Apple smarte trick i Irland: Har sparet 55 milliarder i skat

Blot 2,5 procent i skat har lokket Apple til Irland - nu står EU parat til at underkende skattehullet med en kæmperegning som resultat

Kunderne betaler dyrt for at købe et produkt fra Apple. Men skattebetalingen for de mange tjente milliarder, gør Apple samtidig alt for at slippe for. (Foto: ark Lennihan/AP)
Kunderne betaler dyrt for at købe et produkt fra Apple. Men skattebetalingen for de mange tjente milliarder, gør Apple samtidig alt for at slippe for. (Foto: ark Lennihan/AP)

55 milliarder kroner.

Så meget har Apple de seneste år sparet i skat ved at sende deres europæiske indtægter gennem Irland.

Se også: Her er dommen over dansk mobil: For dyr, for knirkende og for dårlig

Her er den effektive skatteprocent blot 2,5 procent - men selv om firmaets nye topchef, Tim Cook, forsvarer firmaets praksis som 'helt lovlig', er EU Kommissionen knapt så sikker.

Enorm regning truer
Senest har Apple måtte æde en skatteregning på 2,3 milliarder kroner i Italien, hvor myndighederne slog til over for den meget lave skattebetaling, som amerikanerne har lagt i støvlelandet.

Regningen dækker manglende skattebetaling fra 2008 til 2013.

Og hvis EU får ret i sin forstærkede kritik af Apples enorme skattehul i Irland, venter der ifølge mediet Bloomberg en markant større regning. Nemlig på de 55 milliarder kroner, som Apple så ulovligt har sparet.

Apple har stor succes med sit Apple Watch, men vil ikke afsløre de reelle salgstal. (Foto: Apple) Teknologi - 13. jan. 2016 - kl. 16:25 Smarte ure: Nu har Apple halvdelen af markedet

Hertil kommer den regning, som de enkelte EU-lande - hvilket Italien allerede har gjort - kan forlange betalt af Apple for manglende betaling af skatter i deres område.

Apple sidder med aben
Reelt er det de irske myndigheder, der har lavet ulovlighederne ved at give Apple så attraktive betingelser.

Men det ændrer ifølge Bloomberg ikke på, at Apple i sidste ende sidder tilbage med regningen.

Hverken Apple eller EU Kommissionen har ønsket at kommentere sagen.

Se også: 5 grunde for eller imod Apple: Verdensmestre i varm luft

Andre skatteoptimerer også
Apple er i øvrigt ikke alene om at få EU's opmærksomhed.

En lang række af multinationale firmaer har de seneste årtier været særdeles udspekulerede, når der skulle tjenes penge.

For mens indtægterne har været enorme på at sælge varer i blandt andet Danmark, er skattebetalingen sjældent fulgt med i samme omfang.

Se også: Ny fupmail: Bruger Netflix til at tømme din konto

33 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere