Mobil-revolutionen fylder år

For 20 år siden begyndte mobiltelefonen så småt at blive allemandseje, men savner vi egentlig noget fra tiden før?

Det er de færreste af os, der stadig har en fastnettelefon, men spørgsmålet er, om den overhovedet er savnet? (Foto: Colourbox)
Det er de færreste af os, der stadig har en fastnettelefon, men spørgsmålet er, om den overhovedet er savnet? (Foto: Colourbox)

Alt var bedre i gamle dage.

Det udtryk bruger vi danskere ganske ofte, og vi finder det egnet i mange forskellige situationer.

Men hvad med tiden, før mobiltelefonen blev allemandseje? Var alting virkelig også bedre dengang en hel husstand havde fælles telefonnummer, og mobiler var en sjældenhed?

Det har YouGov spurgt danskerne om på vegne af Telia, der for netop 20 år siden etablerede sig som et af de første mobilselskaber i Danmark.

42 procent af os savner intet ved tiden før mobiltelefonen, og to procent har aldrig haft en fastnettelefon, viser undersøgelsen.

Læs også: Intet signal på mobilen? Modtag opkald alligevel med ny app

Alligevel savner mere end hver fjerde af os, at man i højere grad var tvunget til at overholde sine aftaler, fordi man ikke lige kunne fange hinanden på farten og sige, at man var forsinket, mens flere end hver femte dansker savner, at fastnettelefonen ikke kunne flyttes rundt - så når man talte i telefon, så talte man i telefon og lavede ikke alt muligt andet.

– Det er interessant at læse, hvad nogle af os i et nostalgisk øjeblik kan savne fra tiden før mobiltelefonen. Engang imellem afføder det besværlige og uforudsigelige jo sjove oplevelser, som det fleksible og smarte oftest sparer os for, siger Christoph Nørgaard, privatkundedirektør hos Telia.

Læs også: App hjælper impulsive rejsende

Gevinsterne ved den mobile revolution har undersøgelsen også fået svar på, og her gælder bl.a., at danskerne føler sig mere opdaterede på, hvad der sker rundt om i verden, at vi tager flere billeder for at dokumentere begivenheder i livet, og at vi holder tættere kontakt med familien og venner.

30 procent af alle voksne danskere over 34 år stadig har en fastnettelefon, mens det blandt de 18-34-årige kun er godt hver tiende, der bruger en stationær telefon, viser undersøgelsen. 

Så svaret på, om alting nu også var bedre i gamle dage, når vi taler it-revolution er hverken et ja eller nej, for der var fordele og ulemper dengang – ligesom der også er det nu.

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere