Russisk mobiltelefon: Her er YotaPhone

Er forbrugerne klar til en russisk smartphone med to skærme? Yota Devices er russiske, men virksomheden har et dansk islæt, og ham mødte vi i Barcelona

YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone. (Foto: Lyd og Billede)
YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone. (Foto: Lyd og Billede)

Vi har før skrevet om YotaPhone, som er en Android-baseret smartphone med to skærme: en helt almindelig LCD touch-skærm på den ene side og en e-ink-skærm – af samme type, som man kender fra e-bogs-læsere – på den anden. Begge skærme er på 4,3”, og som vi skrev sidste december om telefonen, så har de to displays forskellige funktioner og forskellige formål.

Den helt almindelige smartphone-skærm skal man bruge, som man plejer, mens e-ink-skærmen er velegnet til indhold, der kræver længere læsetid, som når man skal læse en bog eller et artikel. Telefonen sørger også for at holde vigtigt indhold synligt uden at dræne batteriet. Boardingkort, ruter på bykort, billetter, e-bøger og anden vigtig information bliver vist, selv hvis batteriet er fladt.

Firmaet bag den specielle telefon, Yota Devices, er russisk og har en baggrund som først Wimax- og senere 4G/LTE-operatør. Den operationelle chef, Lau Geckler, er dansk, og vi mødte ham på Mobile World Congress, hvor vi også fik mulighed for at kaste et nærmere blik på den specielle YotaPhone.

To gange skærme
Telefonen er baseret på en standardudgave af Android operativsystemet i version 4.2, også kaldet Jelly Bean. Den eneste undtagelse er, at Yota Devices har fjernet Hjem- og Tilbage-knapperne, og i stedet navigerer med ved hjælp af gestures nederst på skærmen, hvor knapperne er blevet erstattet af et kapacitivt felt.

- Vi mener, det er fremtiden med gestures. Hvis man ser på børn og unge, så er det helt naturligt for dem at navigere med fingerbevægelser, og det har også vist sig med fokusgrupper, vi har organiseret, at brugerne lærer gestures utrolig hurtigt. Vi vil gerne opnå en telefon, som er mere naturlig at interagere med, siger Lau Geckler, som forklarer, at man også har valgt gestures, fordi navigationen skal være den samme, uanset om man bruger LCD-skærmen eller e-ink-skærmen, og sidstnævnte kan ikke betjenes via touch. I stedet er der også under denne skærm et kapacitivt felt til betjening via gestures.

LÆS OGSÅ:

Se også: Tablet og smartphone i ét til 1.700 kroner


E-ink-skærmen kan til gengæld vise indhold fra alle, almindelige apps. Hvis man for eksempel på den almindelige skærm finder en artikel i sin webbrowser eller modtager en email, som man vil læse senere, så kan man flytte indholdet om på bagsiden med en simpel gesture med to fingre. Men man kan typisk ikke interagere med app’en på e-ink-skærmen. Hertil kræves der særligt udviklede apps.

Men på bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder.

Netop derfor har det været en bevidst beslutning at satse på Android og at satse på at bruge systemet uden skins eller andre justeringer. Yota Devices er et lille firma, forklarer Geckler, og dels findes der utrolig mange apps til Android, og dels er det et hurtigt og nemt operativsystem at arbejde med for firmaets hardwareudviklere, siger han og fortsætter:

- Hvis du er en lille spiller, så må du satse på en stor platform.

Stor udviklerinteresse
Og selvom Yota Devices er en lille spiller – og fra Rusland, hvilket måske kan være en udfordring på et marked domineret af asiatiske og vestlige firmaer – så er interessen for at udvikle særlige apps, der kan udnytte telefonens e-ink-skærm stor, forsikrer den danske, operative chef.

- Vi har vores egen SDK, som app-udviklere kan bruge til at lave apps, der er interaktive på e-ink-skærmen. Det er simpelt for app-udviklerne at flytte udvalgte funktioner fra almindelige apps til e-ink. Men mange er også interesserede i at lave apps særligt til e-ink-skærmen. For eksempel er der udviklere, som er i færd med at skabe en musikafspiller, som viser info om sange og kunstner på e-ink-skærmen for at spare batteri, fortæller Geckler.

FØRSTE TEST: Her er Sonys ultratynde tabletHan afslører, at YotaPhone kommer i slutningen af 2013. Først i Rusland, men Danmark bliver det første land i Europa, hvor den russiske telefon kommer i butikkerne. Yota Devices forhandler i øjeblikket med flere danske operatører, og der er stor interesse for YotaPhone forsikrer danskeren. Udfordringen lige nu er, hvordan produktet integreres i operatørens portefølje, forklarer han.

Dog kan han allerede nu sige så meget, som at en YotaPhone ikke bliver helt billig. Der er tale om en topmodel, siger Lau Geckler, og den kommer formentlig til at koste en smule mindre end dyreste premium smartphones baseret på Android.

1 af 3 På bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder. (Foto: Lyd og Billede)
2 af 3 Lau Geckler er operativ chef for russiske Yota Devices. Han lover, at Danmark bliver det første europæiske land, hvor YotaPhone bliver lanceret. (Foto: Lyd og Billede)
3 af 3 YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone. (Foto: Lyd og Billede)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere