Gratis antivirusprogram sælger dine data

AVG's gratis software sælger dine data – og det er de ikke bange for at fortælle dig

Intet er gratis, heller ikke hvis der står, at det er det. Den regel gælder særligt online.

Her klikker vi konstant i 'ok'-bokse, og giver dermed alverdens virksomheder adgang til viden om, hvad vi kigger på, når vi f.eks. surfer rundt på Facebook. Med vores accept-klik slipper vi for at betale for en profil, men accepterer samtidig at blive direkte reklamemål.

Læs også: Hackere har inficeret App Store

I denne uge hoppede den schweiziske anti-virus producent, AVG, med på 'intet-er-gratis'-vognen. Verdens tredjestørste udbyder af antivirus software, som AVG er, annoncerede, at hvis du vil have deres software gratis, så kommer de til at sælge dine data.

Går mod strømmen
Og lige præcis det er ret nyt. De fleste virksomheder forsøger på modsat vis at gemme det faktum, at dine rettigheder ryger, når du vælger deres produkt til. Typisk vil det ligge helt i bunden af betingelses-listen eller i en kryptisk accept-formular.

Læs også: Ny fingerring kommunikerer med din smartphone

AVG valgte en anden vej frem – de bragte således nyheden om deres planer med brugernes data i en youtube-video.

Her får seeren info om, hvad AVG vil bruge dataen til. Det handler selvfølgelig både om produktudvikling, kundeforståelse og kundesupport, men selv om det bliver præsenteret fra videoens begyndelse, føler man sig stadig ikke rigtigt snydt (selv om man gerne vil) – man skal nemlig kun 17 sekunder ind i videoen, før AVG klart og tydeligt siger det, man hele tiden har tænkt:

– Og til at betale for vores gratisprodukter.

Du kan se AVGs ærlige video øverst i artiklen.

49 kommentarer
Vis kommentarer