Ny app fusker oplysninger ud af dig

Hvis dine venner opfordrer dig til at hente applikationen Syn, så tænk dig om to gange...

App'en Syn er den mest downloadede betalingsapp i App Store for tiden. Anbefalingerne vidner dog om, at den ike er særligt populær hos brugerne. Til gengæld finder mange den møgirriterende, og direktøren i DK Cert fraråder at downloade den. (Screendump: App Store)
App'en Syn er den mest downloadede betalingsapp i App Store for tiden. Anbefalingerne vidner dog om, at den ike er særligt populær hos brugerne. Til gengæld finder mange den møgirriterende, og direktøren i DK Cert fraråder at downloade den. (Screendump: App Store)

Hvis du ikke allerede er stødt på applikationen Syn, vil du højst sandsynligt snart gøre det. Den spreder sig som en steppebrand og er hurtigt blevet meget populær. Faktisk er den den allermest downloadede betalings-app i App Store for tiden.

App'en lover, at du ved at downloade den for bare 6 danske kroner kan synkronisere alle dine kontakter på din mobil og på Facebook: Den henter simpelthen alle oplysninger - blandt andet navne, emailadresser, telefonnumre, fødselsdato, firma- og jobtitel og billeder - fra dine venners Facebookprofiler og smider dem i din mobil. Smart.

Se også: Wordfeud ved alt om dig

Snedigt, men irriterende
Hvad den ikke fortæller, før du hiver den ned fra App Store er, at den helt af sig selv sender opfordringer til alle på din Facebook-venneliste om, at de skal hente app'en.

- Det er snedigt tænkt. Det ser ud som om, folkene bag Syn har fundet et smuthul hos Apple og også på Facebook, hvor de kan komme afsted med at lade app'en videresende sig selv til alle facebookvenner hos den, der har installeret den. Og så går det jo stærkt. Det hul bør lukkes hurtigst muligt, siger Shehzad Ahmad, der er direktør i DK Cert.

Han forklarer, at det er et forholdsvis nyt fænomen, at den slags spam-apps findes hos Apple.

- Vi har set det nogle gange på Android, men ikke før på App Store. Apple er kendt for at have en stram sikkerhed, men her er en app sluppet igennem, siger han til ekstrabladet.dk.

Se også: Falske apps lænser din bankkonto

Han vil ikke gisne om, hvorvidt virksomheden bag app'en, det amerikanske Falkor Inc., videresælger folks oplysninger til tredje part eller misbruger de oplysninger, de indsamler.

- Det er der kun en, der kan svare på, og det er virksomheden selv, siger han.

Få dine oplysninger igen, før du sletter
Shehzad Ahman råder både mobil- og facebookbrugere til ikke at installere Syn. Har man allerede installeret den, bør man slette den med det samme.

Se også: PAS PÅ! Dette firma forpester Apples App Store

- Men hvis man har den på Facebook, er det vigtigt at huske at afmelde, at den må bruge ens oplysninger, når man har slettet den. Det gør man ved at klikke på den funktion, når du har klikket på slet. Der vil den spørge, om du vil forbyde den at bruge dine oplysninger, efter du har afinstalleret den. Krydser du ikke af der, vil den nemlig kunne bruge alle oplysninger, selv når du har fjernet den, forklarer Ahmad.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere