september 2013, at de kaldte det Room Feel.

Viso HP50 er konstrueret på grundlag af netop Room Feel-princippet, men de ændrer ikke karakter, når man drejer hovedet. I stedet prøver de at skabe fornemmelsen af rum ved hjælp af en nøje udregnet responskurve, som er tilpasset vores subjektive opfattelse af, hvad der er balanceret lyd.

Konklusion
Viso HP50 sidder godt på hovedet uden at klemme. Isoleringen er god, men der bliver ikke så stille som i et par Focal-hovedtelefoner. HP50 kan heller ikke klappes sammen, men de optager ikke alverdens plads. Der medfølger to fladkabler, det ene med kontrol/mikrofon til iPhone, det andet uden.

Hovedtelefonerne er også følsomme nok til, at de kan spille højt med kun en iPhone som lydkilde, men lydkvaliteten kan løftes yderligere med f.eks. en FiiO hovedtelefon-forstærker.

Læs også: Massiv 7-kanals effektforstærker fra NAD

Nogle vil måske umiddelbart opfatte dem som lidt kedelige, men sandheden er, at de er bedre balanceret med meget bedre sammenhæng i frekvensgangen, fra bas til diskant. Der er et lille, men klædeligt og slet ikke påtrængende løft i det øvre basområde. Fordelene ved det er større end ulemperne. For det giver bassen varme, men uden at den bliver ulden. Og påvirker også vokaler, som lyder mere naturtro end i mange andre hovedtelefoner.

Der er også et lille løft i diskanten, men så godt kontrolleret, at det slet ikke er skæmmende. Fuldstændig neutrale er de altså ikke, og godt for det. For HP50 er meget underholdende at lytte til.

Læs også: Nye legekammerater til din smartphone

Klangbalancen er varm og lækker, og lydbilledet er åbent, selv om det ikke er helt så gennemsigtigt og raffineret som B&W P7. Bassen kan virkelig mærkes i kraniet, men uden at dominere i lydbilledet. Bækkener, messingblæsere og vokaler kan lyde påtrængende i mange hovedtelefoner, når man spiller højt, men ikke her. Lyden er lidt mere distanceret; det føles virkelig, som om man lytter til en mellemting mellem hovedtelefoner og højttalere, og minder mig lidt om AKG’s fremragende K1000. Hvilket er et stort kompliment.

Den udpræget fyldige klang og det balancerede, dynamiske lydbillede placerer HP50 blandt vores favoritter i prisklassen. Endelig en værdig rival til Sennheiser Momentum (der blev årets hovedtelefoner 2013). Og det siger ikke så lidt.

Læse hele testen

0 kommentarer
Vis kommentarer