Hackere kan udløse radioaktiv stråling

Den teknologiske infrastruktur i flere af verdens atomkraftværker er forældet, og det gør det langt lettere for hackere at få adgang til vitale funktioner i anlæggene

Atomkraftværker er i fare for at blive hacket, ifølge en ny rapport. Her er det et anlæg i Tyskland. (Foto: Andy Rudorfer/Flickr)
Atomkraftværker er i fare for at blive hacket, ifølge en ny rapport. Her er det et anlæg i Tyskland. (Foto: Andy Rudorfer/Flickr)

Risikoen for et 'seriøst' hackerangreb på et atomkraftværk er stigende, fastslår en ny rapport fra den britiske tænketank Chatham House.

Infrastrukturen i mange af anlæggene er simpelthen forældet, og det gør dem til lette ofre for hackere, der kan forvolde stor skade, hvis de får adgang til kraftværkernes IT-systemer. 

Se også: To nye Chromecasts klar: Det kan de  

I værste tilfælde kan hackerne slippe ekstremt farlig radioaktiv stråling ud.

Men selv et mindre brud i sikkerheden på atomkraftværkerne vil have store konsekvenser, fordi det vil have en enorm effekt på befolkningens – i forvejen splittede – holdning til atomkraftværker.

Rapporten fastslår blandt andet, at de britiske atomkraftværker er særligt ubeskyttede, fordi det først er for nylig, at anlæggene er blevet digitaliserede.

Se også: Lad computeren finde på dit barns navn  

Dræber myte  
Hidtil har der ifølge rapporten hersket en generel forestilling om, at it-systemerne i atomkraftværkerne var isoleret fra det 'normale' internet, og derfor mente mange, at anlæggene var immune over for cyberangreb.

Men det er tilsyneladende ikke tilfældet.

For selv om kraftværkerne i en vis udstrækning kører over et unikt netværk, er det ikke særligt svært for dygtige hackere at trænge ind i atomkraftværkernes forældede netværk.

Tidligere er blandt andet flere af Irans atomkraftværker blevet hacket ved hjælp af den såkaldte ’Struxnet Virus’.

Se også: Din smartphone afslører dine pornopræferencer  

Det angreb mener mange, at USA og Israel stod bag, selv om hverken amerikanerne eller israelerne har bekræftet at være hjernen bag virussen.

Tænketanken håber, at den nye rapport vil få flere af atomkraftværkerne til at øge IT-sikkerheden.

Se mere hos Chatman House.

6 kommentarer
Vis kommentarer