Slyngelopkald plager atter mobilkunder

Pas på udlandsopkald. Lige nu ringer et +56-nummer op til danske mobilkunder, og det kan koste mange penge

Folk advarer i dag på facebook, at man ikke skal ringe op til et +56 nummer. Det er svindel og humbug. (FOTO: Privat screenshot)
Folk advarer i dag på facebook, at man ikke skal ringe op til et +56 nummer. Det er svindel og humbug. (FOTO: Privat screenshot)

I aftes begyndte falske udlandsopkald igen at plage danske mobilkunder.

Læs også:

Se også: Advarsel: Mobilsvindlere angriber Danmark igen-igen

Denne gang kommer de falske opkald fra nummeret +56 56 197 1856, der hører til i Chile.

Når en mobilkunde modtager opkaldet, ringer nummeret som regel kun en gang, så kunden ikke når at tage telefonen. Hensigten er at få folk til at ringe tilbage til slyngel-nummeret.

Det er robotter, som står og ringer numre op automatisk, og hvis mobilkunden ringer tilbage, ringer denne enten op til et nummer, hvor der bliver trukket et beløb, oftest mellem 50 og 100 kroner, eller kunden får en person i den anden ende af røret, som prøver at få opkaldet til at vare længe nok, til de kan få penge ud af kunden, da nummeret er et højttakseret telefonnummer.

Hvor mange der endnu er berørt, vides ikke, men det lader til at være især Telias, TDC's og 3's kunder det denne gang går ud over.

Ifølge kommunikationschef i Telia, Mette Honoré, er der dog ikke meget, man pt. kan gøre for at stoppe bagmændene.

- Hver gang vi får oplysninger om et nyt nummer, sørger vi for at spærre det, men problemet er, at der straks bliver oprettet et nyt nummer, som i stedet ringer op, så det er mere eller mindre umuligt at stoppe, forklarer Mette Honoré til ekstrabladet.dk og forsætter:

- Derfor rådgiver vi i stedet vores kunder om, hvordan de skal forholde sig, hvis de får sådan et opkald. For eksempel: Hvis du ikke kender nogen, som befinder sig i udlandet, denne gang Chile specifikt, lad være med at tage telefonen. Og lad være med at ringe tilbage til nummeret.

Ved ikke, hvem der står bag
Mette Honoré vil nu sørge for, at Telias kunder bliver advaret på Facebook, og at nummeret spærres. Men hun kalder det en 'evig kamp' mod svindlerne og råder derfor danskerne om at være 'agtpågivende'.

- Vi kan ikke gøre noget, når folk først har taget telefonen eller ringet tilbage. Derfor bliver vores kunder nødt til at være opmærksomme, siger hun.

Læs også:

Se også: Nets advarer: Bølge af falske mails

Aftenens falske opkald er godt timet fra svindlernes side, i forhold til at danskerne har været mere bedugget end sædvanlig på grund af J-dag. Men Mette Honoré forklarer over for ekstrabladet.dk, at man jo ikke ved, hvem der står bag.

- Det er robotter, som tilfældigt udvælger numre, som ringes op, så man ved jo ikke, hvem er bagmændene bag det pågældende opkald, og om de rent faktisk kommer fra Chile. For man kan jo godt oprette et nummer, selv om man ikke bor i landet, forklarer Mette Honoré.

Kan spærre visse numre
Som Telia-kunde kan man spærre 90-numre, hvor du bliver takseret ekstra, hvis du ringer op. Det bruges ofte af forældre, når de opretter abonnementer til deres børn, for at børnene ikke ringer op ved et uheld.

Læs også:

Se også: TDC advarer mod sms-svindel

Hvis du selv har tranget til for eksempel at starte en karriere som telefonsexdame m/k, kan du vælge et af de numre, hvor der takseres ekstra. Men det vil ikke være et tilfældigt nummer, du så får udleveret. Derfor er de udenlandske numre effektive at svindle med. Og tilsat at der oftes ringes op midt om natten, sker det, at folk går i fælden.

- Derfor: Hvis du ikke kender nummeret, lad være med at tage det - det er simpelthen det sikreste. Hvis du ikke kender nogen i det land, der bliver ringet fra, kender vedkommende nok heller ikke dig, siger Mette Honoré til ekstrabladet.dk.

Angrebene kommer i bølger og det sidste var i midten af september. Ofte har opkaldene været fra Litauen, som har landekoden +370, Somalia (+25) og Sierra Leone (+23). Men denne gang er det altså Chile (+56).

Ved du noget, eller er du blevet ringet op af fupnumre? Send os en SMS på 1224 (alm. SMS-takst) eller email os på 1224@eb.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer